Molt bona nit a tothom des d’aquí Ràdio Sant Vicenç i el programa Jazz Club de Nit....Aquest programa i tots els programes de JCdN, estan dedicats a la persona que ens va ensenyar el Jazz, Juan Claudio Cifuentes, “Cifu”, pels amics, que ens va deixar un malaguanyat dimarts 17 de març de 2015 després de tota una vida dedicada al Jazz. Pioner i mestre, serà insubstituïble.

El seu Jazz entre amigos a TVE2 què és aquesta sintonia que heu escoltat i els programes de ràdio “Jazz Porque Sí” i “A todo Jazz”, són el seu llegat que mai oblidarem.

Ja sabeu que aquest programa el fem els dimecres i els diumenges en diferit a la mateixa hora. Ens podeu escoltar en directe per online a radiosvh.info i des d’allà prement el botó del directe. Qui us parla, Miquel Tuset i Mallol mirarà de fer-vos gaudir amb la selecció de músiques improvisades que avui escoltareu a Jazz Club de Nit.

Doncs ja hi tornem a ser amb un programa divers carregat de ritme essent aquest també variat passejant-se pel swing del gipssy-jazz, el del jazz-rock-progressiu i amb els de les marching bands. Els projectes d’avui tenen a veure primer amb el fet d’haver anat a veure a un gran guitarrista gitano holandès al Barcelona Pipa Club, en Paulus Schäfer acompanyat de gent de casa com l’Oriol Saña, Albert Bello, Queralt Camps i Claudi Làzaro. Del Paulus vaig adquirir 2 discos, alguns temes dels quals sonaran avui. Els d’Errabal Jazz em van enviar un disc “tope marxós” dels Broken Brothers Brass Band del qual també n’escoltarem alguns temes. I l’altre projecte que sonarà serà el que em va donar el Leonardo Pavkovic al Fizz el dia que els amics comuns van fer una magnífica Jam i entre els quals hi va haver Bernat Hernández, Dusan Jevtovic i Xavi Reija. El disc que em va donar en Leo és el del Vasil Hadzimanov Band enregistrat en directe al Festival de Jazz de Belgrad. Doncs aquest serà el contingut del programa d’avui...Som-hi doncs amb els projectes “Gipsy-Jazz” del gran Paulus Schäffer...i comencem amb el


“ROCKY”
Paulus Schäffer & Dominique Paats

Editat per Sinti Music el 2014
Enregistrat mesclat i masteritzat per Bryan Raets a Marlstone.
Produït per Bryan Raets
Productor executiu Henk van Beurben

Paulus Schäfer, guitarra solista
Dominique Paats, acordió
Romino Grünholz, guitarra rítmica
Naoh Schäffer, contrabaix
I la col·laboració de
Roger Villevoye, veu #5 i #8
Bruce van Muller, percussió #12

Som-hi ja amb la música d’aquest mestre del gipsy-jazz, Paulus Schäffer tot i presentant-nos al gran acordionista Dominique Paats amb algunes mostres de la música inventada pel gran Django Reinhardt amb el primer tema de la nit, de Tony Muréna & Joseph Colombo anomenat...

3.- Indifference          (T. M. & J. C.)                       3m13s

Doncs amb aquesta música a ritme de vals comencem un programa que serà molt i molt divers, i ric, molt ric en matisos musicals com és el tema que hem escoltat liderat pels dos mestres a la guitarra i acordió, Paulus Schäffer & Dominque Paats. Aquest és un tema típic del Jazz Manouche i interpretat per molts dels músics d’aquest estil. Els dos mestres ens mostren el seu saber i nosaltres ja sabem el perquè són tan reconeguts arreu menys a casa nostra, com sempre passa.

Paulus Schäfer (nascut el 1978) és avui dia un dels més talentosos guitarristes de gipsy jazz dels Països Baixos. Nascut en una comunitat holandesa Sinti (gitanos) va aprendre a tocar la guitarra a una edat molt primerenca. A més d'escoltar al company de Sinti que era Wasso Grünholz - una llegenda dins de la comunitat sinti - de qui va aprendre-ho quasi tot, ho va fer també amb els discos de Django Reinhardt, ídol del seu profe i amic. Després d'un curt període de temps, on en Paulus breument va ser la guitarra solista dels Gipsy Kids substituint Jimmy Rosenberg, va formar el seu Paulus Schäfer Trio. Paulus té un so particular, fàcilment reconegut, i tot i que tots els seus àlbums són fidels a un so de jazz swing gitano, manouche, distintiu, sempre està buscant un so nou i modern, no només per ampliar els seus propis horitzons, sinó també per mirar de trobar un so de gipsy jazz més representatiu del segle 21.

Seguim ara amb un altre tema, aquest és però un estàndard de Jazz reconvertit al Jazz Manouche, i és el tema de Romberg & Hammerstein anomenat...

10.- Softly as in the morning sunrise                     (R. & H.)         4m02s

Un disc, aquest que esteu escoltant i el proper, adquirit com he dit abans en la presentació, al Barcelona Pipa Club aquest passat dissabte en un concert presentat per l’Albert Bello, amb l’Oriol Saña, Queralt Camps i Claudi Lázaro i amb la figura estel·lar d’aquest monstre de la guitarra europea, en Paulus Schäfer . I recordar-vos que de l’Albert i l’Oriol ja us n’he posat els seus dos projectes, com també dir-vos que ara ja fa temps, vaig fer un monogràfic de Pere Soto, aquest un dels nostres referents en això del Manouche com els amics mencionats abans. Doncs ja vegeu de quina manera un tema estàndard l’han reconvertit rítmicament que no melòdicament, i ho han fet aquests dos mestres solistes, però magníficament acompanyats per contrabaix i guitarra rítmica.


I seguim ara, però també acabem aquest disc amb un tema conegudíssim per tothom, una cançó mai situada en el context del jazz ni del manouche però que ells l’han inclòs en aquest treball, tema de Barry Manilow, Bruce Sussman i J. Feldman, anomenat...

12.- Copacabana     (B. M. & B. S. I J. F.)                        4m13s

 Tot i ser la melodia un tant “popular” per dir-ho suau, m’ha semblat que l’aspecte rítmic i sobretot les intervencions en els solos dels dos líders són força reeixides sobrevolant la pròpia sedosa melodia, un tant patxanguera....el volàtil i rapidíssim solo del guitarrista holandès ha estat immens tal i com ho està fen des que l’escoltem. L’acordionista també li va ben al costat i tot i salvant les distàncies, no masses entre ells dos, també fa un magnífic solo. En definitiva, un tema menor reconvertit i millorat sobretot en els solos.

Essent un músic de gran demanda, Paulus sovint el trobem a l'escenari amb d’altres músics com The Rosenberg Trio, Biréli Lagrène, Stochelo Rosenberg, Fapy Lafertin, Jimmy Rosenberg, Tim Kliphuis, Feigeli Prisor, Andreas Öberg, Olli Soikkeli, Gonzalo Bergara, Jan Kuiper, etc., i se’l pot trobar en molts àlbums.

Recordeu però que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial del Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada...

Seguim amb el Paulus Schäffer Trio amb el seu altre disc ara acompanyat al violí del gran Tim Kliphuis en el projecte anomenat....


“TWELFTH YEAR”
Paulus Schäffer

Editat per Moncq Records         MR1001
Enregistrat i mesclat al Moncq Recording Studio, Berlicum, The Netherlands.
Enregistrat per Paul van Vaals, mesclat i per Paul van Vaals i Tim Kliphuis.
Masteritzat per Paul Matthijs Lombert a The Mastering Factory, Eindhoven, The Netherlands.
Produït per Tim Kliphuis.
Productor executiu Richard Halmans

Paulus Schäffer, guitarra solista
Tim Kliphuis, violí
Nous’che Rosenberg, guitarra rítmica
Noah Schäffer, contrabaix
I la col·laboració de
Stochelo Rosenberg, guitarra solista #5 i #13

Comencem ja amb la música d’aquest projecte, amb un tema composat pel mateix Paulus anomenat....

4.- Niejala      (P. Schäffer)              4m02s

Doncs ja heu pogut escoltar quin tema més maco que ens ha presentat aquest mestre de la guitarra i veiem també que molt bon compositor. Una melodia preciosa amb una vitalitat esplèndida. Ara el convidat és el mestre del violí Tim Kliphuis, el qual ens ho ha ben bé mostrat amb un so delicat i llenguatge jazzístic força reeixit. El nostre líder l’ha seguit de la mateixa manera, i amb un solo on la mà dreta va a tot tren i així el recordo en el directe, amb una velocitat física impressionant, doncs imagineu-vos la velocitat mental, que forçosament va abans.

També va gravar tres discos amb el seu propi trio, el seu àlbum de debut Into the Light el 2002, el 2006 Desert Fire i el Live at the NWE Vorst amb la The Tilburg Big Band.
Al març de 2012 va sortir el que estem escoltant Twelfth Year, amb l'assistència de Tim Kliphuis, Nous'che i Stochelo Rosenberg. Uns pocs mesos després Rock Django amb el violinista Tim Kliphuis. L'àlbum Kouvola Junction ha estat publicat a Finlàndia el mateix any, també l'inici d'una exitosa associació amb Olli Soikkeli i Arnoud van den Berg en el grup del Hot Club d'Europa. I al novembre de 2014, va sortir el disc que hem escoltat abans Rocky amb l'acordionista Dominique Paats. Dos nous CD s’estant planificant, tingueu-ho en compte aficionats al manouche. Paulus també participa en projectes com Five Great Guitars i Manouche Nouveau.

Seguim amb el conegut tema de Bobby Hebb anomenat....

13.- Sunny     (B. Hebb)       3m43s

Doncs amb aquest tema popular, s’endinsen de nou en la conjunció de temes coneguts però retocats a la seva manera, reconvertint-los en petites meravelles. La melodia del sunny és magnífica i ens l’estimem tots en només escoltar la primera frase, on ja sabem què és el que vindrà. Aquests dos mestres la fan pujar una mica més a munt d’on era. Els seus solos compartits a compasos aixó ho han fet, de la mateixa manera com en el final han brodat un turnaoround per acabar d’arrodonir-la acabant-se tot i semblant poder allargar-se en els directes.

Paulus Schäfer ha tocat o participat en els festivals Sziget Festival de Budapest (H), Khamoro Praga (CZ), IGGF Gossington (Regne Unit), Django Reinhardt Festival Samois-sur-Seine (FR), Gipsy Festival Anger (FR), Internacional Gipsyfestival (NL), Kaluga Festival (UK), Djangofollies (BE), Djangoliberchies (BE), Djangofest (EUA), Festival de la Guitarra de Tampere (FI), Transformar - Trondheim (NO), Amersfoort Jazz (NL), Haarlem Jazz (NL ), Breda Jazz (NL) Jazz a Duketown (NL) per nomenar uns quants.


I continuem amb més d’aquesta música tan vital...amb la coneguda bossa esdevinguda estàndard de jazz, tema de Djalma Ferreira, anomenat, ja ho sabeu....

11.- Recado Bossa Nova   (D. Ferreira)  3m49s

I com m’agrada aquesta bossa....sempre em ve al cap la versió de Hank Mobley & Lee Morgan amb uns solos magistrals, de tots dos però el de Lee considerat d’estudi, versió aquesta amb un ritme un pèl trencat, res a veure amb aquesta versió més lligada i lírica. Molt delicada i preciosa, la melodia, enriquida pel precís ritme de contrabaix i guitarra rítmica a la vegada que per la versió en la A del guitarrista i en la B pel violinista. Ell mateix enceta el solo també en la primera A, melòdic però quan s’hi posa a recórrer el mànec de la guitarra a la velocitat de la llum, un, o sigui jo, tu, ell, al·lucinem. El violinista fa un magnífic solo en un chorus sencer ficant-shi el del violí en el pont. Brillantor i delicadesa van de la mà en aquest i en tots els temes que estem escoltant. Acaben el tema tots dos fent-nos-lo estimar encara més.

