Molt bona nit a tothom des d’aquí Ràdio Sant Vicenç i el programa Jazz Club de Nit....Aquest programa i tots els programes de JCdN, estan dedicats a la persona que ens va ensenyar el Jazz, Juan Claudio Cifuentes, “Cifu”, pels amics, que ens va deixar un malaguanyat dimarts 17 de març de 2015 després de tota una vida dedicada al Jazz. Pioner i mestre, serà insubstituïble.

El seu Jazz entre amigos a TVE2 i els programes de ràdio “Jazz Porque Sí” i “A todo Jazz”, són el seu llegat que mai oblidarem. Ja sabeu que aquest programa el fem els dimecres i els dijous en diferit a la mateixa hora, excepte el tercer dijous de cada mes, o sigui que demà no es repetirà el programa. Ens podeu escoltar en directe per online a radiosvh.info i des d’allà prement el botó del directe. Qui us parla, Miquel Tuset i Mallol mirarà de fer-vos gaudir amb la selecció de músiques improvisades que avui escoltareu a Jazz Club de Nit.

Deixeu-me que us digui que aquest dimarts 29 de setembre ens ha deixat Phil Woods, saxo alto. Un indiscutible mestre amb 60 anys d’història del Jazz a les seves espatlles. El tema que escoltareu ara mateix l’interpreta ell mateix amb la Barcelona Jazz Orchestra ......li dediquem aquest programa també a ell.

Avui continuem amb la sèrie de discos dedicats al Jazz from Catalonia compilats per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna, i ho fem amb el Jazz from Catalonia 2011. Un disc on els temes van estar seleccionats per Martí Farré (periodista musical), amb la col·laboració de Susanna Carmona (coordinadora de Jazz Terrassa), Ferran Esteve (traductor i crític musical), Josep Mestres (BarcelonaJazzRadio), Pere Pons, (aleshores director de Jaç i actualment coordinador de Jamboree) i Roger Roca (periodista musical). Els textos que escoltareu són d’en Martí Farré, el qual us comentarà breument els temes d’aquest magnífic treball de recopilació.

Comencem doncs recordant-vos que estem fent aquest especial dedicat a l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna en motiu del 25è Festival l’Hora del Jazz, Memorial Tete Montoliu tot i recordant els discos dels anys anteriors amb els projectes dels seus socis. Coincideix que ara mateix s’està celebrant la darrera actuació d’aquest Festival al Cafè del Conservatori del Liceu amb en Dani Pérez Trio, amb Dani Pérez, guitarra; David Mengual, contrabaix i David Xirgu, bateria.



Doncs deixem ja la presentació i anem a escoltar el primer tema, que com sempre serà el més delicat, lent i suau, al menys és el que em sembla a mi. Som-hi doncs amb en David Mengual i el seu àlbum Maitia editat per Quadrant Records. Una banda amb en Joan Díaz, teclats; Dani Pérez, guitarra; Giulia Valle, contrabaix; Oriol Roca, bateria i juguets; David Xirgu, bateria i juguets i David Mengual, contrabaix. Som-hi doncs amb el tema del líder anomenat..

10.- El perro que dejó de andar como una rata              (D. M.)            5m05s

Maitia “estima” en basc, és el títol d’aquest projecte d’exploració a càrrec del prolífic contrabaixista David Mengual. Flanquejat per dos trios de categoria, Mengual ens convida a submergir-nos en una aventura progressiva, bella i inquietant.

Doncs seguint amb les delicades melodies ara ho farem amb el projecte d’en Jaume Llombart Sextet del seu disc Live at 23 Robadors editat per Filter Jazz. Una magnífica banda amb Jaume Llombart, guitarra; Miguel Villar, saxo tenor; Alfred Artigas, guitarra; Joe Smith, bateria; Marc Cuevas, contrabaix i Pau Domènech, clarinet baix. Si recordeu la ALO del programa anterior, veureu que tots aquests músics estaven sota cobert d’aquella magnífica Orkestra.
Anem ja a escoltar aquest tema del Jaume Llombart anomenat...

11.- Bajada               (J. Llombart)              5m18s

Robadors 23, un dels clubs emblemàtics de l’underground barceloní, fou l’espai escollit pel guitarrista Llombart per enregistrar aquesta petita obra d’orfebreria. Peces concebudes a partir de seqüències que es desplacen com rius de tinta sobre el paper.

I continuem amb una petita meravella amb un tema de Wayne Shorter cantat per la aleshores jove Judith Nederman, i ara amb una carrera força consolidada. Un projecte de Joan Díaz anomenat We Sing Wayne Shorter, a quintet però que en aquest tema només hi tenim al pianista i cantant. No voldria oblidar la resta de músics que hi participen en la resta de temes com en Gabriel Amargant, saxo tenor; Pau Lligades, contrabaix i Ramón Ángel Rey, bateria en un disc de l’editorial Discmedi.
Anem a relaxar-nos amb...

7.- Diana        (W. Shorter)              3m29s

Amb We sing Bill Evans (FSNT, 2008) Joan Díaz ja va signar una pàgina d’or. El  reputat pianista, compositor i arranjador torna ara per homenatjar el més eteri dels tòtems del jazz, en un tribut amb la complicitat d’autèntiques promeses (aleshores) del jazz català.

I no em deixeu i continueu amb mi, amb les magnífiques músiques recollides en aquest preciós disc, i seguiré ara oferint-vos un altre tema delicat de la mà de l’Elisabet Raspall i el seu àlbum L’istiu al Cor / Summer Heart. Aquest és un disc editat per la seva pròpia editorial Raspall Records on va comptar amb gent com Rogèrio Botter Maio, contrabaix i veus; Alex Tobies, bateria, percussions i veus i amb la mateixa Elisabet al piano i veus, en un tema propi anomenat...

8.- Mirall d’Estiu/Summer Mirror    (E. Raspall)               4m17s

Tots els colors més suggeridors possibles planen per aquesta obra de tarannà paisatgístic, signada per una pianista amb una llarga carrera a l’esquena. Música sensorial, bastida des de la delicadesa, que defuig de qualsevol tipus d’estereotip.

I ara seguirem amb una magnífica balada amb un tempo una mica més viu i delicadament cantada per la Susana Sheiman en el seu disc amb l’Ignasi Terraza Trio. Un disc de l’editorial SwitRecords i amb l’Ignasi, piano; Georgios Antoniou, contrabaix i l’Esteve Pi, bateria, en el tema de Mercer & Jenkins anomenat...

4.- P.S. I Love You               (J. M. & G. J.)                        4m17s

Formada en el món del soul, el r’n’b i, com no, el jazz, la cantant Susana Sheiman ens serveix un disc a l’alçada del millor jazz vocal que es practica al Vell Continent. Una veu negra amb la complicitat de tot un mestre del piano jazz: el llorejat Ignasi Terraza.

Anem fent canvis i ara serà l’estil el que canviarà amb la proposta, sempre agosarada, de El Pricto, ànima de l’editorial més discordant de totes, la Discordian Records que evidentment ha editat aquest treball tant iconoclasta i que tant gaudirem els amants de tots els saxos. El projecte, formació és Sin Anestesia on hi ha tots aquests saxofonistes: Tom Chant i Liba Villavecchia, saxo soprano; Agustí Martínez, saxo alto; Miguel “Pintxo” Villar i Pep Pasqual, saxo tenor; Alfonso Muñoz i Lluís Vallès, saxo baríton; Ferran Besalduch, saxo baix i El Pricto, saxo alto i conduccions, i el disc s’anomena Intervención Mecánica en un tema del mateix Pricto anomenat..

13.- Metadoloris Ultra                      (El Pricto)                  6m37s

Deu dels millors saxofonistes de l’avantguarda barcelonina constitueixen aquest experiment sorgit d’una iniciativa del periodista Jack Torrance. Deu veus que s’entrellacen en un diàleg torrencial, insòlit en aquests paratges.

I seguint amb la música més diversa ara ho farem amb el projecte de la també iconoclasta Piccola Oschestra Gagarin en el seu àlbum Platos Combinados, en un tema tradicional de la meravellosa illa de Corsica anomenat Corsicanskaya arranjat per ells mateixos. Una formació amb Sasha Agranov, Cello, loops; Paolo Angeli, guitarra de Sardenya preparada, veu i Oriol Roca, bateria i objectes. Un disc editat per WhataboutMusic. Som-hi doncs..i mira que m’agrada la música de Corsica.

12.- Corsicanskaya             (tradicional Arrang. POG)               5m04s

“Sou exploradors d’un món nou”, li va etzibar un veí a Paolo Angeli, un dels membres d’aquest trio d’avantguarda de música instantània, amb ribets de folk. Ens proposen un viatge astral, oníric, a les palpentes, com el de l’astronauta Gagarin fa 50 anys.

Doncs deixeu-me que us digui que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada.

I encara ara per acabar amb la iconoclàstia podreu escoltar el projecte de Marc Ayza anomenat Live at Home en un disc de Fresh Sound Records. Els membres de la formació, amics tots ells compartint projectes com en Roger Mas, piano i teclat Nord Stage; Tom Warburton, contrabaix; Helios, tocadiscos; Core Rhythm, veus i el mateix Marc Ayza, bateria en el tema anomenat sense nom...he...

15.- Untitled               (M. Ayza)                   3m07s

El groove, el jazz i el hip hop es donen la mà en una proposta que barreja sense embuts el compàs del jazz més trepidant dels 60 amb la impedància del “turntablism” dels 2000, que ajunta a J Dillah amb la New Thing, la negritud novaiorquesa amb la Barcelona més cosmopolita.

Entrevista amb Vicens Martín        (8m)

Bé, doncs després d’escoltar al Vicens Martín, segur que tindreu ganes de venir a la Sala Iberia aquest divendres oi?...
I ara seguint amb la música, potser em direu que voleu un canvi estilístic oi? Doncs aquí el teniu amb el magnífic Jo Krause Quartet del seu disc Jo’s Delight, disc que va sonar en un anterior programa de Jazz Club de Nit. Un treball editat per Anacrusi amb una formació de luxe amb el Vicent Maciàn, saxo tenor; Roger Mas, piano; DeeJay Foster, contrabaix i el mateix Jo Krause, bateria. Escoltarem el tema de Chick Corea anomenat....

9.- Tones for Jones Bones             (C. Corea)     5m32s

En companyia d’una esquadra de luxe, el bateria Jo Krause presenta el seu primer disc després de més de 20 anys acompanyant a figures de tot tipus. Excel·lència, elegància i swing en un extraordinari debut discogràfic.

Recordeu però que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial del Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada...i parlant de Quadrant.....

I seguint amb l’increment del tempo i amb un estil força més cool, us proposa que escoltem el magnífic treball de Fi de Carrera del jove i ja gran mestre dels saxos, i de l’alto en particular, en Marcel·lí Bayer, el qual li va dedicar el seu treball al gran Lee Konitz. I en un bolo que havia de fer a Barcelona, i mitjançant Jordi Rossy, el gran mestre va poder col·laborar en l’enregistrament d’aquest treball participant en alguns temes. Tot un luxe que ara gaudirem. Aquest és un disc editat per Quadrant Records anomenat Marcel·lí Bayer Nonitz, featuring Lee Konitz. Un nonet amb Lee Konitz, saxo alto; Pol Omedes, trompeta i fiscorn; Tom Johnson, trombó; Marcel·lí Bayer, saxo alto i soprano; Cèsar Joaniquet, saxo tenor; Lluc Casares, saxo baríton, clarinet i clarinet baix; Cèlia Torres, cello; Santi Careta, guitarra i banjo; Miguel Serna, contrabaix i Joan Terol, bateria. En un tema del mateix Konitz anomenat....

5.- LT              (L. Konitz)                  4m58s

Pocs músics com Marcel·lí Bayer poden presumir de debutar amb una obra de graduació, un tribut a Lee Konitz, en el qual hi participa el propi homenatjat. Bayer i els seus repassen l’obra de la llegenda del cool des de l’evocació, el detall i el bon gust.

I ara seguim amb una mica més de tempo amb un projecte que també vam posar al Jazz Club de Nit, com també va passar amb l’anterior i que no us havia dit. Aquest que escoltareu ara és el penúltim treball del gran trombonista Josep Tutusaus i el seu Champagne Sparkle. Una formació amb gent com Hugo Astudillo, saxo alto; Marko Lohikari, contrabaix; Carlos Falanga, bateria  i el mateix Josep Tutusaus, trombó, en un tema del líder anomenat..

14.- No va Internet                (J. Tutusaus)             4m42s

A cavall del groove i el jazz amb aromes dels 60, entre d’altres referències, navega amb mestria aquest grup sense instrumentació harmònica que encapçala un reputat trombonista de les catacumbes del jazz barceloní: Josep Tutusaus, “Tutu” pels amics.

Seguim amb el mateix esperit swingat ara amb un projecte del Gonzalo de Val Trio, del seu àlbum Three Generations editat també per Quadrant Records amb una formació de sí, tres músics de tres generacions diferents començant pel més jove i ara per ara el “reconegudíssim” Marco Mezquida, piano; el mateix i magnífic Gonzalo del Val, bateria i un dels més inquiets músics del moment, David Mengual, contrabaix. Escoltarem doncs el tema del líder anomenat..

6.- Espíritu F.H.         (Gonzalo del Val)      3m30s

Tres músics de diferents generacions, encapçalats pel bateria Del Val, constitueixen un trio d’alçada, inspirat en els cànons de la millor tradició del piano trio contemporani; en l’art de figures com Danilo Pérez o, com en aquesta peça, el màgic Fred Hersch.

I ja anem arribant al final, però encara no, encara podreu gaudir amb uns magnífics temes i músics com és el cas del següent swingat i delicat treball d’un gran pianista que domina diversos estils. El projecte és Bernat Font Trio, amb Ivan Kovacevic, contrabaix; Martí Elias, bateria i el mateix Bernat Font, piano. Aquest és un disc editat per SwitRecords amb un tema del líder de la formació anomenat...

2.- Ulls ametlla          (B. Font)         4m27s

Comparat amb Fats Waller, Count Basie i Art Tatum, el jove pianista Berna Font és un dels grans exponents del jazz clàssic i el blues a Catalunya. Una tècnica depurada i un discurs seductor -fruit d’una sorprenent maduresa- conflueixen en aquest brillant debut.

I amb el penúltim tema, i recordant el trist decés del gran saxofonista alto, i ja amb la màquina a tota marxa, ho farem amb el disc de Temps Records amb el gran Phil Woods & Barcelona Jazz Orchestra en el seu àlbum dedicat al mestre Benny Carter en l’àlbum Our Man Benny. Aquesta és una Big Band dirigida per l’incansable Dani Alonso amb tota una munió de grans músics dels quals només parlarem dels solistes en aquest tema, per fer-ho tot més lleuger, i que són el mestre Phil Woods, saxo alto; i els amics Xavi Figuerola, saxo tenor i l’Ignasi Terraza, piano. Escoltareu doncs un tema de Benny Carter anomenat...

3.- Rompin’ At the Reno      (B. Carter)                 3m31s

És sens dubte la gran orquestra, la que conforma un autèntic “dream team” del jazz català amb grandíssims músics de diverses generacions; la que ha acompanyat a estrelles com Nicholas Payton o, com en aquest cas, Phil Woods, en un homenatge sublim a Benny Carter.

I escoltem ja el darrer tema de la nit amb el projecte de David Pastor & Pere Foved anomenat Camins Dispars. Un disc editat per Omix Records amb en David Pastor, trompeta i Pere Foved, bateria. Un tema de l’amic trompetista anomenat...

1.- El del Llasn          (D. Pastor)                4m35s

David Pastor i Pere Foved construeixen un univers particular de peces en les quals no hi manca el swing, el groove, el latin, la melodia, la forma, el detall, el solo i, fins i tot, sense ser-hi directament present, l’harmonia. Amb una trompeta i una bateria. I res més.

I ja hem arribat al final, després d’una hora ben llarga de música, inclosos els textos d’en Martí Farré que jo només he llegit i l’entrevista feta al director, educador, mestre, guitarrista i compositor, en Vicens Martín en motiu de la celebració del concert 500 de Contrabaix a la Sala Iberia de Sant Feliu del Llobregat que serà aquest divendres a les 22h. Ja ho sabeu, potser fins i tot ens hi trobarem.
Espero que hàgiu gaudit amb aquest disc recull de les músiques de Jazz que feien els nostres músics fins el 2012, temes enregistrats una mica abans i editats en aquest Jazz From Catalonia 2012. El proper programa serà la setmana vinent amb el Jazz From Catalonia 2013. Un darrer record pel gran Phil Woods. Que descansi amb Bop.


Bona Nit i Bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |