Molt bona nit a tothom, ens retrobem començant la 8ena temporada a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 amb un programa de Jazz per vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. De fet em vaig passar tota la temporada passada recordant-lo i dedicant-li els programes. Començant aquesta seré més breu i amb només això “Un petó Cifu” en tindrem prou per dedicar-li-ho de manera implícita. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, realitza i presenta aquest programa des de ja fa set anys, amb company i soci inicial, Joaquim Rabassa i soci temporal posterior, Carles Guillem. Ara ja força temps que ens apanyem sols i que duri i en tingui les ganes suficients, que de moment sí les tinc.

Avui hi tornem amb novetats de la nostra editorial Fresh Sound New Talent amb dos discos que em van quedar al calaix i que corresponien a la 7ena temporada, o sigui que d’aquests dos i potser algun més en faré una ressenya i la penjaré al blog, amb les músiques adequades.

Doncs deixeu-me que us digui que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada..

I parlant d’allò què dèiem, comencem amb el primer disc de Fresh Sound, i aquest és una vertadera delícia rítmicament càlida del mestre Evaristo Pérez. Una formació que ja va sonar la temporada passada i ho fa de nou amb el seu...


“VOL II ELEGANT ELEFANT”
Evaristo Pérez Cajón Jazz Trio

Editat per Fresh Sound New Talent    FSNT 481
Enregistrat i mesclat per Florian Pittet, el 26 i 28 de juny de 2104 a l’Studio la Fonderie, Firbourg, France.

Evaristo Pérez, piano
Marta Themo, cajón
Philippe Brassoud, contrabaix

Un treball amb 7 composicions de Pérez, dues del contrabaixista Brassoud, una de Miles Davis i una de Chick Corea.

Començarem amb un tema de Miles per diversos motius, el primer doncs perquè és un gran tema i el segon que ara feia temps que no el veia en un disc d’altri, i parlem del súper conegut....

2.- All Blues               (M. Davis)                  5m13s

De fet, després d’escoltar aquest segon tema, conegut tema però reinterpretat a la seva rítmica manera alhora que melòdica, ens adonem que estem immersos en un ambient especial, en una atmosfera carregada de símbols artístics i vivencials, els que comparteixen aquests tres mestres en aquest el seu segon treball a cajón jazz trio.

Un altre aspecte important: dels 11 temes del disc n’escoltareu 4 o 5, però resulta que la resta són tan o més bons i la dificultat en aquests casos consisteix en decidir els temes a posar. Al final un fa una selecció que en el meu cas és melòdica i rítmica, anant de menys a més.

Seguim doncs amb ara un tema del líder, amb un inici preciós però que es desenvolupa de manera magistral, com tots en aquest disc, anomenat.

3.- Galaxy      (E. Pérez)                  5m58s

Un tema delicat inicialment, amb aires clàssics i amb una certa majestuositat, la qual dóna pas a la interpretació a solo del líder a la vegada que ja ens imbuïm d’un determinat ritme, amb un crescendo de sonoritats, fins tornar de nou a la melodia.

De l’Evaristo Pérez us convido a mirar-ne la seva pàgina web on hi trobareu de tot i més, la qual és aquesta mateixa:

Però també des del web de Fresh Sound New Talent en teniu la informació del disc, http://www.freshsoundrecords.com/evaristo-perez/6326-cajon-jazz-trio-vol-i-i.html

De la qual us n’he traduït una ressenay:

Es tracta d'un disc de jazz que proposa alguna cosa fora del normal. Lyle Ritz tocant l'ukelele n’és un precursor, com és qualsevol enregistrament per un gaiter jitterbugging (aquells que ballaven foten salts i demés cabrioles allà pels anys 40s del segle passat). Aquí tenim el kit de bateria substituïda literalment per una caixa de fusta: el cajón de sis costats, originària del Perú. Al costat d'un piano i un contrabaix acústic, que es veu i sona encara més primitiu on la seva gamma d'efectes sonors limita i inhibeix els mecanismes d'intercanvi potencialment estimulants de jazz. Altres poden escoltar-ho de manera diferent. És un ritme de fons bastant agradable el que Pérez ens ofereix.

Nigel Jarrett, Jazz Diari (desembre de 2015)

Endinsem-nos ara amb un magnífic tema del contrabaixista, tema dedicat a Monk....anomenat...

7.- A Monk grand regret      (P. Brassoud)           3m20s

Amb només escoltar les primeres notes ja entenem que estem situats a l’orbita de Monk en aquest tema de Brassoud tan ben conjuminat i interpretat magistralment pel líder al piano. Un ritme trepidant de la mà de tots tres, amb intervencions solistes reeixides del compositor i de la Marta al cajón, sense oblidar el mestratge del líder al piano.


Enguany podreu escoltar novetats de Temps Record en aquest programa, però si entreu  al seu web: https://tempsrecord.cat/ hi trobareu tot el seu extens i divers catàleg. Aquesta és també una editorial de casa nostra amb un ampli ventall d’estils des de Bandes Sonores, a Blues, Boleros i evidentment Jazz, passant pel Flamenc i la Fusió. O sigui que agrair-li al Josep Roig el seu suport i des d’aquí una forta abraçada.

Seguim ara amb un tema del líder, l’anomenat.....

9.- Hulla Hoop           (E. Pérez)      5m42s

Doncs ja vegeu que seguim amb un ritme súper potent gràcies a la manera percussiva de tocar el líder el piano, gràcies també al cajón, tot i ser aquest un element prou simple de percussió, i també al contrabaix. Tots tres formen una simbiosi rítmica potent a la vegada que melòdica a les tecles i cordes. Un trio establert a França on desenvolupen la seva carrera musical amb força èxit. Els temes que estem escoltant tenen tots una gran qualitat en els inicis i posterior desenvolupament en les interpretacions de tots tres. M’imagino un concert en directe d’aquest trio i crec que ha de ser súper vibrant.

Doncs ja acabem el projecte d’aquest cajón jazz trio amb el primer tema del disc anomenat...

1.- Josephine          (E. Pérez)      5m29s

Una melodia que ràpidament se t’engantxa i força també en el pont, amb la incursió del contrabaixista. Després, desenvolupant-lo primer amb el magnífic solo del líder amb un ritme trepidant i constant, el qual donarà pas a la intervenció del contrabaixista, primer amb sonoritat profunda i control rítmic en un magnífic solo, per després tornar al pont i desfermar-se la Marta de manera total ajudat per la resta de companys, i ja tots tres encarant el final del tema, ideal per acabar el projecte de l’Evaristo Pérez Cajón Jazz Trio - Vol II Elegant Elephant. Com a nota simpàtica dir-vos que el darrer tema del disc s’anomena Sardana i que prefereixo que l’escolteu una vegada adquirit el disc a la botiga Blue Sounds del carrer Benet Mateu 26 del barri Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

Recordeu però que podeu trobar el del jazz que es fa a casa nostra entrant al web de Quadrant Produccions, www.quadrantproduccons.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure el catàleg d’aquesta editorial de Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí un abraçada i gràcies pel teu suport.

Doncs seguim ara amb un magnífic i també personal projecte de la mà del pianista Yaniv Tabenhouse i el seu....


“MOMENTS IN TRIO, Vol One”
Yaniv Tabenhouse

Editat per Fresh Sound New Talent    FSNT 483
Enregistrat per Robert L. Smith el 18 de maig de 2015 als Avatar Studios, NYC.
Produït per Yaniv Tabenhouse
Productor executiu Jordi Pujol

Yaniv Tabenhouse, piano
Rick Rosato, contrabaix
Jerad Lippi, bateria

Totes les composicions són de Yaniv Tabenhouse excepte el #6 de Rick Rosato i el #10 de Burton Lane.

Aquest és un disc on la concepció  global ens apropa al concepte del trio de jazz bàsic a la manera de Bill Evans. Hi ha una aureola permanent  en cadascun dels temes que els relaciona mútuament. Tot i això, hi ha també espai pel record als clàssics com en el tema que ara escoltareu on el lirisme és evident. Ho sigui que ja sense dilació anem a escoltar el primer tall del disc anomenat...

1.- After the Storm                (Y. T.)              6m43s

Doncs ja vegeu quina meravella acabem d’escoltar. Delicadesa interpretativa i mestria tot i la joventut d’aquests músics. Un primer tema de composició pròpia amb un tarannà evident de l’estil clàssic de tocar el piano, amb una melodia preciosa que fins i tot s’engantxa, així és de maca, amb moments preciosos entremig.

Vegem què ens diuen d’ell....

“La gamma d’atmosferes i emocions en la poesia de la música de Yaniv Taubenhouse és sorprenent. Poques vegades i només una vegada o dues a la vida tens l’oportunitat d’escoltar un músic i un pianista que és tan sensible com Taubenhouse amb la veu del cor, l’amplitud de l’emoció humana i la seva relació amb el murmuri de la naturalesa, i també el seu rugit”.
- Raúl de Gamma, Jazz de Gamma

Seguim ara amb una composició del líder basada en un magnífic estàndard, el All the things you are...

2.- All the Figs           (Y. T.)              6m38s

La relació és evident, tot i haver-hi alguns canvis melòdics, l’harmonia és quasi la mateixa, els canvis tonals i el pont també són de l’original tema del gran Jerome Kern. La interpretació del líder en el seu solo és espatarrant per moderna i inventiva, i rítmicament provocativa. Amb una mà esquerra que fa de contrapunt melòdic a la dreta, aquesta embrancada en vertiginosos arpegis i demès mestries. Una obra mestra a partir d’una obra mestre amb permís de Kern.

I més comentaris sobre aquest mestre i líder...

“Yaniv Tabenhouse té una gran quantitat de talent que inclou molts actius musicals. La seva música és especialment deliciosa, atractiva, pensativa, diversa, juganera, rítmica i provoca un gran plaer en escoltar-la. La música de Yaniv inclou grans combinacions de melodies naturals, harmonies i ritmes. Les composicions i improvisacions tenen moltes influències interessants, però, manté la seva pròpia vitalitat i identitat.”
-Johanne Brackeen

Un disc aquest amb 10 magnífics temes, on la dificultat rau en la selecció sempre difícil però en aquest projecte encara més, de tal manera natural que ara escoltareu el tercer tema del disc, anomenat....

3.- With You               (Y. T.)              7m02s

Ens anem trobant més i més embolcallats per la seva música i en aquest tema per un magnífic Groove. Han partit d’uns inicis força delicats i ja vegeu de quina manera més “potent” l’han desenvolupat, sobretot en el solo del líder. La preciosa melodia i calma inicials l’hem retrobat amb el melòdic solo del contrabaixista, i així arribar de nou cap al final de la mà inquieta i inventiva d’aquest jove mestre del piano.


Aquest és el segon disc d’aquest jove crac editat per Fresh Sound New Talent i la informació la podeu trobar en aquest enllaç:


Escoltem ja per acabar el projecte i programa especial de manera consecutiva el quart tema..així és com va. Normalment selecciono els temes segons rítmica creixent i en aquest disc no he tingut cap problema en trobar els adequats, car ho són tots de magnífics..

Som-hi doncs amb el tema anomenat...

4.- Sunshine in Pain (Y. T.)              5m53s

Amb uns inicis a intro del baterista a la vegada que amb piano i contrabaix, la melodia “principal” del tema apareix després d’un petit break. Melodia i motiu principal d’un tema, on la veu lírica del piano va a mig gas si la comparem amb la permanent pulsió i potència rítmica del baterista, immens sobretot en aquest tema. I de quina manera camina el tema, impressionant. El solo del líder, esclatant d’inventiva amb una imaginació desbordant, on després d’escoltar-lo en els anteriors temes, ja el podem fins i tot identificar quan fa els seus solos, tal és el seu personal llenguatge aconseguit. Un tema amb moments finals de desenvolupament pel baterista que s’allargarà de manera convenient en els seus directes.

Doncs amb això acabem aquest programa especial, un programa pendent de la setena temporada que no s’emetrà i només el tindreu aquí, al blog del programa. Espero que us hagi agradat. Aviat començarem la 8ena temporada de Jazz Club de Nit  a Ràdio Sant Vicenç 90.2 i la primera temporada a Ràdio Abrera 107,9 aquí els dijous a partir de les 21h.

Bona nit i bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú.
Miquel Tuset i Mallol.

 

blogger templates |