Molt bona nit a tothom, benvinguts a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 aquí a Ràdio Abrera 107.9 aquí a Ràdio Joventut aquí a Ràdio Molins de Rei 91.2 aquí a Eixample Barcelona Ràdio amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el programa avui i cada setmana que el fem, o sigui que un petó ben gran Cifu. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, presenta i realitza aquest programa i com sempre amb les novetats de músics i editorials. I ja sabeu que aquest programa forma part de la plataforma col·lectiva i internacional anomenada “esfera jazz”, i que al blog hi trobareu l’enllaç. He dit col·lectiva i ara dic també de pirades i pirats del Jazz i ara ja en som més de seixanta entre podcasts i pàgines web totes relacionades amb el món del Jazz.
 
I ja hi som de nou amb un programa temàtic, com més o menys ho són tots, i el d’aquesta setmana dedicat a tres darrers treballs de pianistes i les seves diverses músiques, car estem parlant de temes propis de tots tres. I ells són Joan Claver, Adrián Royo i Abe Rábade, escoltant també un micro conte de Carme de la Fuente.


Començaré el programa amb el primer també treball discogràfic a nom de Joan Claver, anomenat “Mist”. Aquest és un treball autoproduït, amb tot lo que això significa. Enregistrat per Jesús Rovira el 24 i 25 de novembre de 2021 a La Casa Murada, Tarragona. Mesclat i masteritzat el 27 i 28 de desembre per Xavi Moreno al EQ Estudi. I aquí hi tenim a Joan Claver, piano i composicions; Artemi Agràs, contrabaix i Xavi Reija, bateria, i la col·laboració de l’Oriol Català, cello. Totes les composicions són de Joan Claver. I com sempre dir-vos que al blog us posaré l’enllaç a la pàgina web del músic: https://joanclaver.com/.
 
I aquest és un treball un tant minimalista per diversos motius, un d’ells és la manera com ell executa una sèrie d’acords, repetitivament i repetitius. També per com en són les melodies i tempos slows, en la majoria de temes. Així és un dels temes més lents, el darrer track del CD de 10 temes, “Jupiter”. També té aquesta aurèola “Revenants” amb el suport del violoncel del convidat, el qual ajuda a crear aquesta mena d’atmosfera amb les seves notes llargues i fregades. “Climbing Up The Walls” té aquesta suavitat de tempo també, però un tarannà diferent per com muteja les cordes del piano, i també, sí, per la repetició de motius, igualment minimalistes. “Mist”, el tema que titula el disc és així mateix pel que fa a motius recurrents, íntims i seguint l’ona minimalista. Té però un marcatge rítmic més potent i també el mutejat de les cordes del piano, encara a un tempo slow. Ja una mica més viu és “Turn Down” i seguint amb el concepte de poques notes, tot hi haver-hi una mena de “break” rítmic en l’inici de la seva improvisació. “Trampe L’Oil” és més vital alhora que segueix amb la repetició de notes a l’inici. Posteriorment desenvoluparà el tema en la seva improvisació, i els companys de la base rítmica el recolzaran amb la seva potència. Hi ha dos temes curtets “Dark” d’un minutet, què són uns moments d’improvisació lliure, quasi, i l’altre de dos, més íntim i a piano solo. Un plaer per a l’esperit. I els dos més vitals de tempo són “Tupananchiskama”, inicialment amb un motiu recurrent de la mà dreta, coses que canviaran. I el darrer és “Dirtyland”, iniciat per una “intro” a piano sol, ja amb el tempo immiscit, que tot i no ser massa vital, després, amb la intervenció de la resta de companys esdevindrà fins i tot un tant Pop-Jazz potser pel marcatge del baterista Xavi Reija havent-hi moments per a la calma, també. El disc i concepte, bàsicament, parteix de situacions íntimes per derivar cap a moments molt vitals, eixamplant així les nostres emocions.
 
I començaré les seves músiques amb el tema que titula el disc, l’anomenat..
 
1.3.- Mist (Joan Claver) 5m3ss.
 
Doncs déu n’hi do quin tema per començar el programa d’avui. Tema ple de sentiment, profund, per com els acords ens marquen l’harmonia i també pel tempo emprat. Els acords inicials, el tempo, el violoncel que li dóna un plus de majestuositat, i la melodia que de mica en mica anem escoltant. Després d’aquesta primera entrada ha aparegut el “mutejat” del piano i marcatge rítmic més potent, coses que han tornat al seu cau després. El tema i projecte se situen en un àmbit allunyat del Swing, ja ho heu pogut comprovar. La improvisació del líder al piano ha estat força càlida, amb moments jazzístics per frases diverses, però potser li hem notat més l’esperit del món clàssic minimalista, un terme tot just acabat d’encunyar. La frase inicial és força potent, i què bonica ha estat la resta de la seva interpretació. Preciós tema per començar-los a escolar.
 
I per parlar una mica d’ell, ens centrarem a partir de la seva etapa d’estudis musicals. El 2009 rep les primeres classes de Jazz amb el pianista Jorge Varela. El 2011 entra al Conservatori Superior del Liceu per cursar els estudis superiors de piano jazz i música moderna amb els professors de piano Iñaki Sandoval, Albert Bover i Roger Mas i també rep classes d'altres assignatures amb Horacio Fumero, Llibert Fortuny, David Mengual i Ramón Prats, entre d'altres. En aquest període forma part de la Big Band del Liceu sota la direcció de Sergi Vergés.


I seguim amb un altre tema en aquesta aurèola tranquil·la però més viu de tempo i anomenat..
 
2.4.- Trampe L’Oil (Joan Claver) 3m59s.
 
I sí, amb aquest tema ens hem situat una mica més vius de tempo, i quina bona trempera rítmica ha tingut alhora que canvis harmònics. El tema comença amb un motiu recurrent a base d’una sola nota però recolzat per la cadència d’acords de la mà esquerra. La melodia vivaç del canvi tonal o pont, per les notes de la mà dreta del pianista, el fa créixer en intensitat emotiva. Sempre però apareixen les notes repetitives inicials, el que seria la A del tema. Ha estat després quan el líder s’ha posat a improvisar, i de quina consistent manera ho ha fet. El suport de la base de contrabaix, el de l’Artemi Agràs i la bateria d’en Xavi Reija és imprescindible per arribar a bon port després de passar una bona travessa. La seva mà dreta ha volat lleugera i gràcil, mentre l’esquerra l’ha recolzat abastament amb acords puntuals. Molt bon tema del Joan.
 
El 2015 estableix el seu primer trio com a líder i compositor i publica el seu primer disc anomenat “Triangle”, amb els seus companys d'estudis Pedro Campos al contrabaix i José Benítez a la bateria. El disc l'edita el segell barceloní Fresh Sound New Talent. Ha participat en nombrosos enregistraments d'estudi i gires, com a pianista, teclista i/o baixista en formacions com Febrero, Devolución Zero, El Sobrino del Diable, Breis, Juan Zarppa. Ponxo K, The Basement, Jordi Oset.
 
Us recordo també que entreu a les següents pàgines web dels locals on es fa Jazz..
 
23 Robadors:
https://23robadors.com/programacio/,
Jamboree Jazz Club:
https://jamboreejazz.com/agenda/,
Campari Milano:
https://www.camparimilano.com/programacio-musical/,
etc, etc....al blog hi trobareu l’enllaç a la seva programació.


I encara seguirem escoltant-los en el tema anomenat...
 
3.8.- Dirtyland (Joan Claver) 5m26s.
 
I ja ho veieu, que tot i els motius minimalistes recurrents, els temes tenen una determinada trempera alhora que diversitat de canvis. En aquest en concret, és força bonica la Introducció amb uns preciosos arpegis de la mà esquerra, mentre la dreta fa la melodia de notes preciosistes i soltes. L’entrada de baixista i baterista n’amplia els horitzons i més que ho faran tots tres en el canvi rítmic, ja a tot beat. En aquests moments hem pogut escoltar una primera improvisació del líder, curteta, molt marcada i reeixida. El tema té però un “break” on tornen als inicis amb els arpegis i notes soltes, per tornar-hi de nou a la part més potent i rítmica a partir de la qual el líder ha desenvolupat la seva improvisació, ara ja amb una major preponderància rítmica i solvència de la base. Ell al piano s’ha esplaiat molt més amb un solo percussiu amb molta brillantor per les notes de la mà dreta i consistència de la seva pulsió. I els arpegis han aparegut en la seva improvisació acostant-nos al final del tema i motiu inicial, acabant-lo delicadament.
 
Us recordo també que entreu a les següents pàgines web dels locals on es fa Jazz..
Nota 79: https://www.nota79.cat/events/,
Nova Jazz Cava:
https://www.jazzterrassa.org/ca/programacio/upcoming,
Jazz Club la Vicentina:
https://jazzclublavicentina.blogspot.com/,
etc, etc....al blog hi trobareu l’enllaç a la seva programació.


I acabarem aquest projecte amb el tema anomenat....
 
4.1.- Tupananchiskama (Joan Claver) 3m35s.
 
I amb quin tema més potent hem acabat el seu projecte, el primer com a líder, el de Joan Claver, “Mist”. L’inici és així de potent, i també els arpegis i canvi tonal de la melodia, o si més no, el canvi melòdic que hi hem apreciat. El marcatge rítmic d’ambdues mans del pianista així ens ho ha fet copsar de potent.  I el tema també té una mena de “break” on a partir del qual el líder n’ha iniciat la improvisació. Agràs i Reixa, els dos companys de la base rítmica han estat brutals recolzant-lo de totes, totes. I ell en la seva improvisació ens ha fet gaudir d’allò més, a tot Groove, que aquí no hi hem tingut gaire Swing. Una improvisació melòdica alhora que amb la digitació prístina i pura, la que ell ens ha fet allà dalt del registre agut. Brillantor alhora que bellesa. I recuperen els moments potents inicials i ja per anar-lo acabant, cosa que han fet de cop. Bon tema per acabar-los d’escoltar, o sigui que bravo nois, Joan, Artemi i Xavi felicitats Joan Claver, felicitats nois.
 
I en Joan forma part de projectes en qualitat de compositor, intèrpret, cofundador o líder com a Distrito Rojo, Joan Claver Trio, Electric Triangle, Rufaca Jazz Folk Orchestra, amb què fa nombrosos enregistraments i concerts per tot el país. “Mist” és el seu darrer treball com a pianista, líder i compositor en formació de trio. En aquesta ocasió compta amb Xavi Reija a la bateria i Artemi Agràs al contrabaix.
 
I després d’aquest primer projecte sembla un bon moment per escoltar el micro conte de Carme de la Fuente dedicat al Botànica de l’Abe Rábade..... Gràcies Carme per fer-ho així de dolç i sempre situades les teves històries en les músiques del programa.


I seguirem amb les diverses músiques del pianista gallec, Abe Rábade i disc anomenat “Botánica”. Disc on el pianista fa un homenatge a la seva terra, ampliat a tota la Terra, i als seus boscos, flora i fauna. S’acompanya de tota una colla de músics així doncs a cada tema hi tindrem alguns d’aquests músics convidats. Disc publicat per Nuba Records el 2022 i distribuït per Karonte i enregistrat per Frank Lozano els dies 13, 14 i 15 de juny de 2022 al Camaleón Estudio, Madrid. Mesclat i masteritzat als MB Studios, Aguda, Portugal. I aquí hi tenim a Abe Rábade, piano i composicions acompanyat de Davide Salvado, veu i percussions; Daniel Juárez, saxo tenor; Virxilio da Silva, guitarra; Jimena Andión, cello; Ton Risco, vibràfon; amb el permanent Pablo Martín, contrabaix i la bateria de Naima Acuña excepte en un tema. No tots toquen alhora, o sigui que ja us parlaré dels convidats quan comenti els temes que posaré.
 
I aquest magnífic treball es podria encabir ben bé en dos compactes per la llargària i quantitat dels temes. Podreu escoltar, si l’adquiriu, 1h i 20 minuts d’una música que no us deixarà impassibles. Ell hi barreja la música de les seves arrels gallegues amb el Jazz mitjançant les improvisacions, però també amb temes que així ens ho indiquen com és el “Vestida de Bop”. Hi tenim una Suite, “As idades da devesa” amb quatre temes, i tres Díptics, els “Bidueiras”, “Raíces e Ponlas” i “Carballos”, cadascuna amb dues composicions. Hi ha però 4 temes més que viuen encabits en la botànica de la seva terra. Amb tanta música i poc temps, el nostre, serà complicat oferir-vos una visió prou àmplia d’aquest projecte de l’amic Abe Rábade. Per descomptat que les lletres, la majoria en l’àmbit de la cultura popular, i llengua emprada en cantar-les és el gallec, o sigui que també és un homenatge a la seva llengua, minimitzada com la nostra i la llengua basca, sense comptar les moltes varietats dialectals. I de temes delicats n’hi ha i de molt macos, com són “Freixo”, “Amor de Raíz”, “Herba Alta”, “Narciso”, “Menciñeira Núa” el qual esdevé quelcom de majestuós ja a les seves acaballes. D’altres temes com el “A Folla do Castiñeiro” tenen una trempera rítmica basada amb ritmes populars ampliats aquests vers la més estricta modernitat, alhora que també cantat pel Davide. I com sempre dir-vos que al blog us posaré l’enllaç a la pàgina web del músic: https://www.aberabade.com/es.
 
I ja els escoltarem amb un dels delicats temes encabit en el Díptic “Raíces e Ponlas”, un preciós boleret anomenat...
 
5.10.- Amor de Raíz (Abe Rábade) 7m25s.
 
I en aquest tema hi hem tingut la veu de Davide Salvado i el pianíssim primer del líder i compositor Abe Ràbade. Sempre hi tindrem el contrabaix de Pablo Martín i quasi sempre la bateria de Naima Acuña, i ella aquí amb les seves delicades escombretes. El baixista ens ha fet una magnífica improvisació molt melòdica i sentida com també ho ha estat la guitarra de Virxilio da Silva. I ja per rematar-ho unes línies precioses a càrrec de Rábade i improvisació reeixida, i ja per deixar pas a la veu de Salvado, que ens ha acabat dient: “Laranxeiro dos cen anos; bota raíces de prata; tomar amores non custa; olvidalos si que mata”, i l’han acabat amb un “vamp” de dos acords repetits i ells improvisant-los delicadament. Preciós tema per començar-los a escoltar, que les coses canviaran.
 
I no deixaré de dir-vos que entreu als webs de:
 
Fresh Sound Records: www.freshsoundrecords.com,
Quadrant Produccions: www.quadrantproduccions.es
Temps Record: https://tempsrecord.cat,
Youkali Music: http://youkalimusic.com,
Origin Records: https://originarts.com/,
Errabal Jazz:
http://www.hotsak.com/Errabal-es?set_language=es,


I ja fent un canvi radical d’estil per així copsar-ne la diversitat d’aquest projecte  i amb un dels temes sorprenents és el que ens recorda a Jimi Hendrix i tema anomenat...
 
6.12.- Cortiza (Abe Rábade) 3m16s.
 
I déu n’hi do de tema de l’Abe, pel fort contingut de Jazz-Rock amb la guitarra de Virxilio a Rock a tot Wah-Wah amb una frase en l’ona del nostre estimat Jimi Hendrix. I és que el saxo tenor de Daniel Juárez ens ha situat en el Jazz, Naima en el Funk-Rock, el vibràfon de Ton Risco en el món percussiu més contemporani, i el líder acompanyant-los al piano. I al final hem escoltat un text a càrrec de Belén Tápies, lletra però del líder que parla del descobridor de la cèl·lula, en Robert Houke que el 1665 les va veure observant amb un microscopi una escorça d’un arbre. I cèl·lula, del llatí, vol dir “habitació petita”.
 
Pianista i compositor nascut a Compostel·la el 8 de setembre de 1977. Compta amb quinze discos com a líder (Botánica, el més recent, publicat per Nuba Records el 2022), va estrenar dues composicions simfòniques (Trànsits el 2015 i Temps Vetllats el 2018), altres tres obres poètico-musicals (Rossala 21 el 2008, Travessia dos Poetes el 2010 i Lorca Namorado el 2019). És autor de 200 composicions en estils com ara jazz, música clàssica, experimental i d'arrels. Actua amb nombroses figures de reconegut prestigi internacional a concerts i festivals de tot el món. També ofereix múltiples masterclasses a centres especialitzats. Graduat Cum Laude en Composició de Jazz i Interpretació de Piano per Berklee College of Music (Boston, EUA) el 1999, actualment és professor als conservatoris superiors de música de Galícia i Portugal.


I més temes i també amb la potència de la baterista Acuña ara amb el també encabit en el Díptic “Raíces e Ponlas” i anomenat...
 
7.11.- Amores de Ponla (Abe Rábade) 5m31s.
 
I quin altre tema més sorprenent i també pels canvis de ritme, amb el Swing en la improvisació del líder al piano. I hem tingut la veu de Davide cantant un text popular amb col·laboració de Rábade, el sempitern contrabaix de Pablo Martín, la guitarra de Virxilio el saxo tenor de Juárez i esclar, la contundència de la bateria de Naima Acuña. I després d’haver dit que: “Tamén os meus ollos prendren nas miradas dunha nena”, hem escoltat la gran feina de Juárez improvisant amb el seu tenor on el Jazz ha tornat a aparèixer, i després la més subtil intervenció del guitarrista Virxilio. Lo més sorprenent ha estat el canvi a Swing en la improvisació de Rábade el qual ens ha tornat a demostrar les seves virtuts, que ja les hi coneixem i que en són moltes, alhora que la seva bonhomia, que també, i més el dia que ens vam veure al Jamboree on en va cedir aquest disc.
 
Dirigeix ​​el seu trio de jazz acústic des del 1996, format actualment per Pablo Martín Caminero al contrabaix i Bruno Pedroso a la bateria. Va formar el grup Nordestin@s el 2006 amb les cantants Guadi Galego i Uxía Pedreira. El disc del mateix nom va ser un dels 100 més venuts a Espanya per Nadal de 2006. Des del 2001 és codirector artístic (al costat de Paco Charlín) del Seminari Permanent de Jazz, a la ciutat de Pontevedra. Forma part del cos docent d'ESMAE (Porto, Portugal) des del 2009 i del CSM (Galícia) des del 2019.
 
I ara sí que els escoltarem a tot delicat Swing des de l’inici del tema en el més totalment jazzero, tema encabit en el Díptic “Bidueiras” i anomenat...
 
8.2.- Vestida de Bop (Abe Rábade) 6m49s.
 
I aquí hi tenim a la base rítmica de piano, contrabaix i bateria, i de solistes al saxo tenor, vibràfon i guitarra, i ells i ella són Abe, Pablo, Naima, David, Ton i Virxilio. I aquest és un dels dos temes estrictament instrumentals d’aquest disc, cosa que ens mostra la voluntat del líder de donar preponderància a la llengua. I què bo aquest tema de Rábade a tot Bop que per això l’ha vestida de Bop. Una melodia interpretada per tots alhora enriquint encara més l’espectre sonor. I quin final més sorprenent fent un “Vamp” on tots plegats s’han allargassat acabant el tema amb una improvisació col·lectiva, tot i final posterior i delicat. Però el tema ha començat amb el pianíssim i introducció a càrrec de piano, contrabaix i bateria. La melodia ha aparegut, i sí, com el final, fent-la tots plegats. Les improvisacions han estat a càrrec de Juárez al saxo tenor, magnífica que ell ens ha fet. També hem escoltat el vibràfon de Ton Risco, ell també excel·lent. I més aparicions solistes amb el líder Abe Rábade al piano, mostrant-nos les seves maneres jazzístiques que en són moltes, com també les del guitarrista portuguès Virxilio da Silva. I al final també els “quatres” que ha fet Naima amb cadascun dels solistes. Tema, i final. Magnífic tema a tot Swing i Jazz de cap a peus.


I més músiques, que n’hi ha moltes, les d’aquest sorprenent..
 
9.5.- A Folla do Castiñeiro (Abe Rábade) 6m46s
 
I he volgut recuperar un altre tema cantat pel Davide i aquest per també lo sorprenent que és alhora que potent des del punt de vista rítmic. Una lletra inicial ben cantada per la seva bonica veu, i que posteriorment deixarà pas a les improvisacions, la primera la del líder Abe Rábade. Un trio brutal, amb Naima consistent i potent, ella a la bateria. Improvisació del líder, de gran nivell com ho han estat totes les anteriors. Ton al vibràfon l’ha seguit amb mestria, la mateixa que ens ha mostrat el contrabaixista Pablo Martín. I què bons Juárez i da Silva fent un duet tot i improvisant. El ritme és força maco alhora que també el tempo. Al final, recuperació del text popular amb afegitons de Rábade cantat per Salvado i més enllà, un altre “Vamp” final magnífic tot i havent reduït l’empenta, més o menys situant-nos en com l’han començat.
 
I no deixaré de dir-vos que entreu als webs de:
Discordian Records:
www.discordianrecords.bandcamp.com,
Moonjune Records: www.moonjunrecords.com,
Auand Records: https://auand.com/,
Segell Microscopi: https://www.microscopi.cat/,
CRU Records: https://crurecords.com/,
Tejo Milenario: http://www.tejomusic.com/,
Etc, etc...enllaços que trobareu al blog.


I aquest serà el darrer tema que escoltarem de l’Abe i companys, encabit en la Suite “As Idades da Devesa”, i també un altre dels més jazzísitcs a tot Swing i tempo viu anomenat....
 
10.7.- Faia (Abe Rábade) 6m55s.
 
I quina barbaritat de tema brutal acabem d’escoltar, ideal per cloure la nostra escolta d’aquest projecte. I dir-vos que en la versió completa del programa hem escoltat 6 dels 14 temes d’aquest sorprenent disc de l’Abe Rábade. I en aquest hem tingut de nou un magnífic Swing gràcies al “Walking” del baixista Pablo Martín. Tema que han començat a duet de melodia a càrrec de saxo tenor i guitarra. La qüestió rítmica inicial també és sorprenent amb la baterista gallega Acuña en tot el seu esplendor. I el líder iniciant després la seva increïble improvisació a tot Trio amb contrabaixista i baterista, fent també un gran tasca solista, on ens ha tornat a mostrar la seva més que evident modernitat i gran tècnica interpretativa. El guitarrista portuguès l’ha seguit magistralment de nou, amb un solo espaterrant, com ha estat el del saxo tenor Juárez, un altre “mostru” que també ha sonat en aquest programa. Músic establert a Madrid després de passar per Musikene i fer el seu grau superior de saxo jazz. Salvado ha aparegut de nou amb la seva dolça veu i lletres galegues, amb unes percussions, les seves també, per acabar el tema de manera brutal, tot i recuperant l’energia amb la qual l’han començat. Gran tema per acabar-los d’escoltar, i gran CD del pianista i compositor gallec Abe Rábade, felicitats Abe, felicitats noia i nois.


I ja encarant la recta final del programa, escoltarem el projecte del més jove de tots, Adrián Royo Trio i el seu “Pangea” editat el 2022 per Errabal Jazz. Enregistrat per Marc Piña a l’estudi d’enregistrament El Local de Girona, Catalunya. Mesclat per Fredi Peláez al Pottoko Estudio de Beasain, País Basc. I aquí hi tenim a l’Adrián Royo, piano i composicions; Manel Fortià, contrabaix i Gonzalo del Val, bateria. I com sempre dir-vos que al blog us posaré l’enllaç a la pàgina web del disc:
https://www.hotsak.com/tienda/pangea?searchterm=Pangea.
 
Pangea (del grec: πᾶν 'tot' i Γαῖα 'terra') va ser el gran supercontinent que va existir al final de l'era Paleozoica i començaments de l'era Mesozoica que agrupava la major part de les terres emergides del planeta. I fa uns 175 milions d'anys, va començar a fracturar-se i dispersar-se fins a assolir la situació actual dels continents, en un procés que encara continua”, text que ell ha extret de la  (Wikipedia).
 
I aquest CD de l’Adrián Royo té 9 temes, on la majoria dels quals tenen una potència rítmica substancial. És però delicat, tot i els canvis rítmics posteriors el “Obarenes”. S’hi inclou un “bonus track” anomenat “Himno a Miranda” d’on ell és. Un preciós tema a piano solo on ens mostra tot el seu amor a la seva població natal. I m’agradaria posar-vos-el però en ser un “bonus track” me n’he desdit pel fet de potser no formar part del “totum quantum” de “Pangea”. O sigui que els escoltarem a tots tres en l’altra preciosa balada anomenada...
 
11.6.- Reencuentro (Adrián Royo) 4m50s.
 
I de quina manera hem començat aquest projecte, amb una llarga i preciosa  “Introducció” a càrrec del Manel al contrabaix, per després ja escoltar la molt bonica melodia a càrrec del jove pianista i les subtils escombretes de Gonzalo. Una melodia que el líder ha desenvolupat amb una delicadíssima improvisació, amb una creativitat al servei de la melodia i del bon gust. Un pianíssim de Royo que ens ha sobtat per la seva maduresa melòdica i harmònica, car ell encara és molt jove. Això mateix vol dir lo ben segur que quedarà el nostre Jazz quan nosaltres no hi siguem. Un tema en l’ona del gran mestre Bill Evans, pel tempo slow, però també per la preponderància del baixista, el seu Scott laFaro i ara el nostre Manel Fortià. Gonzalo ha fet de Paul Motian i l’Adrián, de Bill. Bonic tema per començar-los a escoltar.
 
I ells segueixen dient-nos què: En certa manera, tots provenim d'un mateix lloc, d'una mateixa arrel comuna, per després escampar-nos i buscar el contacte amb altres éssers, amb altres llocs, amb nous sons i experiències que modelaran les nostres vides, en un procés que mai no s'atura. Trobem llengües, vestidures i cultures diferents en altres terres que ens semblen estranyes i que, tanmateix, quan les experimentem i assimilem en la seva intimitat, s'entremesclen amb les nostres pròpies vivències i records fins a fer-nos preguntar si les hem viscut anteriorment. És com si en aquest constant intent d'allunyar-nos de la nostra essència, ens hi apropéssim més. En definitiva, el viatge és allò que veritablement importa. Com el que planteja Adrián Royo en aquest bell disc de debut, partint de la seva Miranda natal per recórrer mil camins musicals a les seves 8 delicades composicions (des del lirisme de cambra de peces com “Obarenes”, al ritme hipnòtic i d'aire gairebé post -rock de “Bangkok” o “Línia 1” o la sensualitat llatina de “Halcon”) i tornar en aquest homenatge a la seva terra en forma de versió de l'Himne de la ciutat que tanca aquesta estupenda col·lecció.
 
I seguim escoltant-los amb el tema que dóna títol al disc....
 
12.1.- Pangea (Adrián Royo) 6m09s.
 
Carall i quin tema de l’Adrián més impressionant, per com n’és el ritme, la cadència harmònica, la manera com les percussions estableixen els camins per on ells deambulen, però amb una direcció molt determinada. La melodia del tema ha aparegut amb la “berra” fregada per l’arc del Manel. El líder també l’ha seguit amb notes puntuals en una primera instància i demés que ens ha fet. Els espais de la improvisació segueixen un patró d’un parell d’acords, no masses més, coses que hem notat en la magnífica que ens ha fet de nou amb el Manel fregant la “berra” amb l’arc; una meravella. El Gonzalo en aquest tema ha substituït la seva bateria per percussions a base de “tabla” hindú, sembla ser, i demés estris que ha emprat. El líder també s’hi ha posat improvisant i mostrant-nos el bon gust, percussiva l’ha feta, per com així n’és la “mare dels ous” d’aquest tema, recurrent pel fet de recuperar el motiu principal. I el final tant hindú com el principi, o això em sembla a mi.
 
Adrián Royo, actualment està llicenciat en “Piano Jazz Performance” al Conservatori Superior Liceu de Barcelona i ha assistit a diversos seminaris de Jazz i el què cal destacar, l'impartit per Benny Green, procedent de la “Julliard School de Nova York”. Va iniciar el seu camí musical com Adrian Royo Trio amb Marcelo Escrich (Contrabaix) i Gorka Gaztambide (Bateria) i ja el 2019, amb una nova formació de jazz contemporani amb Francesc Arau McSweeney (Baix Elèctric) i Oriol Pujol-Ras (Bateria) i una gira per Catalunya el 2019, sota el nom de RPM Trio. Forma part del projecte de Flamenc Jazz del baixista granadí Pablo Donaire.


I encara els escoltarem en el tema...
 
13.7.- Línea 1 (Adrián Royo) 4m19s.
 
I aquest tema ens torna a presentar a un compositor que li semblen agradar molt els canvis rítmics, car fixeu-vos de quina manera tan potent han començat el tema, amb una cadència d’acords repetitiva en la A del tema per després canvi de tot, de ritme i tonal en lo que seria la B del tema. O potser no, car el Manel s’ha posat a improvisar ben aviat, després de la melodia, i amb una pulsió força consistent, llenguatge jazzístic, i sense oblidar-se que hi ha una melodia. Un solo molt interessant per com l’ha desenvolupat. El suport dels altres dos de la base, piano i bateria ha estat vital, l’un amb els acords i l’altre amb un suport a base de copets als plats. I en la improvisació del líder tot això s’ha accentuat, la potència, el tempo, que  ha tornat a ser viu, ell però seguint uns “Riffs” repetitius una estoneta, per després ja recuperar el motiu principal i anar-se apropant al final. I quin final més subtil, amb el “vamp” amb el qual el líder s’ha posat a improvisar, acabant el tema d’aquella manera que dic sempre, que en un directe s’allargassaria segons públic i músics.
 
El 2021 grava i produeix discos com "0202" de Fran Serrano Quintet o “Caminos Cruzados” de Luisvi Jimenez que va sonar en aquest programa fa dues setmanes. També participa en formacions com "Pedro Vega Afro Latin Jazz" (Latin Jazz, Música Cubana), "Adrián Royo & Marcelo Escrich Duo" (Jazz), "Adrián Royo & Lara Vizuete Duo" (Experimental, Cançó d'autor, Jazz, Soul). L'acompanyen en aquest fantàstic debut dos excel·lents músics com Manel Fortià al contrabaix i Gonzalo del Val a la bateria.
 
I ja els acabarem d’escoltar en el potent i no massa llarg tema anomenat...
 
14.2.- Palitos (Adrián Royo) 3m14s.
 
Doncs amb aquest tema crec que us he fet un bon resum del què surt en aquest disc de l’Adrián Royo i tan ben acompanyat per aquests dos mestres dels seus instruments, ells dos, ells tres alhora, grans compositors. Aquest tema vital ha estat increïble per com han executat les improvisacions, i la  magnífica que ens ha fet el líder, l’Adrián Royo. El tema és relativament senzill, que no simple, i ho dic per com la melodia segueix un patró determinat que es va repetint. Ara bé, lo flipant ha estat l’aparició del Swing gràcies al “Walking” del baixista Fortià. I el líder ens ha tornat a sorprendre per la seva destresa al piano tot i executant una improvisació al piano d’una mestria força estranya per la seva jove edat. És ben bé que ha passat pels millors mestres de la Institució Centenària, la del Conservatori Superior de Música del Liceu en la seva vesant de piano jazz. I en Gonzalo ens ha fet un solo magnífic, amb bona profusió de cops a les diferents caixes i timbales, ell que s’està en tants i tants projectes d’amics seus, alhora que amb les seves pròpies formacions. Doncs ha estat un gran tema d’un gran projecte, o sigui que gràcies mestres, gràcies Adrián, Manel i Gonzalo, i felicitats noi per aquest el teu primer i magnífic CD, i felicitats nois.
 
Gonzalo és per cert nascut a Miranda i per tant paisà d'Adrian i el 2009 va ser guardonat amb la beca “Joves Excel·lents” per anar a estudiar a la prestigiosa escola Manhattan School of Music de Nova York, amb el professor John Riley, on també va rebre classes del bateria Adam Nussbaum, arribant fins i tot a ser portada de la prestigiosa revista All About Jazz el 2011. Avui dia és a més, cap de Departament de Jazz i Música Moderna del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. Com a músic ha participat i col·laborat dins l'escena jazzística espanyola amb músics de la talla de Jon Robles, Dani Pérez, Víctor de Diego, David Mengual, Jordi Bonell, Albert Bover, Jordi Gaspar, Marc Miralta, Raynald Colom, Elisabet Raspall, Ramon Escalé, i un llarg etctera.
 
El català Manel Fortià, no va al darrere i ha arribat a tocar amb llegendes del jazz com Dave Liebman, Chris Cheek, Eliot Zigmund, Bill McHenry, Ari Hoenig, Arturo O'Farrill, Chano Dominguez, Stephane Belmondo, Scott Hamilton, Dena Derose, Perico Sambeat… en alguns dels més prestigiosos festivals i clubs de jazz del planeta, sense oblidar la seva ja prolífica producció discogràfica i àlbums al seu nom amb gent com Antonio Lizana, etc.
 
Doncs ja hem acabat el programa d’avui que com sempre espero us hagi agradat tan com a mi, i us recordo que hem escoltat a Joan Claver Trio, Abe Rádade i a l’Adrián Royo Trio i també un micro conte de Carme de la Fuente.
 
Doncs ara sí, ho deixem aquí, gràcies per ser-hi aquí o al blog del programa que ja sabeu què és www.jazzclubdenit.blogpspot.com.es i jo mateix Miquel Tuset i Mallol qui l’ha realitzat, xerrat pels descosits d’interessos comuns, espero, i seleccionat les seves músiques, us espero la setmana vinent, si podeu, voleu i en teniu ganes i us desitjo molt bona nit i bon Jazz Club de nit en el Jaç de cadascú. Miquel Tuset i Mallol.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |