Molt bona nit a tothom, ens retrobem de nou a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el nostre programa avui i cada setmana que el fem. O sigui que “Un petó Cifu”. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, realitza i presenta aquest programa, i com sempre amb les novetats dels nostres músics i editorials.

Avui hi tornem de nou amb músics i editorials de casa nostra, amb Rai Ferrer 5 i el seu projecte anomenat “Marró sobre blau”, editat per Quadrant Records i el primer treball editat pel Santi de la Rubio Trio anomenat “Broken Line” editat per Underpool.

Recordeu que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial de Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.

Abans de començar el programa us voldria recordar que aquest cap de setmana seguirem l’ona de la molt bona música de la Festa Major d’Hivern de Sant Vicenç dels Horts encetada aquest dissabte passat amb el magnífic concert que ens va oferir Marina Tuset & Adri González tan ben acompanyats pel Valentí Tuset i Víctor Mirallas. Doncs pel dissabte 20 de gener a les 22h tindrem la possibilitat d’escoltar la nova producció Som Jazz de la Coral Som Cor del Centre els quals faran evidentment un repertori cantat de estàndards de Jazz. Aquesta és una idea sorgida des del Jazz Club La Vicentina qui també s’ha encarregat de coordinar el quartet de magnífics músics que l’acompanyaran i que serà el Joan Monné Quartet amb Gabriel Amargant, saxo tenor i clarinet; Oriol Roca, contrabaix i Santi Colomer, bateria. Un quartet que acompanyarà a la Coral Som Cor dirigida pel Joan Vinyes. No us dono més dades car les sorpreses sempre venen bé, i us ben asseguro que en tindreu i de les millors. Recordeu que el Centre està al carrer Torres i Bages 1 cantonada Mestre Ramon Camps.

I ara sí, començarem amb el projecte del gran contrabaixista, compositor i lletrista Rai Ferrer el qual ha vingut diverses vegades al Jazz Club La Vicentina primer, i ja fa anys, amb el Gabriel Amargant Quintet i ja darrerament amb l’Albert Vila Quartet. El projecte del Rai s’anomena...


“MARRÓ SOBRE BLAU”
Rai Ferrer 5

Editat per Quadrant Produccions        Q00079J
Enregistrat per Jordi Vidal el 29 i 30 d’abril de 2017 als Estudis Laietana, Barcelona.
Mesclat i masteritzat per Andreu Zaragoza al juny de 2017.
Produït per Rai Ferrer
Productor executiu Josep Ramon Jové per Quadrant Records.


Rubén Fernández, veu
Gabriel Amargant, saxos tenor i soprano
Andreu Zaragoza, guitarra elèctrica i acústica
Ramón Ángel Rei, bateria
Rai Ferrer, contrabaix

Veiem què ens en diu en Josep Ramon Jové des del web de Quadrant..

Després d’un llarg silenci discogràfic Rai Ferrer, un dels contrabaixistes indispensables del jazz estatal, torna amb un disc que ens mostra també el seu talent com a compositor. A “Marró sobre blau” Ferrer lidera un quintet format per alguns dels més destacats jazzmen de la nostra escena i llança una proposta que es basa principalment en composicions pròpies sobre poemes propis i diversos, des de José Agustín Goytisolo a Fernando Pessoa o Rafael Alberti. Jazz d’altura en combinació amb grans versos, tot això sota la personal concepció d’aquest gran contrabaixista.

Tota la música està composada pel Rai Ferrer i fins i tot alguns poemes. Doncs comencem escoltant música i paraules, música i poemes, i ho farem amb el preciós poema de José Agustín Goytisolo   tema anomenat....

3.- Como la piel de un fruto (J. A. G. & R. Ferrer)                       5m06s

Doncs ja heu pogut escoltar de quina manera poètica i delicada hem començat el programa d’avui amb aquest poema de José Agustín Goytisolo i la magnífica i súper afinada veu del Rubén Fernández en una preciosa composició de Rai Ferrer i millor improvisació del Gabriel Amargant al saxo soprano. Quines maneres més delicades les d’aquest jove de només 30 anys i tant feina feta. La veu del Rubén de nou ens ha situat a la melodia i poema “Como la piel de un fruto”, arribant al final de manera delicada.

Nascut a Barcelona el 1.964, estudia a L´Escola Zeleste, al Taller de Músics (on acaba donant classes) i al Conservatori Municipal de Barcelona. Ha donat classes a L´Escuela Superior de Música de Euskadi, Musikene; així com al Conservatori de grau mig de Igualada. Ha tocat i enregistrat discs amb músics com Carme Canela, Joan Monné, David Xirgu, Gorka Benítez, José Reinoso, Victor De Diego, Joan Díaz, Perico Sambeat , Dani Pérez, Jordi Bonell, Xavi Maureta, Adam Kolker, Gabriel Amargant o José Luis Gámez entre d´altres, a més del seu propi Trio, actuant a clubs i festivals de tot l´Estat Espanyol, i de l´estranger, com Itàlia, França, Suècia, Portugal, Alemanya, Hungria, Marroc, Grècia, Bolivia o Argentina. Ha tocat així mateix amb músics estrangers com Antonio Hart, Pietro Tonolo, Jeff Ballard, Jim Snidero, Dick Oatts ,Julian Argüelles o Ben Monder entre d´altres.

Seguim amb més música i preciosos textos, ara amb un tema instrumental del mateix Rai anomenat...

9.- Notícias del 5º canal       (Rai Ferrer)               5m58s

Amb un ritme un tant funky ens hem situat en la bogeria de les notícies del 5è canal, on ja ho heu vist no hi ha text i on Rubén utilitza la veu com un altre instrument fent duet amb el saxo soprano del Gabriel. La música ha seguit amb la improvisació compartida del Gabriel Amargant i l’Andreu Zaragoza, magnífics tots dos en un “tete a tete” musical increïble de camaraderia. La suavitat s’ha mantingut durant tota la improvisació i també amb el retorn de la veu del Rubén aparellada amb el so magnífic del soprano del Gabriel.

....dir vos què si entreu al web de Temps Record: https://tempsrecord.cat/ hi trobareu tot el seu extens i divers catàleg. Aquesta és també una editorial de casa nostra amb un ampli ventall d’estils des de Bandes Sonores, a Blues, Boleros i evidentment Jazz, passant pel Flamenc i la Fusió. O sigui que agrair-li al Josep Roig el seu suport i des d’aquí una forta abraçada.

Seguim amb la música d’aquest gran contrabaixista i ja ho esteu escoltant, també gran compositor i lletrista i ho farem amb el poema d’ell mateix i que titula aquest projecte...
1.- Marró sobre blau            (Rai Ferrer)               3m57s

Aquest és un poema del líder on, amb lletra i música, aquest compositor, lletrista i contrabaixista demostra la grandària de la seva perspectiva artística i vital. Gabriel amb el saxo tenor ens ha tornat a enlluernar amb la seva particular visió del tema, sonoritat i llenguatge. Al final del seu solo, la veu del cantant i la del saxo tenor han quallat en un duet preciós, tot i encarant la melodia i poema i així arribar la final.

Si parlem de la formació que l’acompanya el primer que un copsa és l’entorn del Taller de Músics on tots hi donen classes, o quasi tots. La relació personal de tots ells, en aquest àmbit i en l’àmbit dels diversos projectes compartits és evidentment la millor possible. Si abans he dit que Rai Ferrer va venir al Jazz Club La Vicentina amb el quintet del Gabriel Amargant afegiré que també hi havia l’Andreu Zaragoza i Ramón Ángel Rey, o sigui que la compenetració dels músics en aquest projecte ja vegeu que ha de ser i de fet és total.


Seguirem ara amb un tema de l’Andreu Zaragoza anomenat..

6.- Sandholt               (A. Zaragoza)            5m25

Amb una introducció a solo de contrabaix, el líder ens ha obert la porta d’aquest tema de l’Andreu Zaragoza, on el swing ha aparegut gràcies a ell i al Ramón Ángel Rey. Rubén torna a ser un altre instrument en un tema força vital i positiu on el saxo del Gabriel torna a ser el tenor en un altre magistral i personal so d’aquest músic nascut a Argentona. Rubén ens ha mostrat la seva virtut, la de poder i saber cantat en “scat” igualment amb una perfecta entonació. Vitalitat positiva, que ja la necessitem, ja.

recordeu que si us agrada la lliure improvisació podeu entrar al web de www.discordianrecords.bandcamp.com i veure el catàleg d’aquesta editorial dirigida per l’amic El Pricto on hi trobareu de tot i més relacionat amb la lliure improvisació, conduccions, free jazz, o quelcom inclassificable.

I ara sí, acabarem el projecte del Rai amb el seu tema anomenat...

11.- Gratitud              (Rai Ferrer)               4m31s

I ves per on que ha tornat a ser un tema sense lletra, i tot amb la bona intenció que mireu d’aconseguir aquest magnífic disc entrant a la web de quadrant records i així poder escoltar les altres magnífiques poesies musicades per aquest gran contrabaixista que ens ha ofert, crec jo, el seu projecte més personal, amb alguns textos seus alhora que totes les músiques. De nou el saxo tenor del Gabriel ha brillat amb el seu característic i reconeixible so alhora que el seu fraseig modern. La guitarra de l’Andreu, amb el seu so delicat i llenguatge en l’ona Rosenwinkel i en la d’altres moderns mestres ha endolcit aquest gran tema anomenat “gratitud”, amb la gratitud de tots els músics que han participat en aquest magnífic i poètic projecte.

No em vull estar de dir-vos que dels dotze temes del disc n’hem posat menys de la meitat i que ens hem deixat magnífiques composicions musicals sobre poemes de Fernando Pessoa, Pilar Pallarès, Rafael Alberti i que el darrer tema és un arranjament i solo sobre el tema de Henry Mancini “Moon River”. En definitiva, us recomano que mireu d’aquirir-lo entrant al web de Quadrant Records i jo diria que ja feu tard..

I nosaltres seguim però......deixeu-me que us digui que podeu entrar al web de www.freshsoundrecords.com per veure l’extens catàleg d’aquesta nostra editorial i també podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada.

I acabarem el programa amb el darrer treball al seu nom, la qual cosa ens feia molta falta després de tant de temps d’escoltar-lo acompanyant a companys seus i sense editar cap disc des de fa la tira de temps, i parlo del gran saxofonista Santi de la Rubia en el seu projecte anomenat......


“BROKEN LINE”
Santi de la Rubia Trio

Editat per Underpool        UNDP-028
Enregistrats per Sergi Felipe i Joan Hernández, uns temes en directe al Teatre Aurora d’Igualada i uns altres a l’Underpool Studiu entre el juny i juliol de 2017.
Mesclat i masteritzat per Katsuhiko Naito.
Produït per Santi de la Rubia
Productors executius, Estival, Sergi Felipe i Santi de la Rubia

Santi de la Rubia, saxo tenor
Marc Cuevas, contrabaix
Roger Gutiérrez, bateria

Dels onze temes del disc, 9 són composicions del Santi mentre que dels altres dos, un és de Billy Strayhorn i el darrer tema del disc és de Brooks Bowman.

Aquest projecte va sorgir l’estiu passat en l’Estival d’Igualada 2017, on, cada any els organitzadors produeixen un projecte anomenat “Carta Blanca” i que li va ser donada al Santi de la Rubia amb el seu trio. Podríem dir que les músiques que escoltareu i els seus arranjaments varen ser “pensades”, entre cometes, per ser escoltades per primera vegada en l’esmentat Festival de Jazz que cada estiu, i per això l’Estival, es fa a Igualada.

Si voleu escoltar jazz-rock i demés meravelles ja sabeu que podeu entrar al web de www.moonjunrecords.com i veure el catàleg extens d’aquesta editorial dirigida pel Leonardo Pavkovic, qui m’envia des de Nova York les seves novetats i que evidentment en aquest programa posem de tant en tant. Una abraçada Leonardo i gràcies pel teu suport.

Aquest projecte el vam poder gaudir al màxim en escoltar-lo el 22 de novembre de 2017 al Jamboree o sigui que comencem ja amb la música d’aquest gran saxofonista i també podreu comprovar lo bon compositor que és. Fem-ho amb la preciosa balada anomenada....

7.- Marta        (Santi de la Rubia)               6m21s

Doncs ja he pogut escoltar aquesta balada que ben bé podria estar entre les moltes i precioses del cançoner popular americà, encabides en els estàndards de Jazz. Preciosa melodia d’aquest compositor i saxofonista valencià que ja fa temps va decidir venir a aprendre i a compartir la seva música entre nosaltres. El solo del Marc Cuevas primer i el del líder després, ambdós rics en melodia i tècnica han omplert l’espai d’entremig del tema per després en Santi tornar-hi amb la melodia, preciosa i delicada dedicada a Marta. I tot hi haver-hi un parell de balades més, “Abril” del líder i la magnífica “Lush Life” de Billy Strayhorn, no les posarem amb l’ànim, ja ho sabeu, que mireu d’aconseguir aquest magnífic projecte entrant a la web de underpool.org.

Santi de la Rubia neix a València el 1984. La seva afició al jazz comença molt d'hora escoltant les cintes de Johnny Hodges que li posava el seu pare. Als vuit anys comença a estudiar saxòfon. El 2002 finalitza Grau Professional de saxo clàssic amb Matrícula d'Honor, traslladant-se aquest mateix any a Barcelona per estudiar jazz a l'Escola Superior de Música de Catalunya. Allà rep classes de professors com Xavier Figuerola, Eladio Reinón o Ignacio Gascón i es gradua en 2006 amb matrícula d'honor.

Seguim ara amb una mica més de trempera amb un altre tema propi anomenat...

8.- Hendo’s World    (Santi de la Rubia)               6m42s

Doncs quin tema més impressionant hem escoltat, i jo diria en l’ona melòdica d’una de les etapes de John Coltrane per parlar nomé d’un. El vessant coltranià és evident en les maneres de tocar el tenor amb un tema que ens podria recordar a algun dels aspectes del Love Supreme del geni de Philadelphia. En el format de trio sense instrument harmònic que també li agradava a Sonny Rollins, Santi gaudeix en les seves improvisacions gràcies al magnífic suport de la base rítmica d’aquests dos mestres Marc Cuevas, contrabaix i Roger Gutiérrez, bateria, i ben bé que ens ho ha mostrat aquest músic de Tàrrega.

Amplia la seva formació assistint a diversos seminaris i classes particulars amb Perico Sambeat, Javier Vercher, Dick Oatts, Dave Liebman, Bob Mintzer, Jerry Bergonzi, Bill Mc.Henry, Chris Cheek, Mark Turner i Walter Smith III.

Guanyador del I Concurs de Jazz de Barcelona i del Concurs Internacional de Jazz de Granada amb el seu primer disc "Afinke", en el qual col·labora amb Jordi Berni Trio. Seleccionat pel Catalan Jazz Tour de 2008, en què va compartir cartell amb Perico Sambeat Trio a París i Londres, finalista en el Concurs Internacional de Getxo de 2008 amb Josep Tutusaus Sextet i 2n premi en el “I Concurs Internacional de Jazz de Almeria” de 2014 amb "CJ Quintet".


Escoltem ara el magnífic estàndard de Brooks Bowman anomenat....

9.- East of the sun, west of the moon        (B. B.)             8m43s

Amb aquest títol que ve d’un conte de fades noruec, és una melodia escrita per Brooks Bowman, qui aleshores era estudiant de pregrau a la Universitat de Princeton. Va ser publicada el 1934 i es va convertir en la cançó principal del "Princeton Nassoons", un grup a capella de Princeton esdevenint ben aviat un estàndard popular entre els músics de jazz. Després de la curta melodia, Santi el líder ha desenvolupat el seu gran solo en un dels temes d’aquest disc enregistrat en directe, i tal i com he dit, al Teatre Aurora d’Igualada. Solo en un estil pròpiament  en el Jazz més modern, una passa més enllà del “neobop” farcit de recursos tècnics impressionants i llenguatge jazzístic del més alt nivell. Uns aplaudiments merescudíssims i el solo del contrabaixista Cuevas, llarg solo també i magníficament melòdic i farcit de bon gust alhora que amb control total de l’afinació. Els “quatres” amb el Roger del líder han demostrat també de quina manera aquest jove mestre dels tambors i platerets domina tots aquests estris percussius. Després, el tema de nou, melodia i final després de més 8 increïbles minuts de Jazz a tope.

Ha col·laborat amb músics com Tom Harrell, Jorge Rossy, Joan Monné, Martín Leiton, Ernesto Aurignac, Jaume Llombart, Perico Sambeat, Roger Mas, Jordi Berni, Albert Vila, Joan Díaz, Giulia Valle, entre altres.

Acabarem ja amb la música del Santi de la Rubia, amb un altre dels temes amb ona Coltraniana anomenat...

6.- Ashwagandha                 (Santi de la Rubia)               5m12s

Doncs amb una altra demostració del seu amor vers l’obra de Coltrane, un dels seus deixebles ens ha delectat amb un magnífic so i millor fraseig tot i recordant l’obra d’un dels més genials músics de Jazz de tots els temps. Amb aquesta tema tan tremendo hem acabat el projecte i programa, i com sempre, us recomano adquirir-lo entrant a la web de Underpool car, dels grandíssims 9 temes encabits en el projecte n’hem posat menys de la meitat, deixant de posar-vos autèntiques meravelles com el llarguíssim “Lush Life” de quasi 11 minuts entre d’altres.

Actualment és professor a l'Escola de Música i l'Escola Superior del Taller de Músics. Parlant de la col·laboració amb Tom Harrell dir-vos que els qui van tenir la sort de veure l’actuació de la formació d’aquest mestre americà a La Nova Jazz Cava, durant el darrer Festival de Jazz, van poder veure de quina manera magistral Santi de la Rubia va fer una substitució del saxofonista oficial que crec havia de ser Mark Turner. Al Santi el van avisar el mateix dia o quasi, i va demostrar de quina pasta està fet, la dels mestres.

I abans d’acomiadar-me de tots vosaltres recordar-vos que pel dissabte 20 de gener a les 22h tindrem la possibilitat d’escoltar la nova producció Som Jazz de la Coral Som Cor del Centre els quals faran evidentment un repertori cantat de estàndards de Jazz. Aquesta és una idea sorgida des del Jazz Club La Vicentina qui també s’ha encarregat de coordinar el quartet de magnífics músics que l’acompanyaran i que serà el Joan Monné Quartet amb Gabriel Amargant, saxo tenor i clarinet; Oriol Roca, contrabaix i Santi Colomer, bateria. Un quartet que acompanyarà a la Coral Som Cor dirigida pel Joan Vinyes. Un esdeveniment encabit en la Festa Major d’Hivern de Sant Vicenç dels Horts, i que es farà al Centre Catòlic us recordo que a les 22h.

Espero que hàgiu gaudit amb el programa d’avui on hem pogut gaudir amb el projecte de Rai Ferrer 5 anomenat “Marró sobre balu”, on ens ha presentat obra poètica pròpia i d’altres amb tota la seva música i després amb el projecte més modern de Santi de la Rubia anomenat “Broken Line”. Dos magnífics projectes de gent de casa nostra i de dues de les nostres editorials.

Ara sí, gràcies per ser-hi aquí o al blog del programa jazzclubdenit.blogspot.com.es, jo Miquel Tuset i Mallol qui ha realitzat el programa, xerrat pels colzes amb interessos comuns i seleccionat totes les seves músiques, us desitjo molt bona nit i bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú.
Miquel Tuset i Mallol.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |