Molt bona nit a tothom des d’aquí Ràdio Sant Vicenç i el programa Jazz Club de Nit....Aquest programa i tots els programes de JCdN, estan dedicats a la persona que ens va ensenyar el Jazz, Juan Claudio Cifuentes, “Cifu”, pels amics, que ens va deixar un malaguanyat dimarts 17 de març de 2015 després de tota una vida dedicada al Jazz. Pioner i mestre, serà insubstituïble.

El seu Jazz entre amigos a TVE2 i els programes de ràdio “Jazz Porque Sí” i “A todo Jazz”, són el seu llegat que mai oblidarem.
Ja sabeu que aquest programa el fem els dimecres i els dijous en diferit a la mateixa hora, excepte el tercer dijous de cada mes, o sigui que demà no es repetirà el programa. Ens podeu escoltar en directe per online a radiosvh.info i des d’allà prement el botó del directe. Qui us parla, Miquel Tuset i Mallol mirarà de fer-vos gaudir amb la selecció de músiques improvisades que avui escoltareu a Jazz Club de Nit.

Avui continuem amb la sèrie de discos dedicats al Jazz from Catalonia compilats per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna, i ho fem amb el Jazz from Catalonia 2011. Un disc on els temes van estar seleccionats per Ferran Esteve, periodista especialitzat en Jazz amb la col·laboració d’Ulrich Bekerhoff (Festival Jazzahead), Susana Carmona, (Festival Jazz Terrassa), Josep Mestres, (BarcelonaJazzRadio), Pere Pons, llavors Revista Jaç, i Roger Roca, periodista musical. S’ha de dir que la introducció que es pot llegir en el disc és de l’Ulrich mentre que la resta de textos i comentaris sobre els temes són d’en Ferran Esteve.

Comencem doncs recordant-vos que estem fent aquest especial dedicat a l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna en motiu del 25è Festival l’Hora del Jazz, Memorial Tete Montoliu tot i recordant els discos dels anys anteriors amb els projectes dels seus socis. És per això que també us vull recordar les actuacions que encara falten i que podreu veure en els propers dies com per exemple la que faran Violetta Curry i Jaume Vilaseca Trio al Campari Milano el 22 de setembre a partir de les 21h, a la Ronda Universitat 35 de Barcelona. Allà, si hi aneu, podreu escoltar el darrer disc d’aquesta cantant acompanyada d’aquests grans músics, Violetta Curry, veu; Jaume Vilaseca, piano; Dick Them, contrabaix i Ramón Díaz, bateria.


Doncs ara sí començarem amb les músiques i ho farem com sempre que podem, de menys a més a fi i efecte de crear l’atmosfera adequada...i el primer tema serà la Suite Nº 4 de Joan Díaz en el seu àlbum Benestar/Peaceful, disc editat per Nomada 57 Records. Som-hi doncs...

8.- Suite Nº4   (Joan Díaz)                 5m52s

Quan va publicar “We sing Bill Evans”, la revista Jazzman, a més de celebrar el treball, animava Díaz a atrevisr-se a fer un disc de piano sol. De fet, Benestar/Peaceful és, com indica el títol, un disc plàcid i pacient, una obra en què el pianista fa que la música ens reveli els seus secrets.

Seguim amb quelcom de més modern i iconoclasta obra i gràcia de la Asociación Libre Orkesta amb el tema El viaje del seu àlbum Asociación Libre Orkesta editat per Festina Lente Discos.
Una Orquestra amb gent com:
Fredrik Carlquist, clarinet; Pau Domènech, clarinet baix; Hugo Astudillo, saxo alto; Miguel Villar, saxo tenor; Albert Cirera, saxo tenor; Juan de Diego, trompeta; Tom Johnson, trombó; Arecio Smith, teclats; Jaume Llombart, guitarra; David Mengual, piano; Juan Pablo Balcázar, contrabaix; B. Arkin, percussió i flautes; H. Oleaga, bateria i Joe Smith, direcció i percussions.

Doncs anem a veure com sona..

2.- El viaje       (ALO)              4m50s

ALO, era una banda aleshores resident a 23 Robadors, espai reducte de la música creativa en viu, abans i ara, a Barcelona. L’ALO explora les possibilitats de casar la música amb altres formes d’art, com la imatge o la poesia. Una de les demostracions del bon moment a casa nostra de l’experimentació més agosarada.

Seguim ara amb el treball del trio Bridges amb Guillem Callejón, guitarra; Dimas Corbera, contrabaix i Alfons Bertran, bateria.

Recordeu però que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial del Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada...i parlant de Quadrant.....
Aquest és un disc de Quadrant Records / Quadrant Produccions anomenat Bridges amb el tema de Guillem Callejón anomenat Hans Castorp, escoltem-lo doncs..

3.- Hans Castorp        (G. Callejón)               3m52s

Defineixen el seu Jazz com a introspectiu i diuen que fan una música en què la tècnica es posa al servei de la sensibilitat. Bridges, el primer treball d’aquest jove trio català, és un recull de temes sense escarafalls, ben escrits i pacientment tocats, amb serenor. Música bella.

I amb la mateixa i delicada atmosfera ens hi posem ara amb els MUT trio i en el tema composat per tots tres anomenat 273 del disc 1374, editat per Whatabout Music. I aquest trio d’asos està format per Miguel Fernández, saxo tenor; Albert Juan, guitarra i Oriol Roca, bateria. Som-hi doncs amb el 273

13.- 273          (Mut Trio)        4m29s

Un trio sense líders, o amb tres líders. Una banda que fa música pel plaer de fer música. El primer disc de MUT Trio és una combinació de peces escrites i de fragments improvisats amb un denominador comú: no cal omplir l’espai de música perquè els silencis també poden ser música.

I ara ens endinsarem en el personal món de Jordi Rossy Quintet en un disc i època en què, aquest poli instrumentista. el que més a casa nostra, es va voler imbuir de l’essència del piano, en un tema propi anomenat Scilla e cariddi del disc editat per Produccions Contrabaix anomenat Iulianus Suite,disc que ja vam posar en un anterior programa de Jazz Club de Nit. Un quintet amb Jordi Rossy, piano; Albert Sanz, orgue; Chris Cheek, saxo tenor; Fèlix Rossy, trompeta i RJ Miller, bateria. Anem-hi doncs a gaudir-lo.

10.- Scilla e cariddi     (J. Rossy)       5m50s

Ja no és cap sorpresa veure Jordi Rossy al piano (actualment al vibràfon) com tampoc no ho és que ens torni a oferir un treball a l’alçada de la seva reputació. Iulianus Suite, el debut del seu quintet, és la prova que, a la bateria, al piano i al vibràfon o com a compositor, Rossy és un dels pilars del nostre Jazz.

Ja vegeu quina seqüència de músiques esteu escoltant, totes fins ara a un tempo suau: ben aviat però, noves melodies i ritmes amb el tempo cada vegada més viu ens acompanyaran fins el final del programa, ja ben esvalotats.

El següent tema de Martí Serra encara segueix amb certa calma i delicadesa com tots els anteriors. Un tema del seu treball Tea Time editat per Nomada 57 Records i amb el tema propi anomenat Please, do come in. Una formació amb Martí Serra, saxo tenor; Sergi Sirvent, piano; Rai Ferrer, contrabaix i Xavi Maureta, bateria.
Anem doncs a gaudir-lo.

11.- Please, Do Com In         (M. Serra)       4m23s

Amb Tea Time, el seu segon treball com a líder, el saxofonista badaloní Martí Serra ens proposa passar la tarda amb ell, una tassa de te i unes pastes, condiciò indispensable per gaudir d’aquest disc “neoconceptual” i sobri, amb un convidat de luxe: Sergi Sirvent.

Ara ens endinsarem en un projecte força personal, un disc enregistrat al Jamboree amb una formació experimental i força atípica de trombó, guitarra i bateria. Els artífexs d’això van ser el CAP Trio en un disc editat per R3Records i amb Víctor Correa, trombó; Alfred Artigues, guitarra i Ramón Ángel Rey, bateria, en un tema del trombonista Correa ara mateix a Mèxic (abraçada Víctor) anomenat Regeneración.
A veure com sona...

4.- Regeneración       (V. Correa)      3m58s

Un trio amb una formació poc habitual que presenta una música directa, rica, per moments etèria i que combina l’avantguarda amb el groove, sota l’atenta mirada de Thelonious Monk. Un grup que sap esprémer al màxim les possibilitats de la instrumentació amb què treballen.

Seguint amb el Festival l’Hora del Jazz deixeu-me que us digui que aquest dijous 24 de setembre, dia de la Mercè, ens podem trobar al Jamboree per veure i escoltar el magnífic treball del guitarrista italià Paolo Tomaselli, i el seu Floating Bridges disc que també vam posar en un anterior programa a Jazz Club de Nit. Un quintet amb Paolo Tomaselli, guitarra; Gianni Gagliardi, saxo tenor; Tomàs Fosch, piano; Pedro Campos, contrabaix i Carlos Falanga, bateria.

I ara ens situarem en un món a cavall entre el Jazz més experimental i el modern, sense arribar al concepte més Free que tant li agrada al pianista Agustí Fernández. Un disc anomenat Morning Glory editat per Maya Records i en un tema del mateix Agustí anomenat Zahorí. Un trio de mestres del més modern concepte de la música amb Agustí Fernández, piano; Barry Guy, contrabaix i Ramón López, bateria i percussions.
Lets go on....

1.- Zahorí        (A. Fernández)           4m53s

Sis anys després d’Aurora, el trio torna a l’estudi per enregistrar Morning Glory i seguir la línia d’aquell primer disc: la recerca de l’expressivitat a partir del menor nombre d’elements possible, sense tancar la porta a incursions en els terrenys improvisats a què ens tenen acostumats.


Doncs deixeu-me que us digui que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada.

Ara ens imbuirem de la música a vegades carregada de classicisme i sempre amb una gran sensibilitat: aquesta és la música del pianista Ismael Dueñas. Un disc de Quadrant Produccions anomenat Jazz Ateu. Ismael Dueñas Trio i el tema Si això no em surt bé me’n vaig a França, del mateix líder. Un trio amb Ismael Dueñas, piano; Joan Motera, contrabaix i Òscar Domènech, bateria.
Anem a gaudir-lo...

6.- Si això no em surt bé me’n vaig a França           (I.Dueñas)       4m26s

En temps de fonamentalismes jazzístics, Ismael Dueñas aposta per obrir l’espectre d’això que anomenem jazz fins extrems insospitats. Jazz Ateu és un disc reivindicatiu d’una manera oberta d’entendre la música, prescindint d’etiquetes imposades.

I continuant amb el Festival l’Hora del Jazz, dir-vos que el divendres 25 de setembre a la Sala Artte i a partir de les 20h, podreu gaudir amb una formació que hem posat abans, els MUT Trio amb Miguel Fernández, saxo tenor; Tito Juan, guitarra i Oriol Roca, bateria.

Bé, després d’aquest exercici estilístic, delicat i ben trenat, entrarem en una altra ona amb la formació Shark liderada pel trombonista Tom Johnson. Una banda anomenada aleshores Tom Johnson’s Shark i el seu primer disc, si no vaig errat, anomenat Song Lines. Un disc editat per Nomada 57 Records i del qual escoltarem un tema del líder amb aires hip hoppers inicials, amb un ritme ben marcat el qual permet a la resta de músics desenvolupar-se. Un tema anomenat Línia 1. Un quintet amb Tom Johnson, trombó; Martí Serra, saxo tenor; Guim García Balasch, saxo alro; Tom Warburton, contrabaix; Ramón Rabinad, bateria i com a guest el “rapper” Core Rhythm. Som-hi doncs amb el canvi estilític..

15.- Línia 1      (T. Johnson)               5m42s

Amb el groove com a estendard, el quintet del trombonista Tom Johnson aposta per una música rítmicament atractiva i complexa alhora, perquè no és excloent oferir un producte de qualitat i portar el públic a paisatges que encara no s’han atrevit a visitar.

I ara seguirem amb un projecte a cavall entre el flamenc i el Jazz sense cap estereotip amb Javier Galiana & Spice Berberechos i el seu àlbum Campo de Agramante, en un altre disc de Nomada 57 Records. Escoltarem un tema del Javier anomenat Trotonda del Zarajo. Una banda formada per un sextet amb Javier Galiana, piano; Carlos Denia, veu; Albert Cirera, saxos; Paco Weht, contrabaix; Dani Domínguez, bateria i Carlos Cortés, cajón i percussió. Doncs anem a veure com s’ho fan?

7.- Trotonda del Zarajo           (J, Galiana)     6m19s

Que el maridatge entre el flamenc i el jazz fa temps que ha deixat de ser simplement una moda pintoresca queda palès amb el segon treball de la banda de Javier Galiana, Campo de Agramante, un disc en què la Jondura i l’avantguarda es donen la mà sota la mirada del músic gadità.

Premem una mica més l’accelerador i ho farem amb el quintet d’en Jöel Moreno Codinachs, i el seu àlbum Emergexit i el tema del líder anomenat Octoblues, en un disc editat per Errabal Jazz i una banda formada per Jöel Moreno Codinachs, guitarra; Jason Arce, saxo tenor; Itai Kriss, flauta; Wei Xiang Tan, piano; Clay Schaub, contrabaix i Nick Anderson, bateria. Anem-hi amb més tempo...

9.- Octoblues  (J. M. Codinachs)       6m09s

Què passa quan un molt bon guitarrista s’instal·la una temporada a Nova York? Que torna amb un treball com Emergexit sota el braç. Jöel Moreno és un músic que sap posar al servei de la seva música tota la complexitat d’aquest estil anomenat jazz.

I més dates del Festival l’Hora del Jazz...la del dissabte 26 a l’Auditori del Vinseum a partir de les 20h30m on podreu escoltar a un altre dels músics que hem escoltat avui. En Sergi Sirvent Trio, amb Sergi Sirvent, piano; Horacio Fumero, contrabaix i David Xirgu, bateria.

Seguim ara amb un treball personalíssim a piano solo d’un músic difícil d’etiquetar com és el Sergi Sirvent. Un disc doble, El pes de les balances editat per Fresh Sound New Talent en un tema anomenat Connexions en l’efervescència. Som-hi doncs amb aquest tema d’un doble CD a piano solo amb Sergi Sirvent...

14.- Connexions en l’efervescència  (S. Sirvent)     5m56s

Ningú no diria que Sirvent va acabar de composar (o improvisar) els temes d’aquest disc doble amb menys de 30 anys. El pes de les balances, l’aventura en solitari de Sirvent davant el teclat, és molt més que un disc de piano sol: és un intent de resumir la seva estètica musical.

I ja anem acabant, i ara en aquest penúltim tema podreu escoltar el treball que va fer Giulia Valle en el seu emblemàtic i personal disc Berenice. Un disc que vam posar en un anterior programa de Jazz Club de Nit. Un altre disc editat per Fresh Sound New Talent i del qual escoltarem el tema composat per la líder anomenat Break-a-loop. Una formació de luxe amb Giulia Valle, contrabaix; Martí Serra, saxo tenor i soprano; Gorka Benítez, saxo tenor i flauta; Marco Mezquida, piano i Fender Rhodes i David Xirgu, bateria. Som-hi doncs amb aquest marxós tema..

5.- Break-a-loop         (G. Valle)         5m16s

Berenice, el tercer disc de Giulia Valle, és una nova joia. Contrabaixista de raça, el seu quintet s’ha convertit en una de les bandes més solvents del panorama jazzístic d’aquí a partir d’una combinació ben senzilla: músics de primera, temes ben escrits i compenetració.

I el darrer concert d’aquest Festival l’Hora del Jazz serà el dimecres 30 de setembre al Cafè del Conservatori del Liceu, amb en Dani Pérez Trio on tenim a Dani Pérez, guitarra; David Mengual, contrabaix i David Xirgu, bateria.

I ara ja per acabar ho farem amb un gran quintet liderat per un dels grans saxos tenors de l’escena actual a casa nostra i es diu Miguel Fernández. Porta però força temps entre nosaltres i podem dir que està establert aquí de fa temps. El disc del qual us en posaré un sol tema, també va sonar en un anterior programa del Jazz Club de Nit, i es diu Transplanet Species. El tema és del líder i es diu El amor después del mediodia. Un disc també de Fresh Sound New Talent i un quintet amb Miguel Fernández, saxo tenor; Dani Pérez, guitarra; Leo Genovese, piano i Rhodes; Marko Lohikari, contrabaix i Gonzalo del Val, bateria. Som-hi ja per acabar el programa amb el tema més trallero del disc...

12.- El amor después del mediodia  (M. Fernández)           4m48s

Transplanet species, el disc de debut com a líder del saxofonista navarrès Miguel Fernandez, és la prova fefaent que entre nosaltres hi ha un músic amb una veu molt poderosa, un concepte de la composició eclèctic i un discurs sobri i madur.

Doncs amb aquest tema hem acabat el repàs que li hem fet a aquest disc resum dels temes seleccionats per una bona colla de magnífics professionals de casa nostra i que es va editar el 2011, recollint per tant els treballs dels dos anys anteriors, més o menys. Recordeu que aquesta és una de les tasques que fa cada any l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna a banda de realitzar el Festival l’Hora del Jazz (Memorial Tete Montoliu). La setmana vinent podreu escoltar el recopilatori del 2012 i així fins el 2014...ja que sembla que no tindrem temps de tenir el del 2015. Si el tenim, el posarem i així haurem tancat el cicle.

Abans d’acomiadar-me deixeu-me que us digui que aquest divendres hi tornem al Jazz Club La Vicentina amb el Jazz i el primer Concert-Jam, patrocinat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i amb el Roberto Albrecia Trio, amb  Roberto Albrecia, saxo alto; Tony Martín, orgue hammond i Antonio Torres, bateria. Com sempre, primer una hora de projecte del trio i després Jam Session amb els músics que vinguin a tocar i compartir escenari amb el trio inicial.

Doncs res més, desitjar-vos que hàgiu gaudit amb aquest disc resum del Jazz que es feia el 2011 a casa nostra, i que tingueu Bona nit i bon jazz club de nit en el Jaç de cadascú.

Miquel Tuset Mallol.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |