Programa 437 Especial Reis: Homenatges a Charlie Parker - Jaime del Blanco, Enrique Heredia Quartet, dimecres 5 de gener de 2021
Molt bona nit a tothom, i que tinguem totes i tots un molt bon any nou amb salut, calerons i amor, que ja ho deia el Manolo, i benvinguts al Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Molins de Rei 91.2 amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el programa avui i cada setmana que el fem, o sigui que un petó ben gran Cifu. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, presenta i realitza aquest programa i com sempre amb les novetats de músics i editorials. I ja sabeu que aquest programa forma part de la plataforma col·lectiva i internacional anomenada “esfera jazz”, i que al blog hi trobareu l’enllaç. He dit col·lectiva i ara dic també de pirades i pirats del Jazz i ara ja en som més de seixanta entre podcasts i pàgines web totes relacionades amb el món del Jazz.
Seguim amb els programes especials de festes, i aquest a més el dedicarem a la música de Charlie Parker, ell que el 29 d’agost va fer 100 anys que va néixer. Fer programes sobre ell ja n’hem fet, i de fet varen ser els primers que vaig fer ara fa més d’11 anys. La dinàmica que ens hem imposat en aquest programa, la de posar la música actual que ens envien els músics i les editorials, i també la d’en Jordi Lliuret, fa que no ens puguem entretenir en homenatges de músics que ens han deixat, cosa que ens sap molt greu. Però afortunadament, som molts els que fem aquesta tasca altruista, i entre tots ho cardem tot, i el que no fa un, l’altre sí que ho fa, i així l’oferta és completa.
El programa d’avui serà el primer de dos, i versarà sobre la música de Parker i un parell d’homenatges que se li han fet, i per això farem dues coses: posar la música d’ell, “Parker with Strings” amb Jaime del Blanco & friends que aquest va tenir enllestida just el dia que feia 100 anys, tot i afegint-hi alguns temes de Bird del concert homenatge ideat per l’Enrique Heredia, “Charlie Parker Centennial Celebration” que vam poder veure i jo enregistrar en directe a les Jornades de Jazz de Rubí que es van fer el 12 de setembre a l’Ateneu de Rubí, i també alguns temes que vaig enregistrar a la Nova Jazz Cava en el mateix homenatge del quartet de l’Enrique, aquest desembre passat.
El programa però, tindrà la variant d’alternar temes dels projectes esmentats amb els seus corresponents enregistraments, els del projecte de del Blanco i els que vaig fer jo en directe.
Comencem ja amb el projecte que vam veure a Rubí..
“CHARLIE PARKER CENTENNIAL CELEBRATION”
Enrique
Heredia Quartet
Enregistrat
per jo mateix el 12 de setembre a l’Ateneu de Rubí
Guim
García Balash, saxo alto
Gerard
Nieto, teclat
Pere
Loewe, contrabaix
Enrique Heredia, bateria
Aquest és un concert magnífic que va durar més d’una hora, amb 6 temes i un bis. De balades poques, així és que “Lover Man” és el 4rt tema que van tocar. Abans però havien tocat a tot delicat swing “Barbados” iniciat pel líder amb una “intro” a la bateria. Una mica al mateix tempo va ser el 2n tema “Relaxin’ at Camarillo”, també amb el Swing a les venes. Varen començar però més vius amb el “Confirmation”, i sempre a tot Swing. I ja quasi a les acaballes del concert varen fer el tema de Bird & Dizzy, “Groovin’ High”, vital també i amb tot el swing del món. I una mica més viu va ser el bis del concert, el magnífic “Yardbird Suite”. Abans d’aquest tema, havien acabat els temes amb el súper fast “Donna Lee” tema trencador de Parker per la velocitat d’execució i que els nostres herois varen fer de manera increïble, com la resta de temes.
Us proposo començar el programa amb el magnífic tema que va popularitzar Billie Holiday, compost per Jimmy Davies, Roger (Ram) Ramirez i James Sherman...
4.- Lover Man (Davies, Ram, Sherman) 5m41s
I quina intro més llarga i bonica va fer en Guim en aquest tema, alhora que la magnífica improvisació i dolça que féu el nostre estimat amic i saxo alto, en un tema tot sentiment i on la base rítmica fan la millor feina tot i donant-li el seu suport, quallant una magistral i sentida interpretació, personalitzada en Guim, Parker.
I deixeu-me que us digui que podeu entrar al web de www.freshsoundrecords.com per veure l’extens catàleg d’aquesta nostra editorial i també podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada i gràcies pel teu suport tots aquests anys.
I seguim amb el
projecte comentat del violinista català Jaime
del Blanco
“PARKER
WITH STRINGS”
Jaime
del Blanco & friends
Realitzat
el 29 d’agost de 2020
Enregistrat
per:
Pere
Bardagí a Gollipar Studios (3)
Aleix
Prats (5 i 6)
Joan
Torralba a Soulmates Studios (4 i 9)
Marcel·lí
Bayer (8)
Jason
Perera i Fernando Brox (10)
Ibán
Rodríguez i Bernat Sánchez a La Palmera del Carmel (1 i 2)
Marc
Antolí (7)
Roger
Conesa i Mathioux i Jaime del Blanco (11)
Mesclat i masteritzat per: Marcel·lí Bayer
Jaime
del Blanco
toca el violí en tots els temes excepte al 4 (viola), al 8 (Violí Stroh), al 9
(Violí baríton).
Arranjaments i lletres de Xavi Garriga al 9 i arranjaments d'Alfons Carrascosa al 10.
Les supercordes,
“superstrings” són Jason Perera, Elena
Cervera i Ramón Rodríguez.
I l’enllaç a la pàgina del bandcamp us la posaré al blog: https://jaimedelblanco.bandcamp.com/releases
I un any abans de la
data del centenari de Parker, Jaime Del Blanco ja s’havia reunit amb
diferents músics per enregistrar aquestes composicions com a homenatge a Charlie Parker en el seu centenari. I
què voleu que us digui, em sembla que no cal parlar de la biografia del genial
músic, car, segur que totes i tots ja en sabeu la seva vida i miracles, i tots
recordem la pel·lícula Bird del 1988
que va fer Clint Eastwood, i segur
que teniu molts dels seus discos.
O sigui que farem pocs comentaris i els que no, els podreu llegir al blog del programa.
I seguirem el programa amb un altre tema a delicat swing amb Mariano Camarasa (piano), i el tema...
4.- Parker's Mood (Ch. Parker) 3m12s
Doncs ja heu pogut escoltar la diferència entre ambdós projectes, l’un a quartet i l’altre a duets diversos del líder i violinista i diferents companys a cada tema. En aquest preciós tema hem escoltat a Jaime del Blanco, ell sempre al violí o similars, i el ritme swingat de Mariano al piano, primer acompanyant al líder. Del Blanco ha quallat una bona improvisació al violí amb suport rítmic, mentre que Mariano se les ha vist a piano sol, fent una gran interpretació. Tots dos han estat genials, primer el líder fent un solo que diria tenir l’empremta del genial músic, i en el seu solo posterior, més personal i tots els aires “parkerians”.
I per descomptat que podeu anar als concerts que fem al Jazz Club La Vicentina, i ara ja fins el 16 de gener que podrem fer un concert cancel·lat per coses de la Covid-19, el del 2n dia de l’11è Festival de Jam Sessions. I com sempre amb l’entrada gratuïta en un esdeveniment patrocinat per l’Ajuntament de SVdH i organitzat des del Jazz Club La Vicentina.
I ara seguirem amb un altre tema, però enregistrat a La Nova Jazz Cava, i projecte també...
“CHARLIE
PARKER CENTENNIAL CELEBRATION”
Enrique
Heredia Quartet
Enregistrat
per jo mateix el 26 de desembre a la Nova Jazz Cava
Guim
García Balash, saxo alto
Luismi
Segurado, piano
Pere
Loewe, contrabaix
Enrique Heredia, bateria
I aquí el set-list va variar una mica, tot i que no massa. “Lover Man” va sonar també com a 3r tema de la nit, amb una llargària considerable si la comparem amb la feta a les Jornades de Rubí. El Swing delicat va aparèixer amb el “Mohak”, i també els ritmes càlids del Calypso amb el “Little Suede Shoes” i swing en les impros. Yardbird Suite” va ser de nou el bis del concert, al mateix tempo mèdium i magnífic swing. “Relaxin’ at Camarillo” també va tornar a sonar a Terrassa a un tempo més viu del dels temes anteriors. I també va sonar “Groovin’ High” a un bon tempo i sempre el Swing com també varen començar el concert amb el “Confirmation” i acabaren a tot tempo fast amb el “Donna Lee”, quallant un concert i projecte executat de manera magistral per tots quatre, tot i considerant que, dels dos dies de concerts a la Nova Jazz Cava, Nadal i Sant Esteve amb la mateixa formació, Luismi Segurado va substituir a Gerard Nieto, pianista titular del projecte, fent el jove pianista una gran tasca.
Recordeu que si us agrada la lliure improvisació podeu entrar al web de www.discordianrecords.bandcamp.com i veure el catàleg d’aquesta editorial dirigida per l’amic El Pricto on hi trobareu de tot i més relacionat amb la lliure improvisació, conduccions, free jazz, o quelcom inclassificable.
I el tema que ara us proposo és....
5.- Mohak (Ch. Parker) 9m18s
I quin altre tema ens van fer aquest quartet, ara amb el Luismi al piano, fent una substitució de luxe. Magnífica tasca acompanyant en tots els temes, alhora que quallant brillants improvisacions, com és la que va fer en aquest tema. S’ha de dir que el suport del Pere Loewe al contrabaix i “walking”, i l’Enrique Heredia al “Ride” i Swing brutal va ser del tot remarcable. Luismi va treballar inicialment els solos amb només la mà dreta i posteriorment amb l’esquerra fent-li el suport harmònic. La tendència va ser la d’acabar els solos amb en ambdues mans fent acords de manera força rítmica. El solo d’en Pere va ser també d’una gran factura i solvència, no endebades Loewe està considerat un dels puntals en això dels més greus amb Swing.
Recordeu que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial de Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.
I vistos els tres projectes ara els seguirem alternant, i així és que ara proposo que escolteu un parell de temes a duet de Jaime del Blanco el primer amb Marcel·lí Bayer aquest amb el saxo baríton, i després amb el Juan de Diego, trompeta...
8.- Cheryl (Ch.
Parker) 3m48s
5.- Red Cross (Ch. Parker) 3m30s
I ja heu pogut escoltar quina mostra de bones maneres dels tres músics. Ells tres tenen tots una gran trajectòria en el món del Jazz, crec que potser més els convidats que el mateix líder. Marcel·lí és tot un mestre en això de les canyes diverses, essent ell un magnífic alto, però també mestre amb el clarinet baix i el baríton, com heu pogut escoltar. Jaime ha quallat també un magnífic solo seguint l’estela del genial músic homenatjat.
I amb el “Red Cross”, Juan i Jaime han quallat una “intro” fins i tot no gaire “parkeriana” i sí més trencadora i irreverent i propera a la lliure improvisació. El tema però ha aparegut després, reconegut i admirat per com l’han desenvolupat ells dos, a tot swing. De Diego ens ha mostrat el seu bon gust a l’hora d’improvisar, ell també amb l’ona càlida de Chet Baker i llenguatge també similar, tot i ser un ex membre de la moguda més free, la que hi hagué a 23 Robadors ara ja fa uns anys.
I darrerament amb Youkali Music i concretament amb el seu director Thomas Schindowski estem en contacte i així és que em fan arribar, com ja han fet, alguns dels seus projectes del seu extens catàleg, o sigui que agrair-li al Thomas la seva col·laboració. Podeu entrar al seu web http://youkalimusic.com i veure’n tot el seu catàleg.
I ara escoltarem un tema enregistrat a Rubí amb Guim, Gerard, Loewe i el líder i ideòleg, Enrique Heredia....i tema de Parker..
2.- Relaxin’ at Camarillo (Ch. Parker) 7m32s
I aquest Blues, Parker el va fer una vegada sortí del sanatori de la costa oest, on s’hi va estar uns mesos recuperant-se de la seva recaiguda pels seus excessos amb la heroïna, després d’haver incendiat el llit de la seva habitació d’hotel i haver estat reduït per la força per la policia local. El jutge el va fer ingressar i al propietari del segell Dial, Ross Russell i posterior biògraf, li va haver de fer la custòdia.
Magnífic tema que acabem d’escoltar, iniciant-lo Guim i Pere a duet de saxo alto i contrabaix fent la melodia en la “intro”. Una vegada afegits la resta de companys, Guim n’ha fet de nou la melodia iniciant en acabar-la la seva llarga i magnífica improvisació. Gerard Nieto l’ha seguit amb igual mestria i amb la seva particular pulsió rítmica i swing, alhora que suport de la mà esquerra. Mentrestant, el “walking” d’en Loewe i el “Ride” de l’Enrique feien que la màquina rítmica anés la mar de bé. Aquest darrer ha encetat uns “quatres” amb els companys per acabar-ho d’arrodonir.
També tenim una bona col·laboració amb l’editorial basca Errabal Jazz de la qual en posem les novetats, quan ens les envien, i així és que els hi agraïm el seu suport, o sigui que al blog us posaré l’enllaç a la seva pàgina web http://www.hotsak.com/Errabal-es?set_language=es
I ara hi tornem amb
els temes del Jaime del Blanco, i
ara primer amb Roberto Cubero (Mandolina)
i després amb Pere Bardagí, ambdós
als violins, amb aquest parell de temes....
6.- Quasimodo (Ch. Parker) 3m13s
3.- Barbados (Ch. Parker) 2m08s
I ja heu pogut escoltar quin parell de temes ambdós tocats per cordes diverses, primer amb la mandolina i després violí dels dos convidats.
El “Quasimodo” primer, iniciat per fregat de violí i intro del convidat i posterior melodia a duet en la primera part del tema, mentre que per acabar-lo, feta la melodia per punteig a la mandolina d’en Cubero. Ell mateix inicià els solos, fet amb molta insistència percutiva, coses aquestes de l’instrument i púa utilitzada. Bona impro del convidat per després ésser el líder qui el seguí de la mateixa magistral manera i melodia final feta de nou a duet.
I fregant, fregant els seus instruments han iniciat el “Barbados” per ben aviat ells dos fent la melodia a duet. Dos mestres del violí s’han donat la mà en aquest tema, primer fent el solo un, suposo que en Pere Bardagí que per això és el convidat, per després recuperar la melodia tots dos, i acabar-lo com l’han començat.
Si voleu escoltar jazz-rock i demés meravelles ja sabeu que podeu entrar al web de www.moonjunrecords.com i veure el catàleg extens d’aquesta editorial dirigida pel Leonardo Pavkovic, qui m’envia des de Nova York les seves novetats i que evidentment en aquest programa posem de tant en tant. Una abraçada Leonardo i gràcies pel teu suport.
I acabarem el programa d’avui, primer de dos dedicats als projectes fets en honor de Charlie Parker, i ho farem amb el primer tema amb el qual comencen els concerts del Charlie Parker Centennial Celebration, i us proposo escoltar el tema del concert que van fer a la Nova Jazz Cava...el conegut...
1.- Confirmation (Ch. Parker) 10m28s
Doncs amb aquest tema de Parker l’insigne quartet comença els seus concerts per fer entrar ben aviat al públic en l’ona de la música que tothom escoltarà embadalit. Aquest és un dels temes insígnia del genial músic americà per motius relacionats amb la composició del tema, on les línies intricades i la pròpia originalitat del tema varen ser una raresa per l’època, el 1945. Ted Gioia ens diu en el seu llibre dels 250 millors estàndards, que aquest tema sona de manera molt estructurada alhora que espontània. Ell mateix hi inclou a “Donna Lee”, afegint també que amb aquests dos temes en tindries prou com a material bàsic en la construcció de frases de Jazz Modern. Guim ens ha mostrat de quina manera ell ha sabut fer de Parker amb un solo espaterrant farcit de bon gust i tècnica a dojo. Gerard igualment ha brillat, així com també Pere amb un llarg solo, i més curtet però reeixit també el de l’Enrique al final del tema.
Doncs amb aquest tema hem acabat aquest programa homenatge al gran Charlie Parker, creador del Be Bop conjuntament amb Dizzy Gillespie i alguns més. I us recordo que hem escoltat temes del projecte del Jaime del Blanco & friends, “Parker with Strings”, i el liderat per l’Enrique Heredia, “Charlie Parker Centennial Celebration” que vam poder veure en directe a les Jornades de Jazz de Rubí i també a la Nova Jazz Cava. La setmana vinent farem la segona part d’aquest programa, presumiblement amb els mateixos protagonistes.
Doncs res, que us recordo que aneu a veure jazz en directe a llocs com Jazz Club La Vicentina, La Traska Truska, Jamboree, Jazzsi, 23 Robadors, Guzzo, Casa Fígari, Falstaff, Nova Jazz Cava, Campari Milano, JazzMan, Sinestesia, Big Bang, La Farola, el Maki, etc, etc, i que mireu d’adquirir discos, els d’aquest programa i els dels músics de tots els programes de Jazz Club de Nit.
Doncs ara sí, ho deixem aquí, gràcies per ser-hi aquí o al blog del programa que ja sabeu què és www.jazzclubdenit.blogpspot.com.es i jo mateix Miquel Tuset i Mallol qui l’ha realitzat, xerrat pels descosits d’interessos comuns, i seleccionat les seves músiques, us espero la setmana vinent, si podeu, voleu i en teniu ganes i us desitjo molt bona nit i bon Jazz Club de nit en el Jaç de cadascú. Miquel Tuset i Mallol.