I acabem el projecte i la música d’aquest mestre del Gipsy-Jazz, o Jazz-Manouche amb el tema de Ninine Garcia anomenat....

1.- Paquito     (N. Garcia)     3m09s

I amb aquest, el primer tall d’aquest disc acabem els projectes d’aquest mestre del Jazz Manouche. Ho hem fet amb un tema què és també un estàndard entre els de gipsy-jazz i on aquests dos cracs ens tornen a deixar bocabadats i clavats a la cadira. Els ritmes dels temes escollits, ja ho veieu, tampoc són aquells tan ràpids. Particularment a mi, m’agraden més els del tempo mig: em sembla poder gaudir millor i més de les músiques i intervencions dels músics. Bé, doncs, espero que us hagi agradat el programa fins ara, amb el manouche, gipsy jazz, tot i presentant-vos a aquest mestre que va estar entre nosaltres uns dies, fent màster classes fins i tot a l’escola que millor treballa aquest estil a l’Hospitalet, amb l’Albert Bello al capdavant i recolzat pel seu amic Oriol Saña.

Doncs deixeu-me que us digui que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada..

Seguim ara amb un projecte força interessant i canvi estilístic editat per l’amic Leonardo Pavkovic per Moojune Records amb el projecte...


 “ALIVE”
Vasil Hadzimanov Band featuring David Binney

Editat per Moonjune Records   MJR076
Enregistrat pe Alen Hadzf Stefanov l’octubre de  2014 en directe al Festival de Jazz de Belgrad.
Masteritzat per Mark Wingfield.
Produït per Alen Hadzf Stefanov
Co-produït per Vasil Hadzimanov
Productor executiu Leonardo Pavkovic per Moounjune Records

Vasil Hadzimanov, piano i teclats
Branko Trijic, guitarra i percussions
Miroslav Tovirac, baix elèctric
Peda Milutinovc, bateria
Bojan Ivkovic, percussió i veus
I presentant a David Binney, saxo alto

El concepte d’en Vasil de barrejar ritmes populars tradicionals dels Balcans i melodies amb estils musicals moderns (la majoria provinents de l'oest, incloent el jazz, el funk, l’avantguarda, l’electrònica, el rock, trance, i més) ha estat l'impuls per a la creació de la seva pròpia i única "música híbrida", de trossos diversos. Aquest guisat sònic i sofisticat és completament original, autèntic i abasta un enfocament nou i audaç per a l'expressió musical en el context dels gèneres de fusió i jazz. Va ser aquesta la visió que el va inspirar per formar El Vasil Hadzimanov Band, l'any 1995, quan van fer les seves primeres gravacions i van començar a actuar en viu.

Doncs com què aquest disc està enregistrat en directe, us posaré dos temes llargs d’aquesta gira Sèrbia del grup i començarem pel primer, composat per tota la banda, anomenat...

8.- Otkrice Snova     (V. H. Band)              12m33s

Doncs ja heu pogut escoltar que el canvi estilístic és prou evident, però considerant els balcans un espai geogràfic divers, lloc on hi havien conviscut ètnies diverses i religions abans de la desgraciada guerra dels anys 90s, aquesta música te també aires d’aquestes ètnies. Una música una mica més pausada amb alguns moments delicats però com el solo del líder al teclat, tot i mantenint-se la pulsió rítmica amb bateria i percussions. La suavitat s’ha posicionat al bell mig del tema amb el magnífic solo d’aquest increïble saxo alto. A mida que han passat els minuts, el tema s’ha anat desenvolupant fins i tot amb un magnífic solo del bateria...acabant-se poc després...
Un bon canvi però amb una molt bona música, també....

Aquest és el seu debut discogràfic internacional amb MJR, però en realitat és el sisè àlbum de la banda. Des del primer moment en formar-se fa més de 15 anys, la Vasil Hadzimanov Band ha realitzat centenars de concerts i ha tingut una bona acollida en nombrosos festivals de jazz que abasta Europa, Europa de l'Est i Japó. Les actuacions fascinants capturades aquí - gravades per tot Europa, el 2014 - compten amb el saxofonista nord-americà molt conegut, David Binney.

"Alive" ens serveix d’avís i ens notifica d'un altre tresor musical de gran potència que en MoonJune Leonardo Pavkovic ha descobert i s'enorgulleix en presentar, i demostrar, una vegada més, que la música que és veritablement "progressiva" no està obligada per cap convenció o tradició, però finalment és l'art que cerca la seva pròpia forma i viatja per camins inexplorats.
Doncs només posarem un altre tema llarg també enregistrat en directe en aquesta gira Sèrbia i acabarem aquest projecte, un disc encara amb 6 magnífics temes, amb el tema de també de tota la banda....


2.- Zulu           (V. H. Band)              10m25s

Doncs amb un lick repetitiu del saxo alto i teclat ens introdueixen en el tema, mentre la percussió i bateria mantenen un frec a frec important. El guitarrista desenvolupa la seva visió d’un tema que ben bé podria haver estat una improvisació a partir d’un motiu senzill, l’inicial. Magnífic solo del guitarrista que ens situa en el bell mig d’una intervenció vocal a mode d’invocació als deus ancestrals o ves a saber a qui. A partir d’aquí és en David al saxo alto qui s’embranca en una improvisació bestial, arribant a límits altíssims, moment en el qual el líder i al teclat intervé aportant el seu tipus Rhodes, de piano elèctric, el millor per aquest Jazz Progressiu, Jazz de fusió, Jazz-Rock, que fa aquesta banda Sèrbia.

Des del 2001 que estan enregistrant discos, i els cinc primers, i a Sèrbia, han estat declarats oficialment com a “treballs artístics d’importància cultural”,

Fins a la data, la Vasil Hadzimanov Band ha actuat en més de cinquanta festivals internacionals de música en quinze països diferents. El grup ha tocat ja sigui donant suport o en col·laboració amb nombrosos artistes al llarg de la seva llarga carrera.

I acabem el programa d’avui amb més gresca si és què això és possible, i ja veure-ho que sí, amb el projecte força iconoclasta editat per Errabal Jazzn amb una Big Band només de metalls, com aquelles que circulaven pels carrers de New Orleans. El projecte es diu


 “ILDOA LANDUZ”
Broken Brothers Brass Band

Editat per Errabal Jazz    ER083
Enregistrat el 21 i 22 del juliol de 2015 als Sustraian Records, a Lanabe.
Produït per Sustraians & BBBB.

Ion Celestino, Mario Díaz de Rada, trompetes
Miguel Mosés, Adrián Martínez i Eneko Urrestarazu, trombons
Alberto Arteta, saxo tenor
Iñaki Rodriguez, saxo baríton
Alfonso Areta i Juanpe Medrano, Sousaphone
Dani “Monstruito” Lizarraga, tambourine
Gorka Gaztanbide, snare drum
Jon Uribeetxeberria, bass drum
I amb les veus de
Oroel Otal, Luis Soldevila, Adela R. de Cos, Xabi Maeztu, Nerea Erbiti, Josu Ihabar, Josu Martinez i Ana Pola.

Aquesta és una proposta col·lectiva però també individual de la mà del compositor de la majoria dels temes i ànima inquieta que d’alguna manera lidera aquest projecte, en Ion Celestino, una proposta musical que sorgeix a Pamplona en castellà o Iruña / Iruñea en basc.

Un-dos-llestos-toqueu!
Després de l’evolució estilística i sonora que va ser In the mud, la Broken Brothers Brass Band treu un altre projecte trencador sense haver-nos deixat recuperar de l’embranzida anterior. Cada vegada més enllà que aquí. Més a prop del golf de Mèxic que del de Bizkaia, la Broken se’ns en va, i a la vegada, mira cara a cara als seus orígens.

Tradicionals en els mètodes –amb una predilecció tan d’agrair pels directes- i sofisticats en les composicions, que recorden al jazz que avui dia fan gent com Roy Hargrove o Robert Glasper, la Broken continua l’apropament al rap que va començar en l’anterior treball In the Mud, el seu segon LP.

Ja seguirem parlant d’ells però ara comencem amb el seu primer tema....prepareu-vos que això és molt bèstia, i és de  Celestino, Cayado, Ihabar i Berdonces, i es diu...en basc....

1.- Azken Kantua Balitz       (C. C. I. B.)                4m27s

Doncs amb quina marxa acabarem el programa d’avui, oi? Una autèntica marxing band d’aquelles de l’època de New Orleans. De fet no tenen cap instrument que els impedeixi caminar com bateria, piano o contrabaix, aquesta és doncs la proposta festiva  d’aquesta gent tan trempada. Els solistes, ja ho heu pogut escoltar, són força interessants, com els solo de trombó i del saxo baríton. Les veus, alegres i cantant en basc, ens situen no tant lluny, de fet den a prop, a la mateixa Iruñea.

El sentiment de creació col·lectiva es reforça amb els cors, percussions i palmes, les quals van arribar a la Brass Band des d’Iruña per quedar-se. Així doncs, la Broken toca la música tradicional però com ho fan avui les segones línies més punteres del Big Easy. Hi afegeixen però elements de modernitat i l’escena del moviment. En el cas que ens ocupa són aquets els implicats: la gran vocalista Nerea Erbiti, els MCs de Beat Salad Records (el senegalès Omzo MF i el duranguès Nko Eko), MoisésNoDuerme (rapers de Emaús, Brindisi Nero), el gran Iñigo Cabezafuego, el trombonista Juanga Lakuntza, a més a més de l’homenatge a la Amama Luisa Brass Band (els seus fonaments), Katakrak, LaNabe, El Eusakl Jai de Iruñea, DJ Saldibrown, Reimy, Nakis, Sustraian Records, Iruñea Nola?....carall, quina gran activitat hi ha a Iruñea.!

Continuem amb aquest projecte amb el tema de E. Harris anomenat...

3.- Freedom Jazz Dance    (E. Harris)      3m01s

Un tema aquest del saxofonista Eddie Harris el qual es va convertir en un estàndard de jazz gràcies al fet d’haver-lo popularitzat Miles el seu Miles Smiles. La versió que en fan els nostres herois és força més trencadora tot i fer-la Miles el 1967 amb el seu segon quintet. El fet de la improvisació col·lectiva, de nou recordant els primers inicis del Jazz, situen aquesta versió no més endarrere que la de Davis sinó més endavant, en el present més actual, ara amb tantes manifestacions de lliure improvisació (que no és el cas) però sí en la de la col·lectivitat més agosarada, més democràtica. El final és tal i com acabo de dir, magníficament irreverent.

Barreja, mescla, condiment, amanida, popurri (en el millor dels sentits) és el que ens sembla ens passa quan hom escolta aquesta música, aquest nou Ildoa Landuz de la Broken. De la “Freedom Jazz Dance” de Eddie Harris -­versionat exitosament pel segon quintet de Miles- a la omnipresent sonoritat de Mingus que recorda el primer LP de la banda “The Life we deserve”. Amanit tot, sempre sense cap mesura, per les arrels afroamericanes. I les basques, és clar.

Algun tema pot tenir molt oli, molt de greix, un altre més vèrtexs avinagrats, i d’altres molts, la vocació d’ajuntar-ho tot en un Gumbo de mil i un matisos.

La resta de la música l’hauràs de descobrir. Potser no parlis ni euskera ni castellà, ni wolof ni tampoc anglès. Potser, no t’estiguis llegint això ni escoltant el programa. Però mentre estiguis bellugant el turmell, la cintura o el cos a l’uníson, la Broken haurà aconseguit el seu objectiu: que el món no pari de ballar sota un mateix ritme: el de tots junts. Gora Broken!

Això ens ha dit l’Alberto Anaut..

Anirem acabant el projecte i programa i ho farem amb un tema de l’Alberto Arteta anomenat...

4.- Cabefuego’s second line                      (A. Arteta)      7m20s

Amb la sousaphone tuba comencen el tema, marcant el ritme les palmes i amb l’snare drum, per donar peu a la melodia liderada pels trompetistes i seguida per la resta de vents, El xiulet també hi apareix amb el mateix ànim festiu i desimbolt. La veu, aquesta vegada cantant en castellà, ens posiciona vers un inconformisme desenfadat, on la trompeta lidera el tema a moments, per fer-ho després el saxo tenor amb un magnífic solo, acompanyat per tots plegats. Més xiulets, i més frescor per gaudir escoltant-los però també imaginant-los en un carrer i tocant aquesta música tan divertida.


La música de la Broken Brothers es basa en el so de les Brass Bands contemporànies de New Orleans. El Funk, el Gospel, i el Jazz modern inunden les seves energètiques interpretacions, en les quals és molt important la improvisació col·lectiva.

Han tocat en multitud d'escenaris i carrers, en Festivals de Jazz com el Jazzaldia de Donostia-San Sebastian, Getxo, Jazz al margen (Saragossa), Festival de bandes de carrer Haizetara (Amorebieta), FEMUKA, però també en les festes de qualsevol poble. Diuen, amb l'esperit de les brass bands a les quals en són deutors, "toquem en tota classe d'esdeveniments". En altres moments són capaços de, simplement muntar-se a la furgoneta i aparèixer en qualsevol lloc sense avisar, per tocar als carrers de qualsevol ciutat.

Acabem aquest projecte tant vital i iconoclasta amb el tema del Ion Celestino anomenat...

5.- Danza Zure Botilarekin  (I. Celestino)              5m25s

Les dues tubes sousapohnes inicien el tema, afegint-s’hi després la resta de metalls i  canyes en una melodia doblada i repetida fins l’extenuació. Abans però,han decidit canviar i passar a la B. Després la A de nou cantada i igualment acompanyada pel riff repetitiu a mode motiu principal. Un gran solo de trompeta, brillant i ric en matisos dóna pas al del saxo tenor, també potent i acompanyat per la resta de companys, tal és el projecte d’aquests joves músics. Un projecte        que m’ha agradat pel que dóna de si, frescor, desimboltura, irreverència, col·lectivitat i ball, molt ball.

Doncs amb aquesta música tant marxosa i potent, alegre i desvergonyida acabem el programa d’avui, i ja en portem 245. Un programa temàtic rítmicament parlant, vital sobretot en els quatre projectes que us he posat i divers, sobretot. L’hem començat amb dos discos del gran guitarrista holandès Paulus Schäffner, per després seguir amb la Vasil Hadzimanov Band i el seu directe a Belgrad, per acabar amb aquesta proposta tan balladora i fresca, la dels nois de la Broken Brothers Brass Band i el seu tercer treball discogràfic.
Espero que hàgiu gaudit amb la proposta, variada i diferent de la del programa anterior. De fet, cada programa és força diferent de l’anterior tot i que aquest se n’emportaria el primer premi a la diferència.

Bé, abans d’acomiadar-me voldria recordar-vos que aquest divendres tenim concert-Jam, patrocinat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, amb un magnífic quartet que ara mateix ja el tenim tocant per casa nostra, havent-ho fet ahir al Jamboree, avui al JazzSi, demà al Mandacarú per arribar el divendres a casa nostra, tot això després d’haver iniciat aquesta gira a la Comunitat Valenciana i haver tocat en un dels clubs més amblemàtics d’allà, el Jimmy Glass. Ens acompanyaran el Bernard van Rossum Quartet, amb ell mateix al saxos tenor i soprano; en Xavi Torres, piano; Marco Zenini, contrabaix i Joan Terol, bateria. Com sempre, primer un concert d’1 hora i després Jam Session amb els músics que hagin vingut i vulguin sortir a tocar.

Ara sí, bona nit, gràcies per ser-hi aquí, o al blog del programa jazzclubdenit.blogspot.com.es bona nit i bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú.
Miquel Tuset i Mallol. 

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |