Molt bona nit a tothom, ens retrobem de nou a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. De fet em vaig passar tota la temporada passada a Ràdio Sant Vicenç  recordant-lo i dedicant-li els programes. En aquesta seré més breu i amb només això “Un petó Cifu” en tindrem prou per dedicar-li-ho de manera implícita. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, realitza i presenta aquest programa, i com sempre amb les novetats dels nostres músics.

Avui hi tornem amb un programa temàtic, amb una música molt i molt relaxada on el Jazz hi serà en alguns temes i en d’altres no tant, o directament no. No tenim cap problema en oferir-vos de tan en tan i quan convingui músiques diverses relacionades indirectament amb el Jazz, que per això som aíxi d’aixerits. I avui és aquest dia. Dos projectes actuals de Temps Record, “Coral Pulse” de Jordi Bonell i “Calidoscòpic” de Anthus i el darrer editat per Underpool, el projecte de Natsuko Sugao anomenat “La danza de una luz”.

Abans però us voldria recordar el proper concert de Jazz que farem aquest divendres a la Sala Xica de La Vicentina amb en Carles Pineda Quartet. Carles Pineda, saxo alto; Fede Mazzanti, piano; Joan Martí, contrabaix i Pau Bombardó, bateria, ens presentaran el projecte “SoulBop”, una barreja de músiques del Soul i del Bop I HardBop de la mà del líder de la formació, Carles Pineda. Aquest divendres a les 22h a la Sala Xica de La Vicentina de Sant vicenç dels Horts, C/Rafael Casanova 45. Us hi espereem...

Recordeu però que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial del Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.

Començarem doncs amb el projecte de la trompetista japonesa anomenat....


La Danza de una Luz”
Natsuko Sugao Group

Editat per Underpool        UNDP-019
Enregistrat per Sergi Felipe el 7 de febrer de 2016 a l’Underpool Studio.
Mesclat i masteritzat per Lopinski.
Produït per Natsuko Sugao

Natsuko Sugao, trompeta, fiscorn i vocals
Iván González, corn francès i percussions
Jordi Santanach, saxo tenor, soprano i flauta
Enric Peinado, guitarra i efectes
Marc Cuevas, contrabaix
Josema Martín, bateria

Totes les composicions són de Natsuko Sugao excepte el track 8 què és de l’Iván.

Natsuko Sugao és una trompetista polifacètica...una de les primeres vegades que la vaig veure va ser també a les jams de Bellaterra...acompanyada d’una jove saxofonista d’origen germànic i sempre amb una gran presència i seriositat i un magnífic fraseig en els seus solos. Ella però col·laborava en diverses Big Bands com la de La Vizzentina Big Band, ho fa encara amb la Free Spirirts Big Band del David Mengual i en d’altres formacions, sempre amb la trompeta i el flugelhorn. Fins i tot coneix la música tradicional catalana i se la pot veure en alguna ballada de sardanes, ella però tocant amb la cobla.

Comencem ja sense més dilacions amb el primer tema d’aquest projecte que vaig tenir ocasió de gaudir d’allò més al Jamboree.....i que seran tres temes seguits de la Sonata “Mr. B”

3.- Part II        (N. S.)             4m11s
4.- Part III        (N. S.)             2m39s
5.- Part IV      (N. S.)             0m45s

D’aquesta sonata només ens hem deixat el primer tema, la Part I, i ho hem fe per qüestions relacionades amb el tempo i temps del programa. De fet si la Part II és relativament tranquila i delicada, la III ja és un tema complet i d’una gran bellesa. En directe, aquestes situacions que ens fan viure aquests músics en aquests moments de calma i introspecció són viscudes amb expectació i calma, tot i veient com l’Iván va tocant els diferents estris percussius i també la resta de companys. És com si estiguesim en un jardí i escoltessim els diferents ocells i sons que s’hi produeixen.

Doncs aquesta és la música que ens presenta Natsuko Sugao, dona inquieta, trompetista de primera col·laboradora de projectes com el “Memoria Uno” de l’Iván González i demés participacions. L’acompanyen uns músics i amics extraordinaris i ja hem vist com la flauta d’en Jordi Santanach i la guitarra de l’Enric Peinado s’aparellaven i juntaven en una preciosa melodia per després deixar pas al precís solo de l’Enric. Aquest és un guitarrista modern en l’ona John Abercrombie i possibles d’altres grans guitarrsites. La líder ens fa un solo en el registre mig alt de gran bellesa, tot i recordant les melodies del seu país, alhora que segueix les cadències d’acords més actuals.

Escoltareu ara el tema que dóna títol al disc

9.- La Danza de una Luz     (N. S.)             6m59s

Amb aquest vals tan preciós hem continuat el projecte de Natsuko. El saxo soprano de Jordi Santanach és qui fa la preciosa melodia posteriorment embolcallada pels altres vents. Enric Peinado és qui desenvolupa el solo amb el seu característic i modern fraseig i nítid so. Un altre crac l’Enric. La secció rítmica amb el Marc Cuevas i Josema Martín els dóna el suport necessari i adequat. És després la líder qui segueix el seu soliloqui marcada per les notes del contrabaix, i ja després tots plegats acaronen la líder i li donen el suport.

La trompetista  Natsuko Sugao  ens presenta el seu nou treball discogràfic  “ La Danza de una luz “. Amb un so propi i reconeixible el sextet de Sugao ens fa partícips de un món de textures i colors a vegades  evocadors i emocionals i d’altres  vibrants,  eclèctics i onírics. Els projectes d’aquesta trompetista inclouen participacions en mogudes diverses relaconades amb la música més free de l’escena catalana. Aquest és el seu segon projecte, car el primer anomenat “Sakura” el vàrem posar en un anterior programa de la sisena temporada potser, tot i ser un programa reduït per preparar la seva participació inaugurant la sisena temporada al JCLV.

Seguim ara amb un tema magnífic amb diverses subtileses i talls rítmics, en el tema anomenat...

8.- Magic Natchan    (N. Sugao)     10m49s

Doncs sí que ens hem situat en un àmbit relaxat a moments, contemporani i sempre sorprenent, car ningú s’espera els canvis rítmics sorgint de la calma d’una presuposada meditació. Però sí, la bateria del Juanma ens ho mostra, car, mentre els càntics semblen mantres, ell va quasi desbocat. Un altre moment d’introspecció ha estat el fet pel gran contrabaixista Marc Cuevas en el seu solo, ben sol. Després, altrament situats en el llunyà orient, on surt el sol, amb calmada introspecció i sons per esdevenir després altre cop els cants màntrics i el ritme desenfrenat. Al final és el baterista qui s’emmarca en aquest ambient de meditació mentre els vents acaronen el final.

Les set composicions que formen part d’aquest treball neixen de la necessitat d’expressar la relació amb el món que l’envolta, les seves experiències vitals. Natsuko ha sabut donar lloc en aquest disc  a les seves diferents influències que van des de la música clàssica, el free o la música tradicional japonesa però sempre amb el seu propi llenguatge. La trompetista d’arrels  japoneses ha comptat amb la complicitat dels músics que formen part d’aquest projecte, músics  que ja la  van acompanyar en el seu debut discogràfic i que han tornat a deixar la seva empremta personal en aquest nou treball.

I acabarem aquest projecte... amb el primer tall del disc anomenat..

1.- 23 de novembre RyuKyu-time  (N. Sugao)     6m48s

Els inicis amb els sons dels plats, ben bé orientals, donen cobertura a la intro delicada de la líder amb la trompeta en un altre tema melòdicament situat allà on surt el sol. Els ritmes venen després i m’ha semblat aquest tema ben adequat per acabar el projecte de Natsuko. Guitarra i flauta a l’uníson fan la melodia i motiu principal del tema per després ésser l’Enric qui desenvolupa el tema amb el seu magnífic solo, ben aixoplugat per la secció rítmica de contrabaix i bateria. La líder segueix desenvolupan el tema, ella una gran intèrpret de la trompeta, en un tema harmònicament preciós. El final ha estat dolç i delicat com és l’essència d’aquest projecte amb les mateixes notes inicials.

I això és el que ens deia en Pere Pons el dia de la presentació d’aquest projece al Jamboree...

Natsuko Sugao, trompetista i compositora és una de les revelacions més sorprenents de la nova escena musical del país. Japonesa d'origen i catalana d'adopció, ha sabut combinar en les seves propostes la saviesa de la tradició amb el risc de l'exploració. I a més hi ha afegit trets de la seva pròpia identitat generant una sonoritat molt personal i atractiva. El seu nou disc, "La danza de una luz", és un nou pas en aquest sentit i, sense cap dubte, porta dins una bona dosi de seducció i bon gust. Per seguir-la de prop.

Després d’aquesta delicada música nosaltre seguirem ara amb el projecte del gran Jordi Bonell però abans...
Doncs deixeu-me que us digui que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada..


El projecte s’anomena.....

“CORAL PULSE”
Jordi Bonell

Editat per Temps Record            TR1596-GE16
Enregistrat per Julián Zafra, Carlos Parra i Albert “Oso” Patacià a City Studio, Barcelona.
Producció artística Jordi Bonell i Julián Zafra
Producció executiva Josep Roig

Jordi Bonell, guitarres i tota una colla de músics que anirem presentant en els temes que hi participin i que són tots aquests: Roger Blàvia, Ramon Olivares, Manu Masaedo, Pedro Campos, Ferran Savall, Jouse Dutrey, Josue Turnez, Ganavya Doraiswamy, Roger Guitierrez, Matthew Simon, Iñaki Sandoval, Josep Maria Ribelles, Daniel Lumberas, Carles Benavent i Jorge Pardo.

Bé, aquest és una delícia de disc, amb 10 tracks, temes propis d’en Jordi Bonell tots d’una exquisidesa indescriptible on la música s’hi passeja de manera majestuosa de la mà d’aquest “màster” dels sentits auditius. Les sensacions que podreu experimentar seran de més segur de les més agradables que haureu escoltat, sense desmereixer les que escoltareu en els altres dos projectes, també magnífics.

Com que hi ha tres magnífiques veus, us posaré els temes amb cadascuna d’elles, dues masculines i una de femenina. Prepareu-vos per a escoltar una música que us enlairarà ben a munt, si us deixeu portar per les magnífiques veus i harmonies parides per aquest gran mestre de la guitarra, Jordi Bonell.

Comencem doncs amb el primer tema de la nit  i que será l’interpretat per Josep Maria Ribelles, arpa; Jordi Bonell, guitarra i Daniel Lumbreras, veu amb l’anomenat..

7.- Desde la finestra            (J. Bonell)      3m16s

Doncs ja heu pogut escoltar la magnífica veu del Daniel Lumbreras, una veu de contralt, quasi, i tan ben acaronat per l’arpa i guitarra en una composició delicada i preciosa del Jordi. Després de fer dos chorus, ens han introduït en el preciós pont, el canvi harmònic i melòdic, meravellós, d’aquest tema que ens introdueix de ple en la música que seguirà sorgint amb d’altres veus.

Neix a Barcelona al 1958. Molt jove s’interessa per la música i cursa estudis de guitarra, piano i llenguatge musical al Conservatori del Liceu de Barcelona. A mitjans dels 70 forma, juntament amb Rafael Zaragoza i Víctor Cortina, la banda Secta Sònica amb qui va grabar 2 LP i va realitzar actuacions per tot el territori nacional. Aviat va entrar a formar part del grup Música Urbana juntament amb J. A. Amargós i Carles Benavent amb qui va seguir treballant en altres projectes com La Factoría Musical i Carles Benavent Group.

“Coral Pulse” és un recull de composicions de recent facturació d’en Jordi Bonell, inspirades sobre temàtica marina, ja que des de fa un temps Jordi viu a Caldes d’Estrac. Tres de les composicions són a guitarra sola de caràcter intimista i sonoritat clara i simple, una quarta és una versió del tema “Wave” de Jobim. Entrellaçades amb aquestes hi ha sis amb col·laboracions molt especials de músics i cantants.

Seguim amb una altra delícia ara amb Jorge Dutrey i Josué Tunez, ritmes programats; Pedro Campos, contrabaix; Jordi Bonell, guitarres i Ganavya Doraiswamy, veu en el preciós tema que dóna nom al disc..

3.- Coral Pulse          (J. Bonell)      5m57s

I quina delísia ara amb la veu de la Ganavya Doraiswamy en un tema on els arpegis se sobreescriuen amb el so de la guitarra elèctrica, i on el contrabaix del jove Pedro Campos omple totalment els sons més profunds amb ritmes diversos, aquests, ben programats pel Jorge i Josué. Una meravella de cançó del Jordi amb la magnífica veu de Ganavya Doraiswamy.

En l’àmbit d’estudis ha grabat amb artistes tant diferents com Lola Flores, Joan Manuel Serrat, The Suprems, Deni Laine, Ricky Martín, Juan Gabriel, Michel Legrand, Gato Perez, Dyango, Moncho, Marina Rossell, Santiago Auseron, Miguel Bosé, etc., realitzant gires per tot el món.

Sempre proper als àmbits més jazzístics, ha tocat amb Chet Backer, Marc Johnson, Archie Shep, Jim Hall, Tim Riess, Gari Willis, Larry Willis, i amb músics espanyols com Jorge Pardo, Carles Benavent, Horacio Fumero, Chano Domínguez…A finals dels 80 obté una beca per cursar estudis a la New School for Social Research de New York, on va tenir com a mestres a Jim Hall, John Abercrombie, Jacki Byard, Jimmy Cobb…

Seguim doncs ara amb un tema on hi col·laoboren Matthew Simon, fiscorn; Iñaki Sandoval, piano; Pedro Campos, contrabaix, Roger Gutiérrez, bateria i Jordi Bonell, guitarres en el tema anomenat...

5.- Breakfast at Mele’s        (J. Bonell)      8m08s

En aquest tema, el Jordi fa una passa endavant apostant per una melodia a dos amb el Matthew Simon i ara amb la col·laboració del mestre Iñaki Sandoval, gran pianista el qual havia estat cap d’estudis de Jazz del Conservatori del Liceu i ara ja fa mesos que va fer un salt important anant a viure a Estonia on també dirigeix el departament de Jazz. Des d’aquí una abraçada Iñaki. El solo del líder, d’una senzillesa aclaparadora  i bellesa igual, deixa el camí obert al Matthew per fer el seu, amb el fiscorn i el seu so més profund i càlid, d’aquest entranyable amic i músic. La secció rítmica, ara amb el Pedro, i a la bateria en Roger Gutiérrez els hi han donat el seu suport total en cadacuna de les intervencions solistes com la del mateix pianista i els seus acords prístins i solo, ja quasi al final.

Ha realitzat molts projectes amb altres guitarristes com Luís Salinas, Larry Coryell, Raimundo Amador, Tomatito, Dani Pérez, graban dos discs amb BMG, anomenats Palabra de Guitarra. Als anys 80 va rebre el premi a la millor banda de rock amb el grup Bocanegra, fundat per Víctor Obiols i Pep Sales. Premi a la millor banda de jazz amb Azúcar Imaginario (Origen) juntament amb Jordi i Mario Rossy, Perico Sambeat i Albert Bover. També va rebre de mans de la Associació de Músics de Catalunya, el premi al millor guitarrista en varies ocasions.

Cadascuna de les composicions reuneix sonoritats tant diverses, com evocadores d’altres cultures d’ultramar, tant africanes com americanes (Jazz), pop, orientals o fins i tot cèltiques.

Continuem amb aquesta meravella de projecte ara amb el tema on hi col·laboren els mestres i amics del Jordi en Carles Benavent, baix; Jorge Pardo, flautes; Ferran Savall, veu; Roger Blàvia i Ramón Olivares, percussions i miscel·lànies; Manu Masaedo, cajón, i Jordi Bonell, guitarres en el tema anomenat..

9.- El despertar         (J. Bonell)      4m53s

Doncs en aquest tema hem pogut gaudir amb els acompanyants de luxe i amics del líder com són en Carles Benavent i Jorge Pardo. La veu de Ferran Savall, sí, sí, el fill de Jordi Savall i de la desapareguda i magnífica veu Montserrat Figueres. La flauta de Jorge Pardo  ens enlaira ben a munt en un solo preciós sempre aixoplugat per les percussions diverses de Roger, Ramón i Manu i el so del millor dels nostres baixistes, en Carles Benavent. Un tema on la flauta és en bona part la protagonista amb la veu dolça del Ferran. Unes cançons fetes per a gaudi de tots els músics i de les millors oïdes.

Als 90 graba infinitat de bandes sonores per al cinema i la televisió, i també el seu primer disc de guitarra en solitari Àngel (Blau), que va ser premiat com a millor disc de l’any. Darrerament ha tret al mercat el seu últim treball anomenat Agua Madre, amb col·laboracions tan notables com les de Carles Benavent, Luís Salinas, Chano Domínguez, Antonio Serrano i altres.

La utilització de la veu com a instrument i la improvisació dels idiomes inventats i creats en el moment per Ferran Savall i Daniel Lumbreras, es barregen amb timbres d’instruments poc habituals com l’arpa de Josep Maria Ribelles o l’Onoven de Matthew Simon. Tot plegat, un viatge de colors i emocions que no deixen a ningú indiferent.

I acabem amb aquest delicat projecte que segur us emociona tan com a mi, amb un tema on hi participen Ferran Savall, veu; Roger Blàvia, percussions; Ramón Olivares, congues; Manu Masaedo, cajón, Pedro Campos, contrabaix i Jordi Bonell, guitarres en el tema primer tall del disc anomenat

1.- Què serà              (J. Bonell)      6m15s

I amb aquest magnífic tema hem acabat el projecte del Jordi Bonell i amb tota la colla de magnífics músics que l’han acompanyat i les tres increïbles veus, ells i ella, també músics, és clar. Els ritmes han estat suaus com han estat abans i vindran ben aviat. El solo de l’elèctrica sobre els acords i acompanyat per les percussions i el so profund del contrabaix ens ha mostrat al Bonell més íntim. La veu de Ferran Savall s’enlaira vers els espais exteriors i nosaltre amb ell.
Un disc on m’he deixat alguns altres temes a guitarra solo, magnífics, amb la sana intenció que entreu al web de Temps Record i l’adquiriu, aquest i el següent, i l’anterior des de la de Underpool.

Actualment compagina les seves actuacions amb projectes amb Chano Domínguez, Ballet Nacional d’ Espanya, Tim Riess, Charlie Watts, The Rolling Stones Project, Carles Benavent Quartet i altres més. També es mestre del grau superior de musica moderna al Conservatori del Liceu.

Deixem el projecte d’aquest gran mestre amb tan llarga trajectòria i seguim amb un altre projecte de Temps Record...i el missatge és...

Què si entreu  al seu web: https://tempsrecord.cat/ hi trobareu tot el seu extens i divers catàleg. Aquesta és també una editorial de casa nostra amb un ampli ventall d’estils des de Bandes Sonores, a Blues, Boleros i evidentment Jazz, passant pel Flamenc i la Fusió. O sigui que agrair-li al Josep Roig el seu suport i des d’aquí una forta abraçada.

I acabem el programa 263 dedicat a les músiques més sorprenents i delicades amb el projecte del cantant i autor establert a casa nostra però de contrades sicilianes  anomenat Anthus i el seu projecte anomenat...


“CALIDOSCÒPIC”
Anthus

Editat per Temps Record            TR1616-GE16
Enregistrat el juliol de 2016 a Medusa Estudi
Mesclat per Guille Pérez i masteritzat per David Casamitjana
Produït per Anthus

Anthus, veu
Pol Padrós, trompeta
Max Villavecchia, piano
Manel Fortià, contrabaix
Ramón Díaz, bateria

Totes les composicions són de Anthus

Comencem ja amb el primer tema del projecte i que serà el sorprenent tema anomenat..

7.- Música ets tu       (Anthus)         6m32s

Doncs ens tornem a trobar amb una veu, una altra portentosa veu, on sí, aquí hi trobareu les improvisacions més jazzístiques fen “scat”. L’Anthus se’ns revela com el que és, gran compositor i cantant i també en català. Un projecte que es presentarà el 20 de gener del 2017 a la Sala Luz de Gas on us hi espero veure. Els acompanyants són de luxe, en un projecte intergeneracional com solen ser tots, car aquí el Ramón Díaz és qui segurament els hi haurà donat classes, no a tots, al Taller de Músics i no sé si també al mateix Anthus. La trompeta del Pol, aquí en un context més íntim, i molt sovint en el més free possible, però també en projectes total brass.

Tots els artistes tenen una sensibilitat especial, alguna cosa desperta el torrent de creativitat. En Anthus la seva força vital prové d'un petit tocadiscos –una relíquia, al cap i a la fi– a través del qual s'evadia d'una societat encarcarada. En la seva Sicília natal dels anys vuitanta només la seva àvia posseïa la mateixa sensibilitat artística, mentre que en els altres només hi trobava oposició. Tot eren obstacles a la seva creativitat vital. Sobretot per part del seu pare, un home tradicional, amb mentalitat conservadora pel qual "un home a Sicília no es podia dedicar a cantar". Anthus va aguantar aquesta incomprensió durant tota la joventut. Tot i que hi havia també moments màgics quan, d'amagat, la seva àvia li mostrava el món exterior, la creativitat i la música a través d'aquell petit tocadiscos de 45 r.p.m. que guardava en el seu armari. I així, als vuit anys, Anthus va descobrir el cant, va escoltar els crooners dels 50 i 60, els grans del jazz, i es va amarar de la veu de Frank Sinatra... Tot d'amagatotis a casa de la seva àvia.

Seguim amb el projecte d’aquest jove i ja gran cantant i compositor amb el tema anomenat...

8.- Adéu siau pare   (Anthus)         3m03s

En aquest tema m’hi sembla escoltar diverses cordes, una secció de cordes, les quals marquen amb els arcs el ritme adequat amb els sons del piano també i algun timbal de la bateria. La veu, per sobre les notes del piano i cordes fregades, ens explica, la història del seu comiat de Sicília en el seu periple cap a Irlanda, possiblement. Una veu delicada i agradable, amable que t’acarona dolçament la d’aquest jove cantant sicilià que ha decidit quedar-se entre nosaltres, sembla que una bona temporada.

Anthus no ha necessitat gaire temps per a confirmar-se com ‘una de les millors veus masculines de jazz del país’, segons la crítica especialitzada. Cantant, compositor i arranjador, després de dos treballs d’estudi, Anthus arriba amb la seva obra més autobiogràfica, “Calidoscòpic”, un disc que destil•la eclecticisme: tot un torrent de creativitat que l’ha portat a combinar el jazz contemporani i clàssic, amb sons mediterranis, el pop i el rap. En definitiva, tot un món de sons tamisats pel seu particular calidoscopi.

Jazz d’autor: “M’agrada observar el món que m’envolta”, explica Anthus. El veig vestint-se d’una multitud de realitats que se sobreposen l’una al damunt de l’altra, com capes, vidres i miralls que reflecteixen la nostra existència i en els quals interpretem com som o com voldríem ser...

Seguim amb una altra composició sorprenent i profunda a la vegada anomenada...

3.- Mediterraneum    (Anthus)         7m36s

I quina diversa amalgama de colors, ritmes i sons ens ha ofert aquest jove músic, on la seva veu s’ha convertit en un instrument més. Si l’inici ha estat delicat, el canvi ha esdevenigut quan s’ha posat a cantar en sicilià, potser? També la incursió del pianista Max Villavecchia, amb el seu magnífic solo, un músic que ha passat pel Taller de Músics i que havia vingut en un anterior Festival de Jam Sessions, aquell que fem cada any a SVdH. Manel Fortià és qui també ha vingut algun any i qui ens acompanya ara mateix en aquest projecte. Després, més canvis i ara amb la trompeta del Pol Padrós, la veu de l’Anthus, marcat  tot per piano i bateria, ens apropa al final, en un tema sorprenent, amb la veu del líder la qual ens recorda la melodia, una de les melodies que hem escoltat en aquest magnífic Mediterraneum. Un projecte parit a partir o des de dins del Taller de Músics, no ho oblideu.

I així també vol ser, aquest disc, una contemplació de la música des d'angles diferents, perquè Anthus descobreix els seus colors calidoscòpics, contraposant els sons més variats: des del jazz contemporani al clàssic, des dels sons de la Mediterrània, passant pel pop i el rap. Què tenen en comú aquesta fusió d'estils? Anthus ens dóna la resposta: "Un amor immens per la música i per les ganes de fer música".

"Calidoscòpic" el componen deu cançons que mostren Anthus en cos i ànima. "Cubs, esferes i cilindres", "Elisa", "Mediterraneum", "Hipnosi il•lustrada", "Metròpolis", "Miratges", "Música ets tu", "Adéu-siau pare", "800 km" i "Homocromia" són les deu peces que conformen 10 realitats diferents. Anthus en essència pura.

Seguim ara amb el primer tall del disc anomenat...

1.- Cubs, esferes i cilindres            (Anthus)         5m56s

I quin altre tema més sorprenent, i amb quins canvis, progressions ascendents d’acords. La seva veu a duet amb el piano d’en Max en una melodia molt ben trobada. L’entrada de la trompeta i demés en el canvi rítmic, és impresionant. La modernitat, contemporaneïtat hi és de manera evident, fefaent. Magnífic tema i concepció rítmica on de nou la seva veu és un altre instrument més. I quin final més aclaparador, amb el crescendo dels acords inicials.

Anthus, els orígens: "Quan els familiars i els amics es reunien a casa nostra, les seves converses i afeccions no m'interessaven, jo me n'anava al pati, agafava maons vermells, els col•locava l'un al costat de l'altre i construïa el meu escenari. Quan acabava, hi pujava i hi cantava. El futbol era avorrit i ningú em podia treure del cap la il·lusió de cantar".

Inquiet, curiós i amb un fort desig de descobrir nous estils musicals i el món, i amb una bàsica formació en cant i interpretació, a finals dels noranta emprèn un nou rumb.

La màgia d'Irlanda: "Sicília no em podia donar el que jo cercava". Amb només 19 anys, va deixar la calorosa illa de la Mediterrània i es va instal•lar a la humida i freda Irlanda, una altra illa, una altra dimensió, on cercava una oportunitat. Va iniciar una aventura a Dublín, sense el suport del seu entorn familiar, sense finançament i sense carta de presentació. Van ser mesos durs, però coneixia el seu horitzó: fer-se un lloc en el món del jazz.

I seguim amb un altre tema impressionant anomenat...

9.- 800 Km    (Anthus)         3m26s

I ara ja només ens faltava aquest tema en pla rapper inicial, per després a duet amb la trompeta del Pol. El trio esdevè la màquina rítmica perfecta amb entitat pròpia en el solo del Max. Després de nou, modernitat rappera a la veu, però també amb la música dels companys en un altre tema sorprenent.

Res no és estàtic, res no és el mateix que era abans i no serà el mateix d’aquí a uns instants. La nostra vida quotidiana es compon d'infinits vidres i miralls que fluctuen segons la llum o l'angle de visió. Així és "Calidoscòpic", un disc fidel reflex d’Anthus: eclèctic, polièdric, amb una forta vocació innovadora. Una recerca constant per portar el jazz a la seva màxima expressió. Amb "Calidoscòpic" estem davant d'un cantant únic, que representa el veritable jazz d'autor.

Diuen que les casualitats no existeixen. Però per a Anthus n’hi ha una que sí que existeix, i a més a més té nom: "Billy Elliot". La pel•lícula el marcaria per sempre perquè es va veure reflectit en el jove ballarí ja que el pare no creia d’entrada en el seu talent. Aquesta història el va obligar a formar-se encara més. Va cantar en hotels per pagar-se els estudis. En no poder entrar a la Guildhall School of Music and Drama, el centre referent a Irlanda en la música moderna de l'illa, va ampliar la seva preparació tant instrumental com vocal a la Walton School of Music. Però ell volia la millor. Així que va contractar una de les professores de la Guildhall perquè li impartís classes després de la feina. I al final ho va aconseguir: va ser admès a la Guildhall School of Music and Drama i durant més de tres anys es va preparar en les diverses disciplines del jazz, i hi va obtenir la llicenciatura en Jazz Performance, destacant per la veu i per compondre un jazz fusió poques vegades sentit fins llavors.

Acabem el projecte de l’Anthus amb el tema anomenat..

5.- Metròpolis                       (Anthus)         4m11s

I amb aquest tema acabem el magnífic projecte de l’Anthus i programa, tema que corrobora la potència estilística d’aquest jove crac, cantant i compositor. El ritme, persistent sempre a les mans destres de l’amic Ramón Díaz, ell col·laborador en tants i tants projectes a la vegada que també tenint el seu propi a trio amb el saxo de’n Jeppe Rasmussen. Aquí, ha estat el suport adequat per portar-los a tots a bon port. Però quina gran i agradable sorpresa hem pogut viure amb aquest jove cantant i compositor i les seves magnífiques músiques. Realment crec que el “Calidoscòpic” és un projecte magnífic, vital, de jazz força contemporani a la vegada que delicat i melòdicament preciós gràcies a la seva veu i a la col·laboració dels quatre magnífics, Pol Padrós, Max Villavecchia, Manel Fortià i Ramón Díaz.

I després de Irlanda, Barcelona, capital mediterrània del Jazz cosmopolita: "Per fi havia trobat la ciutat que estava cercant". Era l'any 2004 i Barcelona era la seva propera parada ... Anthus va veure en Barcelona, en el seu moviment cultural i en la seva fusió de cultures mediterrànies la ciutat on s’hi volia estar. "És una ciutat on et sents lliure. Aquesta és la meva terra". I així va ser com en "terra fèrtil", Anthus va poder començar a plantar la llavor del que seria la seva música. Els seus fruits vindrien aviat. En poc temps es va integrar en el programa jazzístic de les sales de música de la capital catalana i va entrar en contacte amb Taller de Músics, una de les escoles de música precursores del jazz a Catalunya, amb profunds vincles en el desenvolupament cultural i social de Barcelona. I en aquest entorn cultural va veure la llum "Radici" (Arrels) un recull de cançons populars sicilianes de tradició oral arranjades per primera vegada amb criteris jazzístics. "Radici” és la relació entre el meu passat, representat per la música popular de Sicília i el meu present, el jazz. Aquesta fusió d'estils es nodreix de totes les cultures mediterrànies, els sons del nord d'Àfrica, de Turquia, de Grècia i de les harmonies del jazz. Aquest és el jazz mediterrani. I després ha vingut aquest magnífic “Calidoscopi”.

Bé, doncs ja hem acabat el programa 263, crec que ha estat temàtic per les músiques escoltades i els seus ritmes, primer força suas i que han anat creixent mica a mica. Hem començat amb el projecte de Natsuko Sugao Group, després el del mestre Jordi Bonell per acabar amb el d’aquest crac anomenat Anthus. Espero que hàgiu gaudit amb la música que us he proposat tot i recordar-vos que per a mantenir-la viva el que convé és ajudar els músics en els seus projectes tot i adquirint la seva feina als webs corresponents avui de Temps Record i Underpool.

Abans d’acomiadar-me us voldria recordar el concert de Jazz que farem aquest divendres a la Sala Xica de La Vicentina amb en Carles Pineda Quartet. Carles Pineda, saxo alto; Fede Mazzanti, piano; Joan Martí, contrabaix i Pau Bombardó, bateria, ens presentaran el projecte “SoulBop”, una barreja de músiques del Soul i del Bop I HardBop de la mà del líder de la formació, Carles Pineda. Aquest divendres a les 22h a la Sala Xica de La Vicentina de Sant vicenç dels Horts, C/Rafael Casanova 45. Us hi espereem...

Doncs ara sí, gràcies per ser-hi aquí o al blog del programa i jo mateix, Miquel Tuset i Mallol us deseitjo molt bona nit i bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |