Molt bona nit a tothom des d’aquí Ràdio Sant Vicenç i el programa Jazz Club de Nit....Aquest programa i tots els programes de JCdN, estan dedicats a la persona que ens va ensenyar el Jazz, Juan Claudio Cifuentes, “Cifu”, pels amics, que ens va deixar un malaguanyat dimarts 17 de març de 2015 després de tota una vida dedicada al Jazz. Pioner i mestre, serà insubstituïble.

El seu Jazz entre amigos a TVE2 què és aquesta sintonia que heu escoltat i els programes de ràdio “Jazz Porque Sí” i “A todo Jazz”, són el seu llegat que mai oblidarem. Ja sabeu que aquest programa el fem els dimecres i els diumenges en diferit a la mateixa hora. Ens podeu escoltar en directe per online a radiosvh.info i des d’allà prement el botó del directe. Qui us parla, Miquel Tuset i Mallol mirarà de fer-vos gaudir amb la selecció de músiques improvisades que avui escoltareu a Jazz Club de Nit, amb l’ajuda imprescindible de Lluís Vela als controls.

Abans de tot reafirmar-me en el rebuig al terrorisme islamista i de qualsevol ideologia o religió i recordar a les víctimes i familiars de l’atemptat de Brussel·les però també vull recordar lo malament que ho fan, i dic ho fan i no ho fem, els dirigents europeus perquè no em veig a mi mateix responsable de les barbaritats que estan passant, de fa molt de temps, i que sembla que no tindrà fi. Un record a tots els nens i nenes i les seves famílies, els refugiats de Síria que se’ls hi ha tancat la porta al seu futur. Sense oblidar a tots els que pateixen fam i malalties fins perdre la vida i a tots els refugiats del món.

Avui hi tornem amb un programa temàtic on una determinada manera d’expressar el Jazz hi és present. Un programa motivat pel fet d’haver gaudit el darrer divendres 18 de març amb la proposta de l’Enrique Heredia Quartet i el seu disc presentació dedicat a l’obra de Bob Zieff, músic que va seguir l’ona del “Third Stream” i el seu ideòleg Gunther Schuller. Un estil de Jazz on la música tenia unes clares connotacions del classicisme de la música europea. Els acompanyants són l’il·lustre trompetista italià Enrico Rava Quartet amb un projecte que vaig poder gaudir d’allò més al Jamboree, on vaig adquirir aquest magnífic disc. Tot i ser un projecte actual editat el 2015, la seva música m’ha recordat el lirisme de la música clàssica i és per això que ens acompanyarà. El darrer convidat és el George Russell, un altre ideòleg i teòric de la música autor de la reconeguda obra mestra The Lydian Chromatic Concept of Tonal Organization publicada el 1953. Aquest mestre ens farà una relectura de l’obra de Thelonious Monk Round About Midnight i d’altres meravelles més.

Comencem doncs amb el programa i fem-ho amb el preciós projecte del mestre italià, Mr. Enrico Rava.



“WILD DANCE”
Enrico Rava Quartet

Editat per ECM 2456
Enregistrat el gener de 2015 per Stefano Amerio als Artesuono Recording Studios, Udino, Itàlia.
Produït per Manfred Eicher
És una producció ECM

Enrico Rava, trompeta i flugelhorn
Francesco Diodati, guitarra
Gabriele Evangelista, contrabaix
Enrico Morello, bateria
I la col·laboració de Gianluca Petrella, trombó

Totes les composicions són de l’Enrico Rava menys improvisation què és de tot el quartet i que no posarem.

Comencem ja amb el primer tema, magnífic i delicat anomenat...

3.- Don’t         (E. Rava)       4m45s

Amb aquest tema ens hem situat en l’ona musical que ens acompanyarà uns quants minuts. Un disc amb 14 composicions i de les quals en podreu escoltar 6. Sinó es pot encabir en el “Third Stream” és perquè ja és en una altra època i no en els 50s del segle passat. Tot i així, aquesta música te el lirisme de la música clàssica i el concepte és totalment íntim en molts aspectes. Un tema on ja hem pogut escoltar la mestria conjunta dels dos metalls amb la base rítmica del quartet que vam veure al Jamboree.

Vegem què ens va dir el Pere Pons en la presentació d’aquest concert al Jamboree.

Als seus 76 anys Enrico Rava és una de les figures més consagrades del jazz europeu en el circuit internacional. Referent absolut del jazz a Itàlia, després d’iniciar-se musicalment al piano i al trombó es va decantar finalment per la trompeta en veure un concert de Miles Davis l’any 1956. El 1962 es convertiria en músic del grup de Gato Barbieri i més endavant s’allistaria a les files de la banda d’Steve Lacy. Ha combinat els seus treballs propis, la majoria d’ells sota el prestigiós segell ECM, amb col·laboracions al costat de Michel Petrucciani, Joe Henderson, Cecil Taylor, Paul Motian, Lee Konitz i Carla Bley. Es manté en plena forma com ho demostra la seva primera visita al Jamboree al capdavant del seu nou quartet. Un concert que és una autèntica fita i que forma part del cicle Jamboritalia amb la col·laboració de l’Institut Italià de Cultura de Barcelona i d’ItaliaES

Seguim amb un tema amb el “groove” adequat amb una intro del tema amb fortes reminiscències de la tercera via i demés amb el tema....

12.- Monkitos                        (E. Rava)       3m41s

Doncs la intro inicial amb els dos vents doblant-se i fent duet de veus acompanyats per la secció rítmica de manera suau, amb arpegis del sorprenent guitarrista Diodati, ens han situat en el magnífic solo del trombonista Petrella, en un tema on la intervenció d’aquest és la única veu solista. Tema curtet però farcit de bones maneres i d’un potent groove.

Enrico Rava és sens dubte el músic de jazz italià més conegut i apreciat a nivell internacional. Sempre es va involucrar en les més diverses experiències i les més estimulants. Va aparèixer en l'escena del jazz a mitjans dels anys seixanta, i ràpidament s'imposà com un dels solistes més convincents del jazz europeu. La seva sinceritat humana i artística el posa fora de qualsevol règim i fa una música rigorosa, però allunyada dels convencionalismes. El seu estil és immediatament reconeixible, i el seu so és líric i constantment sostingut per una frescor sorprenent d'idees que es revela en tots els seus esforços musicals.

No és difícil d'usar superlatius per explicar la seva aventura musical, tan ric és el seu historial musical, amb una llarguíssima llista de músics amb els quals ha col·laborat, per Itàlia, Europa, Amèrica: Franco D'Andrea, Massimo Urbani, Stefano Bollani, Joe Henderson, John Abercrombie, Pat Metheny, Archie Shepp, Miroslav Vitous, Daniel Humair, Michel Petrucciani, Charlie Mariano, Joe Lovano, Albert Mangelsdorff, Dino Saluzzi, Richard Gallliano, Martial Solal, Steve Lacy, Mark Turner, John Scofield, etc ... ha realitzat gires i concerts als EUA, Japó, Canadà, Europa, Brasil, Argentina, Uruguai participant en importants festivals (Mont-real, Toronto, Houston, Los Angeles, Perugia, Antibes, Berlín, París, Tòquio, Rio i Sao Paulo, etc.). Ha estat diverses vegades triat com el millor músic en el referèndum anual de la revista "Musica Jazz", havent també guanyat en les categories de "millor banda" i "millor disco” italià.

Seguim ara amb un altre tema del mestre italià, anomenat....

4.- Infant         (E. Rava)       3m07s

Amb una intro força més potent que la del tema anterior, és a dir, la melodia del tema, ens hem situat posteriorment en una altra atmosfera molt més espacial on els sons estratosfèrics del guitarrista Diodati s’escolten en segon terme amb les improvisacions a dues veus dels dos vents, quasi però sense el qualificatiu de solo donada la participació col·lectiva de tots els músics.

Ha estat nominat “Cavaller de les Arts i de les Lletres” pel Ministeri de Cultura de França, el 2002 va rebre el prestigiós “Jazzpar Prize" a Copenhaguen. En els últims anys, ha aparegut en els primers llocs de les llistes de la revista nord-americana Down Beat com un dels millors trompetistes conjuntament amb Dave Douglas, Wynton Marsalis i Roy Hargrove, i també en les reservades als millors grups, amb el quintet anomenat TRIBU essent la primera vegada que una formació italiana apareixia en aquest rànquing. El gener de 2004 es va estar una setmana al prestigiós Blue Note de Nova York, seguint repetint l'èxit al famós Town Hall i després al Birdland els anys 2006, 2008, 2009, 2012 i 2013.

Continuem amb l’obra de l’Enrico Rava amb el tema....

8.- F. Express                       (E. Rava)       4m41s

Un inici certament oníric ens ha introduït en un magnífic tema on el swing de contrabaix i bateria dóna peu a la intervenció dels dos metalls en un altre tema impressionant....i seguim augmentant el tempo...ja ens podem apuntar i ben apuntar el nom d’aquest gran trombonista italià Gianluca Petrella. En el disc no podem admirar com ho vam fer en el directe del Jamboree, la mestria dels tres joves membres de la secció rítmica, guitarra, contrabaix i bateria, tot i que sense fer escarafalls, els estem “sentint” de manera fortament presencial. Un magnífic tema ple de swing que ens mostra la clarividència en les composicions del mestre italià.

El 8 de juny de 2011, l’editorial Feltrinelli va editar el llibre “Encontres amb músics extraordinaris”¸ la història del meu jazz. La història dels darrers cinquanta anys de jazz amb el bon sentit de l’humor d'un dels protagonistes de la música contemporània. Rava en aquest llibre traça la història de la seva carrera a través de les històries de les seves "activitats amb contínues reunions amb músics extraordinaris, i sempre amb històries surrealistes i de vegades amargues, petites rareses i grans talents, donant una secció transversal viva, amb un somriure on la mirada irònica dels que, al final, han vist tantes coses".

A l'octubre de 2013 es va publicar per l'editorial L'Espresso, "Rava on the road" amb un grup format per Giovanni Guidi, Roberto Cecchetto, Stefano Senni i Zeno De Rossi i l'orquestra simfònica del Teatre Regio de Torí, dirigida per Paolo Silvestri.

I seguim amb una mica més de marxa amb el tema de Rava anomenat...

9.- Cornette   (E. Rava)       3m11s

Un altre tema que segueix l’ona de l’anterior treball amb una pulsió del contrabaixista com a primers sons d’aquest Cornette. La improvisació col·lectiva dels dos vents torna a ser la clau de volta i sempre amb els sons estratosfèrics del guitarrista Diodati. Un Rava sorprenent i càlid amb el seu flugelhorn, a la vegada que ràpid i fresc d’idees, amb una música amb un determinat sentit de l’humor.

En l'actualitat, a més de la seva TRIBU (juntament amb Gianluca Petrella, Giovanni Guidi, Gabriele Evangelista i Fabrizio Sferra) li agrada dur a terme actuacions i gires amb el quartet de recent creació, el del disc que estem escoltant amb Francesco Diodati a la guitarra, Gabriele Evangelista en el baix i Enrico Morello a la bateria, disc que ha estat un gran èxit i que ha tingut el reconeixement del públic i la crítica. Rava Nova 4ET va ser triat com el millor grup de 2015 d'acord amb el referèndum de la revista Musica Jazz.

I per poder gaudir de la música de l’Enrico Rava, podreu veure la seva llarga discografia entrant al seu web en aquest enllaç:


una discografia que comença el 1966 participant amb el projecte de l’Steve Lacy “The forrest and the zoo” (ESP 1060) i acaba amb el disc que estem escoltant ara mateix, del 2015, després de 49 anys en actiu, i sense parar, el “Wild Dance” (ECM 2456).

I acabem amb el projecte de l’Enrico Rava amb el magnífic i viu tema..

11.- Happy Shades  (E. Rava)       2m53s

Doncs amb aquest tema el més curtet i més ràpid acabem el projecte, magnífic projecte on encara hi ha força temes més per escoltar, així com vuit més que segur gaudireu tot i mirant d¡aconseguir-lo en alguna de les botigues de música que encara queden a casa nostra, després de l’adeu de final de mes, d’aquest mes de març d’una de les més emblemàtiques de Barcelona la darrera que quedava al carrer Tallers de Castellò Discos. De passada vull recordar a l’Albert Castelló el qual ens va deixa ja fa uns anys per un atac de cor, i amb el qual havíem passat força estones a la botiga que ell tenia a la cantonada de Tallers i Ronda de Sant Antoni. Una abraçada Albert on siguis i que segur deus estar escoltant la millor música amb tots els teus admirats al teu costat.

Doncs deixeu-me que us digui que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada...

Doncs ara seguim amb el magnífic projecte de l’amic Enrique Heredia  i el seu quartet, projecte que vam poder admirar en directe el passat divendres a la Sala Xica anomenat...






“ENRIQUE HEREDIA 4tet plays the music of BOB ZIEFF”

Editat per Fresh Sound Swing Alley   SA 027
Enregistrat per Jordi Vidal el 27 i 28 de febrer de 2015 a l’estudi Laietana, Barcelona.
Masteritzat per Pieter de Wagter
Produït per Enrique Heredia
Productor executiu Jordi Pujol

Totes les composicions són de Bob Zieff.

Es tracta d’una suite de 8 temes d’aquest compositor que s’han enregistrat diverses vegades, aquesta és la darrera, i on l’ordre original s’ha modificat essent l’ordre del disc que esteu escoltant, l’ordre d’un enregistrament fet pel violinista amic de Bob, en Dick Wetmore. Ja sabeu que l’ordre que m’agrada és el que està relacionat amb el tempo dels temes, o sigui que amb el permís de l’Enrique així ho faré...som-hi doncs amb el primer tema, el més delicat dels que posaré, l’anomenat...

5.- Just Duo   (B. Zieff)         3m55s

Doncs després d’aquesta preciosa i magnífica composició d’aquest mestre americà, convindreu amb mi que el concert del passat divendres devia ser extraordinari, com així va ser. Un delicat tema amb solos del Curro i Fredrik, l’un al contrabaix i l’altre al clarinet i havent-hi participat també na Michele Faber al piano el qual ens ha introduït en la música d’en Bob Zieff.

Robert L. Zieff, l’home responsable de les nou composicions d’aquest àlbum, va néixer el 4 de juny de 1927, a Lynn, Massachussets, prop de 11 Km al nord de Boston, on anys més tard estudiaria harmonia, composició i musicologia a la Universitat. Es va fer amic amb el pianista Dick Twardzik, també de Massachussets. Una vegada què en Dick es va trobar a disgust amb el seu mestre de música, li va demanar al seu amic Bob que li fes classes privades de composició. Quan el seu amic i alumne Dick Twardzik va afegir-se al quartet de Chet Baker per realitzar la seva històrica gira europea la qual va comença el setembre de 1955, aquest de manera natural es va endur tot un farcit de composicions del seu mestre i amic.

Seguim amb un altre magnífic tema d’aquest compositor i tan ben interpretat pels nostres amics....anomenat...

4.- Piece Caprice     (B. Zieff)         5m44s

Una melodia exquisida amb l’afegitó del magnífic so mel·liflu del tenor del Fredrik, que dóna pas al delicat solo de na Michele, amb tendresa i desenvolupant-ne unes línies fresques i imaginatives. El saxo tenor s’aboca de ple en el seu solo, tot i recordant-nos d’altres tenors amb so similar com el Zoot Sims i algun altre de la west cost. Un esplèndid Carlquist el qual de la mateixa manera ens va meravellar el passat divendres 18 de març a la Sala Xica. No oblidem la gran secció rítmica amb el solo d’en Curro Gàlvez i el sempre precís tempo del líder de la formació, l’Enrique Heredia al qual li agrairem sempre la seva idea de fer en un disc la música d’aquest gran mestre americà.

Aquesta és la història de com Chet Baker va conèixer la música de Bob Zieff. Baker era una jove estrella en creixement i havia estat votat com a millor trompetista per Down Beat i Metronome en els dos darrers anys, així va ser com gràcies a Twardzik que va poder enregistrar les composicions de Zieff en un àlbum editat a França pel segell Barclay, introduint doncs la seva música a l’audiència europea. Malauradament en Twardzik va morir sobtadament de manera tràgica abans de tornar cap als EUA.
Bob Zieff havia escrit una suite amb 8 temes, que són els que esteu escoltant, fets amb un espai ben obert per a les improvisacions. L’ordre dels temes va estar modificat en un enregistrament el setembre de 1953, abans de la gira de Baker, pel violinista Dick Wetmore, essent l’ordre del disc de l’Enrique el mateix del de Wetmore tot i afegint-hi el darrer tema Mid-Forte. Un enregistrament fet en quartet pel també amic Wetmore, fet a Boston i distribuït el 1954 per Bethlehem Records. El productor Creed Taylor va decidir esperar-se a l’octubre de 1955 per realitzar-lo, intentant aprofitant-se del enregistrament fet a Paris amb els mateixos temes. Semblava una bona idea, però Dick Wetmore no tenia prou ganxo comercial, i així el seu disc de 10” va ser un fracàs. El 2008, i en una magnífica biografia de Dick Twardzik feta pel Jack Chambers, aquest comentava què...”encara es un del més fosc i magnífic disc de la història del jazz modern”.

I continuem ara amb un altre admirable tema anomenat...

7.- Brash        (B. Zieff)         4m13s

Tema aquest amb uns inicis un tant inquietants però que ràpidament deixen pas a la aclaridora llum gràcies a la brillant interpretació de la pianista de la formació en un solo farcit de bon gust, el mateix que desenvolupa i aconsegueix de manera natural el saxo tenor suec establert a Sitges. Una obra per a clarinet i saxo tenor tal i com hem pogut constatar, tot i recuperant els orígens ja a les acaballes del tema.


El disc de Baker va sortir a França el març de 1956, i detectant les dificultats que l’àlbum havia de trobar, Kurt Mohr va escriure això a la revista Jazz Hot: “En la meva opinió, aquest és un dels millors enregistraments fets mai a Europa, però crec que el rebrà i acceptarà una limitada audiència.” Parlant dels temes i en una de les cartes que Baker va escriure des d’Europa, va dir això: “la frescor i originalitat de les línies de Zieff i les estructures harmòniques crec que agradaran a molta gent, al menys sí als músics i aficionats melòmans. Els solos s’executen be i de manera natural.” Zieff va deixar palesa un ferm coneixement per les tècniques tradicionals així com als més nou dispositius i elements de l’escriptura i teoria musical. Els seus temes sovint ens mostren un bon sentit de l’humor i estan construïdes de fresques i quasi sempre línies una mica complexes, amb interessants camins harmònics amb un íntim feeling del llenguatge del Jazz.

I encara continuem amb un altre tema, aquest una mica més viu i farcit de swing en el tema anomenat....

3.- Re-Search                       (B. Zieff)         4m10s

El tema l’introdueix en Fredrik en un primer chorus per ja deixar pas a les improvisacions. Són aquests un temes que no tenen una complicació aparent tot i tenir unes línies harmòniques complexes. S’escolten però sense cap dificultat, són nets, i s’entenen prou bé. Les improvisacions sorgeixen de manera natural i amb una certa espontaneïtat. El mateix saxo tenor s’enlaira amb el seu solo tot i recolzat per un potent swing del líder i baterista i el walking del contrabaixista. El “Ride” de l’Enrique ens porta al més enllà i és l’altre plat, potser el més “crash” el que segueix el swing amb el solo de la Michele. Aturada tècnica momentània per deixar pas al solo del líder, net i clar com una patena i gens farragós, per tornar a la melodia i final.

Doncs aquesta és la història dels temes de primera mà. Fa un parell d’anys el baterista Enrique Heredia i jo vam estar parlant al voltant d’aquests enregistraments, comentant quan interessant eren els temes de Zieff. Vam estar parlant d’enregistrar-los i la idea inicial es va convertir en un projecte quan l’Enrique Heredia i Michele Faber van començar a treballar quasi immediatament en la transcripció de tots aquests magnífics, ambiciosos i clàssicament inspirats treballs de Bob Zieff. El resultat és aquest àlbum que esteu escoltant, treball a quartet amb uns magnífics músics establerts a l’àrea de Barcelona, els quals han acaronat aquest material amb l’amor i apropiada subtilesa, l’adequada per cada tema.
Dos dels membres d’aquest quartet no són oriünds de Barcelona. El suec, saxofonista i clarinetista Fredrik Carlquist és la veu solista més important de la sessió. Té aquest músic una força, una manera de fluir i de “swingar” seguint la tradició de Zoot Sims i Stan Getz. Toca amb una barreja de sensibilitat i energia, i com el d’un virtuós és el so del seu clarinet. Na Michele Faber és americana i toca amb delicada inventiva i amb un innat sentit de la melodia, mostrant-se també intensa, pensativa i constructiva en els seus solos. La secció rítmica te una cohesió i manté el pes rítmic de la resta amb solvència, amb el contrabaixista Curro Gálvez el qual contribueix també en diversos i efectius solos, mentre que Heredia és l’encarregat de fer caminar tot això i ho fa amb força gust, swing i essent un baterista que sap quin és el seu rol, no obstruint de cap manera la resta de companys.
Doncs per resumir dir-vos que aquest és un treball gens pretensiós, meditat i càlid, realitzat per un quartet de esplèndids músics els quals han sabut mostrar-nos la complexitat de la música original d’aquest gran mestre anomenat Bob Zieff, disc que és un plaer escoltar.

I acabem aquest magnífic projecte amb el tema més viu, tal i com és habitual en aquest programa...anomenat...

1.- Rondette  (B. Zieff)         3m11s

Unes línies un tant recargolades de la curta melodia tocada pel saxo tenor donen pas al solo de na Michele Faber, contundent a la vegada que delicat, mentre al darrera un swing impressionant de la mà del líder i el walking del contrabaixista. Després d’un lick final, entre el magnífic tenorista amb un solo marcat per la potència rítmica i el seu so potent i quan vol mel·liflu. Hi tornen tots amb el tema i acaben ben bé de cop aquest tema i nosaltres el projecte d’aquesta formació impressionant la qual vam poder escoltar aquest passat 18 de març a la Sala Xica tot i presentant-nos aquest projecte.

Recordeu però que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial del Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada..

I nosaltres seguim i ja per acabar el programa amb el magnífic projecte d’un altre gran mestre americà, teòric ell i que va ajudar a tants músics a entendre els conceptes per millor improvisar i estem parlant de George Russell....i el seu..




“EZZ-THETICS”
George Russell Sextet

Editat per Riverside                      LC-0325
Enregistrat el 8 de maig de 1961 a Nova York
Remasteritzar digital fet el 1992 als Fantasy Studios, Berkely, CA.
Reeditat en CD per ZYX-Music, alemanya.

Don Ellis, trompeta
Dave Baker, trombó
Eric Dolphy, saxo alto i clarinet baix en 2 i 4
George Russell, piano
Stephen Swallow, contrabaix
Joe Hunt, bateria

Ezz-thetics- és un àlbum del sextet dirigit pel compositor de jazz i teòric de la música George Russell. Compta amb una relectura d’una composició del mateix Russell i una reelaboració radical del estàndard "’Round Midnight" de Thelonious Monk amb un llarg solo de l’Eric Dolphy. El títol de la cançó, "Ezzthetic", es va dedicar, en les pròpies paraules del Sr. Russell, "a l'últim gran campió de boxa de pes pesat del món, Ezzard Charles".

Escoltem ja el primer tema d’aquest magnífic projecte, l’esmentada versió del tema de Monk...

6.- ‘Round Midnight  (T. Monk)       6m34s

Una tal interpretació d’aquesta obra de Thelonious Monk feta pel monstre Dolphy, esdevé en una obra mestra. Començant amb els diversos i guturals sons aconseguits pels vents, canyes i metalls, en total concepte Free i potenciat per la intro de Dolphy del tema de Monk, aquest és un tema que ens situa una dècada abans del que després serien els projetes de l’AACM (Association for the Advancement of Creative Music). L’estudi de les dinàmiques i virtuosisme en el solo al saxo alto de Dolphy és legendari, incorporant salts intervàlics i de registre vertiginosos tot això farcit per un magnífic fraseig i mel·liflu so, i ens ofereix un patró definitiu en la interpretació d’aquest tema, amb la intro i final ideada pel Dizzy, si no vaig errat.

L’enregistrament ens presenta el trombonista Dave Baker, la carrera del qual es va truncar en abraçar el cello com a instrument definitiu. Després va passar a convertir-se en un important compositor de jazz i música clàssica moderna. Don Ellis va passar a dirigir la seva pròpia i reeixida banda. George Russell va ser guardonat amb el Premi MacArthur "Genius" el 1989 i se’l veu aquí al piano, cosa rara. Eric Dolphy va ser un artista important en la branca del  "New Thing" del jazz, però també va aparèixer amb Charles Mingus en un dels seus millors grups de reduït format. Dolphy va morir uns anys més tard a causa de complicacions de la seva diabetis mentre era de gira per Europa i en una escapada a Berlin, si no recordo malament. Va ser triat ràpidament per formar part del Down Beat Jazz Hall of Fame. Steve Swallow va abandonar el contrabaix ben aviat abraçant el baix elèctric i va estrènyer  l’associació amb la música de Carla Bley. Joe Hunt és un baterista conegut associat als grups de George Russell, així com Stan Getz i Bill Evans, el qual va aconseguir la fama amb George Russell pel seu famós solo en el tema del teòric anomenat "All About Rosie".

Seguim amb un altre tema farcit de swing amb un Eric Dolphy impressionant al saxo alto sense oblidar els companys en el tema anomenat....

5.- Honesty    (G. Russell)    9m04s

Un tema aquest que és una oda de celebració; un híbrid vibrant del swing clàssic i futurisme avantguardista que contrasta amb el lirisme del blues amb moments de suspens,  on sembla que el tempo s’aturi. Una obra mestre de la composició on les intervencions solistes formen part del concepte total de la col·lectivitat. Començant el nostre estimat mestre del saxo alto, un dels més grans que mai hi ha hagut, i ho diu un fidel i sempre astorat aficionat que s’enlluerna cada vegada que escolta Eric Dolphy, amb qualsevol dels seus instruments, l’alto, el clarinet baix i la flauta, que també. Don Ellis a la trompeta brilla també amb un so modern post bopper amb un magnífic sentit del swing i del blues. Baker al trombó desenvolupa el tema amb igual mestria, i quina llàstima que deixés el metall per la corda.

Una obra mestra de la postguerra, Ezz-thetics és el projecte definitiu enregistrat el 1961 pel sextet del pianista / arranjador George Russell en la seva fase més primerenca de la seva carrera de diverses dècades. De la mateixa manera que amb els icònics treballs de l’Oliver Nelson,  Blues and the Abstract Truth (Impulse!, 1961), el de Mal Waldron, The Quest (Riverside, 1961) i el de l’Andrew Hill, Point of Departure (Blue Note, 1964), Ezz-Thetics transita pel mateix concepte avançat però accessible de la influència avant-gard d’aquest corrent post-bopper.



L'autor del “Concepte d'organització tonal de l’escala Lidia cromàtica” (ed. 1953), on especifica els conceptes seminals de la improvisació basats en escales en lloc d'acords, es va convertir en la força impulsora darrere de les primeres exploracions modals de Miles Davis i John Coltrane. Aquesta sessió pionera ofereix una vista singular i visionari del post-bop clàssic que no té edat en la seva perfecció.

Seguim amb un altre tema amb el mateix esperit de modernitat i interpretacions magistrals...en el tema anomena....

3.- Lydiot        (G. Russell)    8m08s

Un tema el qual ens revela la minimalista angularitat darrera del piano, mentre Dolphy ens mostra una mena de lament, aspecte expressiu en clar contrast amb el so més dolç del trompetista Ellis. La velocitat del fraseig del més mestre de l’alto avant-garde havia de sorprendre als més estudiosos de l’instrument, aleshores un dels millors intèrprets del moment. El gran Steve Swallow desenvolupa un solo al contrabaix  també força impressionant amb unes magnífiques línies descendents, per després tornar-hi tots amb el tema i motiu principal.

Al capdavant d’un grup fenomenal ple de  talent, el sextet de Russell compta amb el multi-instrumentista Eric Dolphy, el trompetista Don Ellis, al trombó en Dave Baker, un jove Steve Swallow al contrabaix i el bateria Joe Hunt. Sense deixar-se intimidar pels acords gens ortodoxos, complicats i la sensibilitat harmònica pan-tonal de Russell, aquests joves agitadors van fer front a aquestes composicions nuoses amb tècnica impecable i creativitat sense límits.

I acabem aquest magnífic disc i programa amb el darrer tema de la nit el que dóna nom al projecte....

1.- Ezz-thetic (G. Russell)    8m59s

"Ezz-hetic" obre el disc amb un tema animat, tortuós i que ondula amb espiral angulosa. Inspirant una ronda d’interpretacions estimulants dels vents, la melodia es descompon en una seqüència de crida i resposta entre la secció rítmica i el metall que evita les convencions típiques del patró i la forma recurrent. Un tema impressionant que ens serveix de manera cabdal per acabar el projecte i programa.
Un disc que a hores d’ara sona més que modern, avant-garde, encara i després d’haver passat tants i tants anys. La prova la tenim amb la poca afluència de públic en els concerts de Jazz, la prova que una determinada música feta els anys 50s-60s segueix essent actual i que menys gent de l’habitual l’aniria a veure ara mateix vol dir que enlloc d’aprendre anem desaprenent. Actual i menys gent cassen o és un contrasentit u oximorón? Doncs amb actual vull dir modern, contemporani i sense pensar amb l’època i si amb el concepte aplicat a la música i menys gent vol dir això, poca assistència de públic, públic menys educat en aquests afers musicals.

Doncs deixem-ho que ja n’hi ha prou de gemegar i recordem per sempre més de quina manera ha estat gemegant en Dolphy i els seus companys i no la oblidem mai, si pot ser.

Ara sí que hem acabat i espero com sempre que hàgiu gaudit d’allò més tal i com jo ho he fet, avui més que mai, o avui com sempre primer amb el magnífic projecte del gran trompetista italià Enrico Rava “Wild Dance” per després gaudir amb l’obra de Bob Zieff amb el quartet de l’Enrique Heredia i finalitzar amb aquesta altra obra mestra del jazz modern, l’Ezz-thetics del George Russell Sextet amb el nostre ídol i estimat Eric Dolphy un dels nostres herois.

Recordar-vos que aquest programa tornarà a sonar per Ràdio Sant Vicenç 90.2 el diumenge a la mateixa hora, les 22h, sinó passa res que ho impedeixi i que també el podreu escoltar ben aviat des del blog del programa jazzclubdenit.blogspot.com.es.

Gràcies per ser-hi, aquí o en el blog, bona nit i bon Jazz club de Nit en el Jaç de cadascú.
Miquel Tuset i Mallol.


0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |