Enllaç a l'àudio del Programa:

 
Molt bona nit a tothom, benvinguts a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 aquí a Ràdio Abrera 107.9 aquí a Ràdio Joventut aquí a Ràdio Molins de Rei 91.2 aquí a Eixample Barcelona Ràdio aquí a Ràdio Celrà  amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el programa avui i cada setmana que el fem, o sigui que un petó ben gran Cifu. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, presenta i realitza aquest programa i com sempre amb les novetats de músics i editorials. I ja sabeu que aquest programa forma part de la plataforma col·lectiva i internacional anomenada “Esfera Jazz”, i que al blog hi trobareu l’enllaç.
 
I ja hi som de nou amb un programa dedicat a l’altre potent discogràfica de casa nostra, Underpool, i amb alguns dels seus projectes més actuals. Escoltarem “un presente” de Daniel Ferruz; “57” de Escandaloso Expósito;  “Le temps fait toute” dels On Tape II i l’“Empirical Sounds” de Roberto Nieva;

 
Comencem doncs amb les músiques delicades de “un presente” de Daniel Ferruz. Gravat a UnderPool Studio els dies 26 i 27 de juny de 2024 per Sergi Felipe. Mesclat i masteritzat per Sergi Felipe. Foto de Nil Mujal. Obra d'art i disseny de Pepon Meneses. Produït per Daniel Ferruz. Publicat per UnderPool. amb Daniel Ferruz – piano, Joan Mas – saxo alt, David Mengual – contrabaix, Adrià Claramunt – Bateria & Eva Lago – Veu a “Sol del mediodía”. Tota la música composta per Daniel Ferruz.
https://www.underpool.org/releases/un-presente/.
 
I sí que aquest és un projecte de maduresa, tot i la seva joventut, on es deixa anar també en dos temes a piano sol a base d’improvisació lliure, tals són els “impro”, temes curtets. Un altre a piano sol, i composició escrita és el tema “Doce”. Un parell de preciosos temes són “Mr. Rossof” i “Canción” amb el so càlid del saxo alt del Joan i ja a quartet. També és així de bonic el tema on canta Eva Lago. De bonics instrumentals i delicats de tempo són “BCN”, el que titula el disc, “Un presente” i “Nublo”, aquest darrer un pèl més viu. I ja els dos més vitals són “Abuelo” i “La escuela”.
 
I ja els escoltarem, i també sense massa comentaris en el tema que titula el disc, l’anomenat....
 
1.3.- Un presente (Daniel Ferruz) 4:44.
 
Doncs ja heu escoltat de quina manera més dolça hem començat, amb la melodia a càrrec del saxo alt del Joan Mas i ja la primera improvisació a càrrec del seu amic i abans mestre, David Mengual. Hem escoltat al Dani Ferruz al piano i què bonic ho ha fet també en la seva improvisació, amb una subtil bateria amb l’Adri al seu davant, i al final, gran solo del Joan al saxo alt, en un bonic tema per començar-los a escoltar.
 
Un presente neix de la necessitat més profunda d’expressió artística d’aquest jove pianista i compositor, un reflex de la visió i el compromís de Daniel Ferruz amb la seva música. El títol ens remet a la importància de viure plenament el present, tant en la vida com en l’art. Alhora, Un presente és un acte de generositat desinteressada cap als altres, un instant musical que es converteix en una invitació vital a viure el present. Les composicions que formen part d’aquest àlbum són fruit de les vivències personals de Ferruz, d’un procés creatiu constant d’estudi i experimentació amb el piano, un treball introspectiu que ofereix una visió única de la seva personalitat musical.
 
I no deixaré de dir-vos que entreu als webs de:
Fresh Sound Records: www.freshsoundrecords.com,
Quadrant Produccions: www.quadrantproduccions.es
Temps Record: https://tempsrecord.cat,
Youkali Music: http://youkalimusic.com,
Origin Records: https://originarts.com/,
Errabal Jazz:
http://www.hotsak.com/Errabal-es?set_language=es
UnderPool: https://www.underpool.org
Etc, etc...enllaços que trobareu al blog.
 
I seguirem escoltant-los en el tema...
 
2.8.- La escuela (Daniel Ferruz) 5:56.
 
I ves quina marxeta de tema, ja d’entrada amb la bateria de l’Adri i també la melodia a saxo alt del Joan. I el motiu principal rítmic el fan piano, contrabaix i bateria, d’una manera ben marcada. Improvisacions del saxofonista de Manresa, Joan Mas brutal la que ens ha fet i amb quin so més maco. De nou Dani ha fet la seva també molt ben trenada, amb delicadesa interpretativa, joc a dues mans, i un Swing del “Walking” del David impressionant. I ja cap el final, moments solistes per l’Adri a la bateria, tema i final.
 
Aquest disc és també el resultat de la consolidació d’un quartet estable amb una trajectòria més que notable al costat del saxofonista Joan Mas, el contrabaixista David Mengual i el baterista Adrià Claramunt, amb els quals, durant els últims set anys, Ferruz ha desenvolupat un so propi i característic que es veu reflectit en els dos discs anteriors (Noctis i Miradas) i on aconsegueix un nivell especial de maduresa en aquest, el seu darrer treball.
 
Fruit d’aquesta evolució, Un presente inclou també tres peces a piano sol en què la improvisació lliure juga un paper fonamental. A més, compta amb la col·laboració de la cantant Eva Lago en el tema “Sol del Mediodía”, amb lletra del propi Daniel Ferruz.
 
I ja els acabarem d’escoltar en el tema...
 
3.1.- Leo (Daniel Ferruz) 3:59.
 
I amb quina trempera hem acabat d’escoltar-los, en un tema a tot Latin Jazz, si més no pels ritmes trencats del baterista Adri Claramunt. Melodia i ja d’entrada la primera improvisació amb el Joan Mas que de nou ha estat magnífic, com també el líder al piano, Dani amb el seu piano potent i rítmic, tal i com és aquest tema. Bona gestió de David al contrabaix, acompanyant al líder, i ja de nou la curteta melodia, la d’un magnífic tema ideal per ja deixar-los d’escoltar o sigui que felicitats nois, Dani, Joan, David i Adri.
 
I no deixaré de dir-vos que entreu als webs de:
Discordian Records: www.discordianrecords.bandcamp.com,
Moonjune Records: www.moonjunrecords.com,
Auand Records: https://auand.com/,
A.MA Records: https://www.amaedizioni.it/
Notami Jazz: https://www.edizioninotami.it/
Dodicilune: https://www.dodicilunestore.com/
Segell Microscopi: https://www.microscopi.cat/,
The Changes Music: https://thechangesmusic.com/
CRU Records: https://alcrurecords.com/,
Etc, etc...enllaços que trobareu al blog.


I seguim amb un altre dels projectes d’Underpool i ara amb el “57” de Escandaloso Expósito. Enregistrat a Underpool Studio el 19 de desembre de 2019. Enregistrat Mesclat i masteritzat per Sergi Felipe, Màster de Vinil Joan Hernández. Foto de portada de Valeriano Xpósito per Foto Cesar. Foto de contraportada d'Hugo Astudillo per J.G.Astudillo. Dissenyat per Pepon Meneses. Produït per Hugo Astudillo i Sergi Felipe. Publicat per Underpool. Amb Escandaloso Expósito – saxo alt, Toni Saigi – piano. Martin Leiton – contrabaix, Carlos Falanga – bateria. https://www.underpool.org/releases/57/.
 
I aquest disc te 8 temes a tot Bop, recuperant l’essència d’aquell Jazz que venia del Bebop i ja s’encarrilava cap el Hard Bop, encara amb els estàndards del The Great American Songbook. I això és que escoltarem amb temes a tot Swing i esclar que alguna balada com la preciosa “Melancholia” i també la que és el primer track, “Munglow”. I la més curteta de 2 minutets “Day Dream” és així, com també la molt bonica “Time on my hands”. I ja amb un Swing delicat i tempo més viu podrem escoltar la molt bonica “Pretty Girl”. I al mateix tempo i Swing tenim “I Get By”. I ja els dos temes restants són més vitals, “I’m through with love” i “The Best thing for you is me”.
 
I ja els escoltarem en la preciosa balada anomenada...
 
4.6.- Time is on my hands (Vincent Youmans) 6:49.
 
I aquest preciós tema amb música de Vincent Youmans i lletra de Harold Adamson i Mack Gordon, és de l'any 1930. I tot i ser el disc 57 de músiques d’aquell any, aquesta és una atemporal que els músics han tocat sempre.
 
La veritat és que és una balada preciosa i el so del saxo alt, ara de l’Hugo Astudillo ens ha acaronat durant tota l’estona que l’hem escoltat. I sí perquè després de la bonica melodia, ja l’hem escoltat a ell fent la seva més que brutal improvisació, per càlida, per sentida, per emocionant i amb quin gust musical que l’ha feta. Toni al piano ens ha deixat bocabadats per la seva delicadesa interpretativa, alhora per com l’ha gestionat, amb quina personal visió. I amb la melodia de nou han arribat al final d’aquest bonic tema, ideal per començar-los a escoltar.
 
El saxofonista i MC Hugo Astudillo aka Escandaloso Xpósito, cedeix tot el protagonisme al seu saxo i mostra la seva faceta de jazzman amb l’edició de 57, un homenatge a l’any 1957, un període especialment prolífic on es van editar alguns dels discos més destacats i influents de la història del jazz admirats per Astudillo. 57 és un disc que aprofundeix en el songbook americà, descobrint-nos alguns dels seus estàndards més destacats, a vegades no prou populars, temes que Hugo Astudillo ha descobert al llarg de seva trajectòria i amb els que ha establert un fort vincle.
 
Us recordo també que entreu a les següents pàgines web dels locals on es fa Jazz..
23 Robadors, Barcelona:
https://23robadors.com/programacio/,
Jamboree Jazz Club, Barcelona:
https://jamboreejazz.com/agenda/,
Sunset Jazz Club, Girona:
http://www.sunsetjazz-club.com/index/BENVINGUDA.html
etc, etc....al blog hi trobareu l’enllaç a la seva programació.
 
I un altre tema ja una mica més vital és..
 
5.7.- Pretty Girl (Billy Strayhorn) 6:26.
 
I aquesta meravella sembla que és de Billy Strayhorn i que Duke i la seva orquestra van tocar com a balada súper lenta, amb un Johnny Hodges increïble al saxo alt. La veritat és que hi ha força temes que es diuen així, crec que és el Billy. Aquí ha sonat força més viu de tempo, però de nou amb el so molt contingut del saxo alt del líder. Toni al piano ens ha acaronat però també ens ha mostrat de nou la seva personal visió de la jugada musical, fent un magnífic solo amb gust, Swing, i passejant-se per l’harmonia del tema. Hugo al saxo alt l’ha clavat també, amb moments increïbles per les coses que ha fet pujant al registre agut, per la tècnica i bon gust. I ja teníem ganes d’escoltar un solo del Martín Leiton un altre màster d’aquesta formació, del programa d’avui. Melodia i final d’aquest “Pretty Girl”.
 
Al costat d’Astudillo, Martin Leiton al contrabaix, Toni Saigi al piano i Carlos Falanga a la bateria son els protagonistes d’una sessió de gravació sense prèvies, on destaca la capacitat de construir un imaginari compartit partint de la musicalitat de cada un d’ells. 57 ens mostra l’essència d’Hugo Astudillo aka Escandaloso Xpósito, un músic fortament arrelat al món del jazz, capaç de fusionar aquesta música, dur-la més enllà i contribuir a fer perviure un llenguatge, el del jazz, que és present, passat i futur.
 
I ja els acabarem d’escoltar en el tema...
 
6.2.-  I’m Through With Love (G. Kahn, Malneck i Livingston) 7:23.
 
I "I'm Through with Love" és un estàndard de jazz, escrit per Gus Kahn, Matty Malneck i Fud Livingston. Carmen McRae va gravar la melodia per al seu àlbum de 1957 After Glow. I què maco també aquest tema que acabem d’escoltar, per com el so càlid del saxo alt del líder. Un Swing impressionant gràcies al Walking del Martín al contrabaix i la bateria de Carlos Falanga i ja la primera improvisació a càrrec de Toni Saigi que de nou ha brillat per la manera com l’ha interpretat, amb moments assonants en l’ona Monk tot plegat encabit en la seva harmonia. I el líder ens ha deixat clavats, Hugo al saxo alt, què bé que ho ha fet, amb quines frases inversemblants l’ha fet, tècnica i gust musical. I ja al final la melodia del tema, ideal per ja deixar-los d’escoltar o sigui que felicitats nois Hugo, Toni, Martín i Carlos.


I seguirem amb un altre d’aquests magnífics discos publicats per Underpool, Gravat en cinta a l'estudi UnderPool el 17 de febrer de 2024. Mesclat i masteritzat per Sergi Felipe. Amb Sergi Felipe – saxo tenor, Toni Saigi – pano, Jordi Mestres – contrabaix, Christian Smith – bateria. Totes les cançons compostes per la banda excepte, “Adeu Ibiza” i “Potser” de Jordi Mestres,  “South” per Christian Smith i “Labs Blues” de Sergi Felipe.
https://www.underpool.org/releases/on-tape-ii-le-temps-fait-tout/.
 
I aquest és també un projecte amb tota l’essència del Jazz, amb temes propis, però. Resulta que també hi ha temes curtets i a tempo slow com són “Lightly Time” i “Ombrívol”. També “Pearl Nose” és així de curtet, i també amb un Groove molt lent. “Potser” és també delicat i preciós per la melodia i pel Groove suau que se’t endu i tema de 3 minutets. “South” té un puntet més de tempo i ritme marcat per la caixa suau de la bateria del seu compositor. “Adeu Ibiza” ja té una bona trempera rítmica alhora que acompanyada per una melodia força càlida del saxo tenor de Sergi. I el tema amb tot el Swing del món és el tema compost per ell, l’anomenat “Labs Blues”.
 
I ja els començarem escoltant en el tema compost pel baterista Christian Smith i anomenat...
 
7.3.- South (Christian Smith) 4:35.
 
I amb aquesta música que acabem d’escoltar hem fet un salt estilístic allunyant-nos dels estàndards de Jazz d’aquells anys. I la cançó és molt bonica i té un no sé què proper al folk. El baterista i compositor l’ha començat i ja la melodia a càrrec del duet saxo tenor i piano, de Sergi Felipe i de nou Toni Saigi. Ell mateix ha estat el primer en improvisar. Una manera de tocar per darrera del beat, que ens fa notar més el Swing arrastradet d’aquest tema. I de nou amb la seva particular interpretació de l’harmonia del tema. I Jordi Mestres ha fet la seva molt bona improvisació al contrabaix, amb pulsió rítmica, l’adequada. Melodia i final d’aquest bonic tema del Christian, ideal per començar-los a escoltar.
 
Toni Saigi, Jordi Mestres, Christian Smith i Sergi Felipe són els protagonistes d’aquesta nova edició de la sèrie On Tape, d’UnderPool Collective. A On Tape II “Le Temps Fait Tout” aquests quatre músics amb personalitat pròpia han utilitzat un llenguatge jazzístic per establir un diàleg sense ornaments i artificis on les diferents composicions originals de cada un d’ells i les seves improvisacions, aprofundeixen amb bellesa fins als límits d’aquest gènere.
 
I un altre bon tema és el compost pel baixista Jordi Mestres anomenat...
 
8.1.- Adéu Ibiza (Jordi Mestres) 6:21.
 
I amb aquest tema del Jordi de nou s’han situat en un entorn jazzístic personal per la melodia, per la composició en sí mateixa. Iniciat pels de la base rítmica i ja la dolça melodia a càrrec del saxo tenor del Sergi tema que han fet dues vegades i ja les improvisacions, i la primera la del badaloní Toni Saigi. I com de bé que ho ha fet, per com s’ha bellugat per l’harmonia del tema, pels seus silencis, per les notes tan ben posades i pel gust musical aclaparador. S’ha situat bastant en el registre del mig, trobant les notes menys òbvies. Sergi ha fet també una gran feina amb el seu saxo tenor. Bon so, bon fraseig lligat i tot plegat amb bon gust. I Carlos al final ha fet el seu solo a la bateria, amb un so força contingut, encertat en els copets als estris de la seva bateria, i ja melodia i final del tema, acabant-lo delicadament.
 
Sergi Felipe, ha estat l’encarregat de la producció d’aquest enregistrament a UnderPool Studio, un procés 100×100 analògic on la cinta magnetofònica ha estat un element destacat. La calidesa que ha aportat al so d’aquest quartet i la limitació del temps de gravació han permès captar l’espontaneïtat de les primeres preses de cada una dels originals que formen aquest disc, immortalitzant l’essència d’una música que per naturalesa és efímera.
 
I ja els acabarem d’escoltar en el tema compost per Sergi Felipe anomenat..
 
9.7.- Labs Blues (Sergi Felipe) 5:53.
 
I amb quin Swing hem acabat l’escolta acurada dels seus temes. Un Blues amb una melodia senzilla de notes soltes ben posades també rítmicament. I ja la primera improvisació curteta, més aviat una entrada de Martín al contrabaix deixant pas a un final de melodia i primera improvisació de Sergi al saxo tenor. Primer amb notes soltes i ja després de manera més melòdica ell ens ha clavat un molt bon solo. Toni al piano de nou ha brillat amb llum pròpia. Li agrada evocar un Jazz minimalista, però també li agrada desenvolupar-lo harmònicament. Ara sí que Martín ens ha fet un brutal solo al contrabaix seguint quasi fil per randa l’harmonia del tema, però també anant amunt i avall del mànec de la seva Berra. Tema i final, també amb l’entrada del baixista a la melodia final, brutal tema per ja deixar-los d’escoltar o sigui que felicitats nois Sergi, Toni, Martín i Carlos.


I ja encarem el final del programa amb el disc “Empirical Sounds” de Roberto Nieva. Enregistrat a Musigrama Studio, Madrid el 23 d'octubre de 2023 per Sergi Felipe i Pablo Martínez. Mesclat i masteritzat a l’Underpool Studio per Sergi Felipe. Disseny de la portada de Pepon Meneses. Fotos de Jaime Massieu. Produït per Roberto Nieva i Sergi Felipe. Publicat per UnderPool. Amb Roberto Nieva – saxo alt, composicions. Xan Campos – piano. Thiago Alves – contrabaix. Francesco Ciniglio – bateria. Convidat especial al tema 4: Román Filiú – saxo alt.
https://www.underpool.org/releases/empirical-sounds/.
 
I aquest projecte té també temes curtets a mode d’interludis, com és “Interludio II”, de menys d’1 minut i molt delicat de tempo. I un dels molt bonics i també delicats és “Three-dimensional”, com també ho és el més llarg de prop de 8 minuts, el preciós “El fuego diminuto”. Un pèl més viu és “La ventana de la ventana” com també ho és “Thank You For Not Coming”, aquest un punt més modern com ha composició i interpretat a un ritme força trencat. I el tema “Two dimensional” és força entremaliat i canviat de ritmes, i també ho és la seva melodia i concepció harmònica. I un altre tema força interessant per melodies i  ritmes és “Reivilo”. I finalment, l’”Interludio I” dura de 3 minutets i mig, ja és més viu de tempo.  
 
I ja els començarem escoltant en l’impressionant tema anomenat...
 
10.6.- Thank You For Not Coming (Roberto Nieva) 5:20.
 
I de nou uns temes d’autoria pròpia, tots del líder i saxo alt, Roberto Nieva. D’ell ja li he posat discos seus, però ara ja feia massa estona que no. Aquest és un tema força sorprenent, la veritat, iniciat amb un redoble del baterista italià Francesco Ciniglio i ja la melodia un tant entremaliada a duet amb el piano del músic gallec Xan Campos. Aquest ha estat qui primer ha improvisat, i de manera brillant pels sons aguts i acords immiscits. Un solo encabit en la modernitat del Jazz més actual, i també Roberto Nievav ens ha impressoinat pel seu solo al saxo alt. Melodia de nou i ja per encarar el final del tema, ideal per començar-los a escoltat.
 
Us recordo també que entreu a les següents pàgines web dels locals on es fa Jazz..
Llibreria Byron: Barcelona
 https://llibreriabyron.com/calendari/
Nova Jazz Cava: Terrassa en ple 44è Festival Jazz Terrassa.
https://www.jazzterrassa.org/ca/programacio/upcoming,
Jazz Club Sant Vicenç: Sant Vicenç dels Horts
https://jazzclublavicentina.blogspot.com/, i nosaltres ja fins el 25 d’abril que tindrem a  Manel Cheniti & Enrique Heredia Quartet en un esdeveniment organitzat des del Jazz Club Sant Vicenç i patrocinat per l’Ajuntament de SVdH i per això amb l’entrada gratuïta, un concert que començarà a les 22h30m i que serà a l’Auditori del Molí dels Frares.
 
I seguirem amb un altre bon tema del Roberto, l’anomenat...
 
11.2.- Two Dimensional (Roberto Nieva) 4:41.
 
I ves per on quina trempera de tema, ja d’entrada amb la cosa rítmica. Melodies del líder mentre el baterista feia de les seves i el pianista també. Aquest ha estat el primer en llançar-se a la piscina musical tot i fent una altra brutal improvisació ben moderna, amb arpegis i escales inversemblants, tot plegat amb una musicalitat de primera línia. I sí que Roberto ens ha tornat a enlluernar per la seva musicalitat, ell amb un  so un tan més agut, més fresc potser per la modernitat de la proposta, més brillant, però amb una classe de primera categoria. I ja el final recuperant la melodia del tema, d’aquest interessant “Two Dimensional”.
 
I ja els acabarem d’escoltar i nosaltres el programa d’avui amb el tema...
 
12.4.- Interludio I (Roberto Nieva) 3:28.
 
I amb aquest Interludio I els hem acabat d’escoltar, iniciat primer amb el ritme trencat mentre el líder feia la melodia curteta i ja ha començat a fer part del seu solo, car la melodia ha passat volant per curta o per inexistent. I el tema s’ha anat estirant de ritme i ves per on que mentre el pianista marcava acords lentament, el líder al saxo alt volava a tota velocitat, fent un solo brutal i també el de Roman Filiu al saxo alt, car han sonat dos saxos. I també ha volat el baixista Thiago Alves, que ha fet un “Walking” brutal, seguit pel baterista italià Francesco Ciniglio. Increïbles solos de Nieva i Filiu al saxo alt, increïbles els dos de la base que l’han seguit, i també el minimalisme del pianista gallec. Brutal tema per ja deixar-los d’escoltar i nosaltres el programa d’avui que com sempre, espero que us hagi agradat tan com a mi i per això felicitats nois Roberto, Xan, Thiago i Francesco.
 
Doncs ara sí, ho deixem aquí, gràcies per ser-hi aquí o al blog del programa que ja sabeu què és www.jazzclubdenit.blogpspot.com.es i jo mateix Miquel Tuset i Mallol qui l’ha realitzat, xerrat pels descosits d’interessos comuns, espero, i seleccionat les seves músiques, us espero la setmana vinent, si podeu, voleu i en teniu ganes i us desitjo molt bona nit i bon Jazz Club de nit en el Jaç de cadascú. Miquel Tuset i Mallol.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |