Molt bona nit a tothom, ens retrobem començant la 8ena temporada a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. De fet em vaig passar tota la temporada passada recordant-lo i dedicant-li els programes. En aquesta seré més breu i amb només això “Un petó Cifu” en tindrem prou per dedicar-li-ho de manera implícita. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, realitza i presenta aquest programa, i com sempre amb les novetats dels nostres músics.

Avui i ja per antena iniciem la 8ena temporada amb un programa eclèctic pels diferents estils i dedicat a quatre cantants de casa nostra les quals les hem pogut veure diverses vegades o en Jam Sessions o cantant en projectes diferents i avui les escoltarem en els seus projectes, diversos, que no tots jazzístics, projectes personals cantats en català, castellà, portuguès i anglès...

Ens passejarem pel primer treball de Paula Grande, íntim, amb temes propis i lletres precioses, a la vegada que força ben produït i acompanyants de luxe com veurem després, per seguir amb la creativitat immensa de Carola Ortíz en el seu també primer treball personal presentat al Tradicionaurius de Gràcia el 30 de juny passat. Un projecte on encara la seva particular fusió amb aires flamencs i també amb una llarga llista d’acompanyants de luxe. Luna Cohen, cantant originària del Brasil establerta a casa nostra de fa anys, ens oferirà el seu darrer treball dedicat a la música de la seva pàtria materna, cançó brasilera que no ha de ser tot bossanoves. I acabarem amb el projecte de Maria Betriu, la qual ha fet el seu segon treball de Jazz cantat en Català, cantant en la nostra llengua preciosos estàndards i acompanyada d’una magnífica formació com podrem escoltar.

D’aquests quatre projectes, tres són de Temps Record mentre que el de la Paula és de Little Red Corvette.

Comencem doncs amb el projecte..



“VIATGE INTERSTELAR”
Paula Grande

Editat per Little Red Corvette    LRC 035

Enginyer de so Mau Boada (Ca la Cari)
Mesclat per l’Arnau Figueres i Kquimi Saigi (Tàndem)
Aquest és però un treball de Paula Grande sota l’exclusiva llicència de Little Red Corvette Records.

La formació bàsica és
Kquimi Saigi, teclats
Joan Pasqual, baix elèctric
Arnau Figueres
Comentarem les diferents col·laboracions en els temes que posarem...

Comencem amb el primer tema d’aquesta jove cantant de Premià de Mar, assídua a les WTF del Jamboree i que va marxar els primers dies de setembre a Colòmbia  per presentar la seva música en el seu segon viatge a terres sud americanes i potser encara hi sigui. Un petonet Paula des d’aquí i que vagi molt bé i abraçada als nois.
Escoltem doncs el tema més sua rítmicament parlant composat pel  Kquimi i la mateixa Paula amb lletra de Nia Farreras anomenat....

6.- Aire           (K. S & P.G. i N.F.)              5m52s

Doncs ja vegeu quina delícia inicial de la Paula i aquí col·laborant-hi en David Soler, pedal steel i guitarra elèctric; Iscle Datzira, saxo tenor amb el Kquimi, teclats diversos i Arnau Figueres, bateria i FX. Una melodia dolça acompanyada permanentment per l’Arnau i on hem pogut gaudir amb la mestria de l’Iscle al saxo tenor i els sons estratosfèrics de la resta de companys. Us recomano que entre en la seva pàgina web http://paulagrande.com on hi trobareu de tot i més....

Nascuda i renascuda a prop del mar, Paula Grande va néixer per buidar-se amb la música i omplir amb ella a tothom. Autodidacta, valenta i mestissa, ens regala un estil musical que emana aquestes qualitats i que es mou entre els registres del jazz, el soul i el hip hop.

Per començar el projecte ha estat un bon tema i seguirem ara amb un altre de delicat, amb el Groove adequat, tema cantat en anglès composició musical de Kquimi i Paulan i lletra d’ella mateixa amb una base rítmica ara amb el Juan Pastor, contrabaix  i la magnífica trompeta de l’Òscar Latorre en el tema anomenat..

7.- Leave me             (K.S i P. G.)               3m43s

Ara amb un tema que ha acabat en ple èxtasi funky i crescendo però que l’han iniciat amb una més plàcida concepció. La Paula ens mostra la seva molt maca veu i diversos registres i ara amb un dels joves trompetistes amb més projecció futura i present, l’Òscar Latorre, del qual n’esperem lo millor.

"Doctorada en investigació musical" per la crítica (Diari de Girona), Paula Grande ha tingut l'oportunitat d'ensenyar la seva música i el seu art arreu del món, fent-se mereixedora al seu viatge de diferents premis internacionals, com el tercer premi i l'Special recognition Prize a la prestigiosa Shure Montreux Jazz Voice Competition, dintre de l'edició de 2013 del Montreux Jazz Festival; o el premi al millor repertori lliure en el Jazz Voices de Lituània al 2014.

I seguim amb un tema totalment personal de la jove cantant amb música i lletra pròpies i on la guitarra deu ser del Pau Figueres en el tema anomenat....

3.- Darling      (P. G.)            2m18s

El Groove segueix acompanyant-nos ara en una petita cançó amorosa, delicada i que ens mostra la delicadesa d’aquesta jove cantant. Paula va sovint a les WTF del Jamboree on l’ha he pogut veure algunes vegades i on la vaig conèixer. Agosarada, sempre l’he vist preparada, a punt per la més difícil situació com quan es va trobar cantant un tema desconegut al costat del mestre Llibert Fortuny

També al 2014 va ser becada per la Montreux Jazz Artists Foundation, que en aquella edició comptava amb Quincy Jones al jurat, amb una residència en la Cité Internationalle Universitaire de Paris, a la Fondation Suisse - Pavillon le Corbusier, beca que va repetir l'any vinent. A més, aquell mateix any, va formar part de la Montreux Jazz Academy, junt amb altres 11 joves talents seleccionats d'arreu del món, a on va treballar i va poder compartir escenari amb artistes com Lee Ritenour, Eric Hardland, Patti Austin, Charles Lloyd, Erik Truffaz, o Bugge Wesseltoft, entre d'altres. També va formar part de la programació del Festival de Jazz de Montreux.


Escoltem ara el primer tall del disc composició de Kquimi i Paula amb lletra de Enric Casasses en el tema anomenat...

1.- Cançó gallega de les illes Medes        (K.S. & P.G. i E.C.)              4m19s

Iniciat també delicadament, s’ha anat desenvolupant fins començar el segon chorus amb més potència i més Groove amb la inestimable col·laboració al Pedal Steel i guitarra elèctrica del mestre David Soler, el qual va formar part de les primeres versions del Llibert Fortuny Trio amb el Dani Dominguez

Per fi al 2015 decideix crear la seva ópera prima, un disc que portarà per títol "Viatge Interestel·lar" i que, tot i l'enorme energia que la Paula Grande posa en ell, resulta una obra delicada, preciosista, plena d'amor a la creació de les cançons, no totes al·legres, ni totes tristes, a on se sent el caliu de la proximitat i la fredor de la soledat, el gust salat de la mar, poesia, i sobretot el cor de la Paula amagat entre les notes que donen forma a cada una de les cançons. Es tracta d'un disc que abans de publicar-lo la Paula Grande va decidir ensenyar-lo per Llatinoamèrica a finals d'any, i que per fi ha decidit compartir amb tota la resta del món. Un món al que vol arribar en un meravellós "Viatge Interestel·lar".

Acabem amb el projecte d’aquesta jove cantant amb el tema més viu del disc, composició de Paula i Kquimi amb lletra de Nia Farreras anomenat ...

9.- Plena de tu          (P. G. & K.S. i N. F.) 3m32s

Doncs amb aquest tema cloem el projecte de Paula Grande, amb un tema vital i potent amb un combo magnífic on hi han participat David Soler, guitarra; Lluc Casares, saxo tenor; Toni Saigi, piano; Juan Pastor, contrabaix  i la secció rítmica bàsica amb Kquimi, Joan i Arnau. Hem pogut escoltar de quina manera hi ha participat el Lluc, amb un solo de factura pròpia i identificable, ja amb un reconegut llenguatge i so.

"Viatge Interestel·lar" va veure la llum el divendres 1 d'abril. Deu cançons li donen forma, algunes en català, d'altres en anglès, i una en castellà. Gairebé totes elles composades per la pròpia Paula Grande i el pianista català Kquimi Saigi. A les lletres es poden escoltar poesies d'Enric Casasses, de Nia Farreras, i lletres de la pròpia Paula o de Nat King Cole. "Viatge Interestel·lar" es un disc de jazz però de vegades no.

Seguim nosaltres amb més música, amb més dones cantants...però abans deixeu-me que us digui que....

Enguany podreu escoltar novetats de Temps Record en aquest programa, però si entreu  al seu web: https://tempsrecord.cat/ hi trobareu tot el seu extens i divers catàleg. Aquesta és també una editorial de casa nostra amb un ampli ventall d’estils des de Bandes Sonores, a Blues, Boleros i evidentment Jazz, passant pel Flamenc i la Fusió. O sigui que agrair-li al Josep Roig el seu suport i des d’aquí una forta abraçada.

I seguim ara amb un canvi substancial amb el primer projecte a nom de Carola Ortiz, anomenat...


“SIRIN”
Carola Ortiz

Editat per Temps Record            TR 1580-GE16
Enregistrat i mesclat per David Bianchi entre el gener i l’abril de 2016 al DryTown Studio, Barcelona.
Masterització, Pep Roig a Temps Record.

Carola Ortiz, veu i clarinet baix.
Aleix Tobias, bateria, udu, cajón, tabil, nagara, caxixis, bendir, bendir, shakers, palmas i efectes.
Giulia Valle, contrabaix

Tots els temes, música i lletra són de na Carola Ortiz, i també els arranjaments, excepte en els temes que jo us digui.

Aquest és un altre projecte íntim, divers pels estils musicals i per la gran quantitat de músics que hi participen de tal manera que els aniré comentant en cadascun dels temes. Hi ha temes de Carola però també n’hi ha d’altres companys, o sigui que ja ho aniré comentant.

Carola forma part i de manera general de projectes en format reduït, a duo amb el Guillermo Rizzotto,  el projecte AxisOrca i el Minimal Hits amb el Juan Pablo Balcázar i sempre amb la creativitat al més alt nivell. En aquest disc, tot i la gran quantitat d’il·lustres convidats, segueix amb el format reduït en les interpretacions dels temes. Ella, que va venir al primer Festival de Jam Sessions representant a l’Esmuc amb el Marco Mezquida, Paco Perera, i d’altres més, allà pel juliol del 2010, tampoc fa tant. Us recomano també que entreu al seu web http://carolaortiz.com/ca on podreu saber qui és aquesta gran músic, historial, col·laboracions, projectes anteriors, etc...una crac del tot. Tot i això, aniré comentant diversos aspectes de la seva biografia.

Comencem a escoltar-la ja en el primer tema amb els arranjaments i interpretacions de Guilermo Rizzotto, guitarra i Sandrine Robilliard, violoncel i sempre amb l’Aleix Tobias, ell aquí arranjant percussions....amb....

7.- Mi mar      (C. O.)                        6m04s

I quina bellesa que hem escoltat, quina delicadesa més tendra. Aquest és el primer tema de na Carola i els que venen tindran aquesta sensibilitat tot i la diversitat musical. Els acompanyants a les cordes, broden i acaronen el tema, no endebades l’han acompanyat en anteriors projectes i així mostren la seva compenetració. Aquest és un treball que va presentar el 30 de juny al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia acompanyada de una vintena de músics i que va ser tot un èxit.

Carola Ortiz és una artista inquieta i polifacètica, que es mou amb naturalitat per diversos gèneres musicals. Va néixer a Terrassa el 1986, en una ciutat molt vinculada al jazz i en una família d’artistes. La seva mare, del món del teatre, i, el seu pare, contrabaixista assidu al mític club Jazz Cava de Terrassa. Allí va començar a veure, en viu i des de molt petita, als grans noms del jazz internacional.

I continuem amb un altre tema cantat en castellà amb el Guilermo Rizzotto, guitarra;
Marco Mezquida, Fender Rhodes;  Giulia Valle, contrabaix i l’Aleix anomenat...

3.- Alma gemela       (C. Ortiz)        4m08s

Alma gemela, una altra petita obra d’art, delicada obra d’art d’aquesta inquieta creadora. Els acompanyants, de luxe, l’acaronen amb les seves intervencions de manera delicada, com el tema requereix. Una preciosa veu que ella sap modular a la perfecció. El final del tema se’ns emporta amb el permanent i preciós motiu melòdic i rítmic. Els seus directes, és a dir, el poder-la veure en directe, és tot una experiència plàstica. Carola domina l’escenari i s’expressa amb total llibertat, amb els seus moviments corporals i la seva expressió. Tot sentiment, tot comunicació.

A 7 anys va començar els seus estudis musicals al Conservatori de Terrassa on va continuar fins a finalitzar el Grau mitjà de clarinet. Amb 18 anys es va obrir camí al jazz, tocant i cantant amb el seu pare i iniciant estudis al Taller de Músics de Barcelona. Al 2011 es va llicenciar a l’ESMUC, on va estudiar cant amb Ana Finger i Carme Canela, improvisació amb Gorka Benítez i Agustí Fernández, clarinet baix amb Harry Spaarnay i fins i tot cant flamenc. Durant aquests anys també va realitzar workshops amb Jorge Pardo, Luciana Souza i Meredith Monk. Amb la majoria d’edat va iniciar la seva gran passió: els viatges musicals.


Seguim ara amb un tema cantat en anglès en el tema total de na Carola acompanyada ara del Pau Figueres, guitarra; Marco Mezquida, Fender Rhodes;  Giulia Valle, contrabaix i l’Aleix anomenat...

2.- Free Bird  (C. Ortiz)        5m53s

Un magnífic tema iniciat de manera suau per acabar amb aires orientals i a un ritme trepidant. Free Bird, “ocell lliure” és ben bé ella mateixa. Aquí és el Pau qui ens embolcalla amb la seva guitarra i Marco amb el magnífic so del Fender Rhodes. Ella mateixa ho fa també amb el so preciós del seu clarinet baix. Ben bé a la meitat del tema, el Groove agafa més cos i els ànims es disparen rítmicament amb els cors seguint el motiu principal i també amb les palmes.

Ha tingut la sort de tocar i aprendre amb músics referents de diferents escenes com el flamenc, la música brasilera, el latin-jazz que va conèixer a l’Havana, la música gitana a Turquia, la sorprenent escena experimental de Berlín i el folklore sud-americà. Aquesta inquietud pels viatges la va portar fins a Nova York. Allí va tenir la possibilitat de tocar en famosos clubs com el Jazz Standard, tocant amb la Mingus Orchestra, i el Nublu, on es va integrar de ple en la comunitat de músics de jazz i músiques improvisades del Lower East Side, participant al seu festival de jazz l’any 2014.

Acabem el projecte de la Carola amb el tema on hi participen Jurandir Santana, guitarra espanyola i elèctrica i arranjaments; Miquel Álvarez, baix elèctric i arranjaments; Rubén Fernández, veus; Edurne Arizu, acordió i l’Aleix Tobies, percussions en el tema anomenat...

5.- Mariona    (C. Ortiz)        3m33s

Doncs amb aquest tema farcit de Groove, ens acomiadem del projecte de la Carola Ortiz, després d’haver gaudit d’aquesta composició i de quina manera l’ha acompanyat el Jurandir amb la seva guitarra súper electrificada, amb efectes de phasing o similars. Ja sabeu que el podeu aconseguir entrant al web de Temps Record.

Doncs deixeu-me que us digui que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada..

Ara, i després del projecte de Carola, ens toca presentar-vos el projecte de Luna Cohen situat ben bé a les antípodes anomenat...


“NOVEMBER SKY”
Luna Cohen

Editat per Temps Record            TR1572 – GE16
Enregistrat per Josep Roig a Temps Record i Casa de la Música de Terrasa, Barcelona.
Per Andy Rugg a Resident Studios, London.
Per Daniel Musy a Estudio Fibra, Rio de Janeiro.
Mesclat per Josep Roig & Eric Roldan a Temps Record.
Produït per Luna Cohen i Jurandir Santana
Productor executiu Josep Roig.

Luna Cohen, veu
Rob Luft, guitarra elèctrica
Jurandir Santana, guitarra acústica i viola caipira
Sam Watts, piano i teclats
Tony Cruz, baix elèctric
Ed Moreira, bateria
Gabriel Grossi, harmònica
James Copus, trompeta i flugelhorn
Alan Souza, percussió

Aquest és un disc dedicat a la música de la seva terra amb tot de composicions pròpies amb lletra de la líder i música d’alguns dels seus acompanyants i també d’ella, segurament, excepte un tema de Milton Nascimiento. No són ben bé bossa noves i més sí músiques amb els diversos ritmes del país.

Comencem amb el primer tema composat per Luna Cohen i Rob Luft i arranjat per ells dos a més del Sam Watts, anomenat..

6.- Tempo que passou        (L. C. & R. L.)                        3m37s

Amb aquest tema seguim amb la delicadesa que ens acompanya en tot aquest programa amb la preciosa veu de la Luna i la magnífica guitarra de Rob Luft, en un tema composat per ells dos, i que ens ha situat ara, al final del programa, en aquests magnífics paratges musicals, amb un gran solo del guitarrista.

LUNA COHEN de Belo Horizonte (Brasil), està actuant per moltes de les escenes del World Music i del Jazz a Espanya, el Regne Unit i més enllà.

Cohen ha gravat 4 àlbums sota el seu propi nom, tots pel respectat segell català "Temps Record". El seu àlbum de debut del 2012  "Estrada Do Sol", va rebre el premi 2013 Enderrock a Espanya, donant lloc a diverses actuacions en algunes de les més distingidess sales de jazz i festivals de tot el continent europeu.
Seguim amb aquesta preciosa música i ara ho farem amb el tema del gran Milton Nascimento i lletra de Tunai anomenat....

2.- Certas cançoes  (M. N. & T.)                4m23s

Un tema del gran mestre brasiler reinterpretat per aquesta magnífica formació, amb canvi rítmic entremig i bones intervencions de tots plegats i espurnes d’un curtet solo del pianista. En aquest projecte la veu és la protagonista omplint els espais temporals tot i haver-hi algunes intervencions solistes individuals, encara que no massa llargues. El concepte no és el d’un disc de Jazz, amb temes curts i llargues impros, sinó més aviat a l’inrevés.

En 2014 Lluna es va traslladar a Londres, on ella mateixa s'ha establert ràpidament com una de les millors cantants de l'escena musical, actuant en molts clubs de prestigi com el 606, The Bull's Head i el Ronnie Scott’s.

Seguim amb un altre tema, ara propi de la líder i de l’amic i gran guitarrista Jurandir Santana en el tema anomenat....

3.- Cadim      (L.C. & J. S.)             3m36s

I quina delicada rítmica que té aquest tema, ja només començar i que durarà fins el final. La melodia està molt ben trobada amb el pont inclòs. Després del primer chorus del tema hem pogut escoltar a un dels monstres de l’harmònica diatònica moderna, en Gabriel Grossi tot i recordant ara mateix al més gran que recentment ens ha deixat, el gran Toots Thielemans.


El 2016 Cohen ha presentat el seu quart disc amb "Temps Record", "Novembre Sky". En aquest projecte de característiques panculturals ens presenta a uns interessants joves talents del Regne Unit,  Rob Luft & Sam Watts juntament amb els principals exponents de la música brasilera, el mestre de l'harmònica Gabriel Grossi i el guitarrista Jurandir Santana.

Dir-vos que en la primera visita que va fer Gabriel Grossi a la Jamboree WTF el vam poder veure i escoltar conjuntament amb el seu amic Jurandir Santana. Allà mateix em va donar alguns dels seus discos dels quals en vaig fer un programa que podreu escoltar al blog del programa http://jazzclubdenit.blogspot.com.es

Ara ens anem animant rítmicament i ho fem amb el tema de Luna Cohen, Jurandir Santana i de la parella de la cantant, Uri Claret. Un tema anomenat...

4.- Just a song          (L.C. & J. S. & U. C.)                       3m51s

Amb una intro amb suas arpegis que ens marquen la harmonia de la A comença el tema amb sons eteris elèctrics, dolça veu i ritmes calents, ara més vius. El canvi a la B està ben marcat i harmònicament molt ben aconseguit, i em refereixo estrictament a com jo l’interpreto acústicament parlant i no teòricament. No sé si m’explico, crec que si. El ritme viu i vital ens convida a ballar, a viure, tal és el missatge rebut, tot i que segons ells només és una cançó.

Doncs ara ja acabem el projecte de na Luna Cohen, amb el tema composat també per Cohen i Santana....i aquí amb la intervenció del trompetista James Copus també amb el ritme adequat en el tema anomenat..

7.- Desejo      (L.C. & J. S.)             3m19s

El seu desig la feia sentir-se estimada, i en somriure, es podia veure de quina manera li brillaven els seus ulls, ens diu Luna. Tot i no saber portuguès, em sembla que més o menys es pot entendre el que diu i constatar que a més de la música compartida, les lletres i poesia de les cançons són d’un nivell molt notable. Si a més considerem el nivell dels seus acompanyants, convindreu amb mi que aquest és un disc imprescindible, com els anteriors que hem escoltat avui, i que seria bo que miréssiu d’aconseguir entrant al web de Temps Record. Un tema molt ben tramat, amb percussions diverses i bona melodia i harmonies, amb l’afegitó d’un magnífic solo del trompetista, solo jazzístic com quasi tots els que hem escoltat avui, un solo en el registre més agut, tal i com Dizzy i el nostre amic David Pastor, ideal per acabar el seu projecte.

Deixant el treball de Luna ara us presentaré el treball d’una bona cantant, na Maria Betriu, ella amb l’amor pel Jazz i per la nostra llengua, així doncs que us presento el seu segon disc d’aquesta cantant de estàndards en català, Jazz en català on repassa tot un seguit d’estàndards i algun tema propi, essent aquest disc el totalment jazzístic del programa d’avui, però abans..

Recordeu però que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial del Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.


“JAZZ EN CATALÀ”
Maria Betriu

Editat per Temps Record            TR1585 GE16
Enregistrat per Tomàs Robisco el 29 i 30 d’abril a la Bucbonera Studios, Caldes de Montbui.
Mesclat i masteritzat pe Josep Roig el maig de 2016 a Temps Record.
Produït per l’Arnau Gil
Productor executiu
Albert Gálvez

Maria Betriu, veu
Haizea Martiatu, saxo alto
John DuBuclet, trombó
Arnau Gil, guitarra
Xavier Algans, piano
Ramon Grimalt, contrabaix
Adrià Font, bateria

Aquest és un disc farcit d’amor al Jazz a la llengua però també el que hi ha entre una mare, na Maria, i el seu fill i productor i guitarrista Arnau Gil.

Comencem doncs amb un dels temes més melòdics del disc i dels més delicats, ideal per situar-nos en el context musical del projecte...i ho farem amb el magnífic tema de Gershwin The man I love amb l’adaptació al català de Josep Mª Andreu

8.- L’home que estimo        (G. G. & I. G.)            4m42s

Doncs amb quest clàssic hem començat el projecte de na Maria Betriu. Un estàndard que havia cantat Billie Holiday, que havia interpretat Charlie Parker i tants altres. Nosaltres ara, ens hem retrobat amb la veu de Maria cantant en català magníficament acompanyada de la secció rítmica amb en Ramon Grimalt i Adrià Font i amb el preciós solo del Xavier Algans. Un disc fet amb músics ubicats a l’entorn de Terrassa i que Maria Betriu va presentar a la Nova Jazz Cava  el 18 de juny de 2016.

Maria Betriu Pi, nascuda a Terrassa, va començar la seva carrera musical dins el marc de la nova cançó, com a cantautora -creant el seu propi repertori- i també interpretant cançons de George Moustaki i Brasens -entre d’altres- traduïdes al català i acompanyant-se a la guitarra. En aquells moments va treballar amb Joan Moles i Núria Batalla, fet que la portaria a compartir cartell amb artistes com Lluís Llach o Joan Baptista Humet.

Seguim ara amb un altre tema farcit de swing, també dels germans Gershwin anomenat Our Love is here to stay..adaptat al català també pel Josep Mª Andreu

5.- El nostre amor viurà       (G. G. & I. G.)            4m17s

Un tema iniciat amb un riff dels dos vents i ja per situar-nos en ple swing tan ben marcat pel walking de contrabaix i gruitarra i les sàvies escombretes de l’Adrià. Després del primer chorus hem pogut escoltar aquest magnífic trombonista americà que va dirigir la desapareguda Big Band de Terrassa de la qual en Xavier Algans n’era el pianista. Un solo del metall més impactant molt ben iniciat amb la resta aturats ideal per endinsar-se ell de ple en el swingat tema. I després d’ell i seguint-ne l’estela el solo del Xavi, brillant, pulcre i amb un swing impressionant a la vegada que delicat.

Més tard, va entrar a formar part de diferents grups musicals i orquestres, entre elles la de Janio Marti. Posteriorment, Maria Betriu, va entrar a formar part del quartet vocal Marfil que més tard passaria a dir-se Ivory, treballant respectivament per els segells Belter i Horus -per els que també realitzaria gravacions amb altres projectes-.

Seguim ara amb una bossa-nova composada per ella mateixa, música i lletra en el tema anomenat...

7.- Amb aquells ulls tan blaus         (Maria Betriu)                       4m01s

Amb la curta intro de la Haizea Martiatu encetem aquesta bossa pròpia composada amb molt bon gust musical i amb una preciosa lletra i que na Maria canta delicadament. Després d’ella, hem pogut gaudir d’allò més amb el magnífic solo i so de l’alto d’aquesta jove del país basc que vaig escoltar deu fer tres o quatre anys amb la jove Big Band Taller de Músics al pati de l’Institut Americà. Aquell dia ja vaig flipar amb aquesta mossa. Ara ja ho veieu, la tenim participant en un enregistrament de professionals, ella, que encara la tenim a l’Esmuc cursant el seu grau superior. Una crac que ens depararà magnífiques vetllades amb les seves interpretacions com les que fa en aquest àlbum.


Amb el grup Marfil va gravar 3 LPs: Las canciones de tu vida, A Roberto i Julio i Después de los 60 los 70. Posteriorment s’han editat recopilacions com Lo mejor de Marfil. També va intervenir en molts programes televisius com Estudio abierto amb José Mª Íñigo, La mañana, amb Jesús Hermida, etc. També va participar a la mostra del Festival de la Canción Iberoamericana, organitzada i emesa per TVE.

Seguim amb més swing i ara amb el tema primer tall del disc anomenat After you’re gone tema composat de Turner Layton-Henry Creamer amb adaptació al català de la mateixa Maria Betriu...

1.- Quan vas marxar            (T. L. & H.C.)             2m55s

I acabant el tema amb un magnífic swing després d’haver-lo iniciat els dos vents amb un curtet riff a mode d’intro. I poc després de la melodia cantada per la líder, hem tornat a gaudir amb aquesta jove realitat del saxo alto. I quin so més delicadament estripat que te. Magnífic així com també el seu fraseig. L’Arnau Gil a la guitarra també ens ha mostrat les seves habilitats. I què contenta la seva mare deu estar en escoltar-lo. To seguit i doblant el tempo hi tornen amb el tema acabant-lo finalment de manera espectacular.

Amb Ibory, Maria Betriu, va gravar un LP dedicat a Stevie Wonder i Abba (Abba & Stevie) i un doble LP extret de les 17 emissions del programa Contigo produït per TVE i emès des del Casino de Mallorca. En el qual interpretaven repertoris dedicats a grans figures com Martin Luther King, Che Guevara, Marilyn Monroe, Sofia Loren, Brigitte Bardote... Actuaven dins de l’espai Cantando con mis héroes. Van participar també a Àngel Casas Show de TV3, entre d’altres. També a programes de TV d’Eukadi, TV de Galícia i TV d’Andalusia. Actualment, Maria Betriu, continua la seva carrera interpretant standards de Jazz i Bossanova amb el seu propi grup.

I ara, ja per acabar el programa 255 i projecte de na Maria Betriu podreu escoltar un dels temes més optimistes del món del Jazz, I’ve got the world on a string, tema de Harold Arlen-Ted Koehler amb la lletra adaptada de Maria Betriu...

3.- Tinc tot el món als meus peus  (H. A. & T. K.)                       4m38s

Doncs així, amb aquest swing hem acabat projecte i programa. I jo crec que ho hem fet de la millor manera, amb un tema vital i optimista, amb una magnífica veu i persona amorosa del Jazz i la nostra llengua. Hem tornat a escoltar a aquesta gran músic del país basc la qual va decidir venir a estudiar a Catalunya podent-ho fer al País Basc. De la jove Haizea Martiatu en sentirem a parlar, no en tingueu cap dubte. John DuBuclet també ens ha meravellat amb el seu fraseig i so del metall més potent. I per descomptat, no oblidar la secció rítmica, contrabaix i bateria, Ramon Grimalt i Adrià Font, que si no han fet cap solo, hi han estat sempre i fen córrer la màquina del swing de la mà del pianista Xavier Algans.

I nosaltres ara ja acabem aquest programa dedicat a les nostres Jazz Women, un programa divers, amb precioses músiques i millors lletres i intervencions solistes, on us he volgut presentar a quatre dones cantants amb quatre projectes diferents, amb un denominador comú, el de la qualitat i bellesa de les cançons. Paula Grande, Carola Ortiz, Luna Cohen i Maria Betriu han estat les excepcionals protagonistes.

En fi espero que us hagi agradat el programa i l’hàgiu gaudit tant com jo en fer-lo. Ja sabeu que hi som cada dimecres i diumenge a partir de les 22h a Ràdio Sant Vicenç però abans dir-vos que el proper divendres 23 de setembre comencem també la 8ena temporada al Jazz Club La Vicentina i ho fem no amb Jazz. Hem volgut que sigui una inauguració especial i per això podreu escoltar la música que feien els The Shadows de la mà de l’únic grup de pop català que els interpreta a la perfecció, i aquests són Els Sombras. Doncs ja ho sabeu, el divendres 23 de setembre a la Sala Xica de La Vicentina per gaudir amb la música dels The Shadows.

Doncs ara sí, bona nit i bon Jazz club de Nit en el Jaç de cadascú.
Miquel Tuset i Mallol.

 

blogger templates |