Bona nit a tothom, benvingudes i benvinguts al programa 147 de Jazz Club de Nit, un programa que fem des de Ràdio Sant Vicenç 90.2 i online a l’adreça http://radio.santvidigital.cat/home/radio-online

El programa d’avui va dedicat a dos músics locals i a repassar algun disc d’algun dels Jazz Masters. Els músics locals ho són però amb característiques diferents, com ja veure. Us en faig cinc cèntims....l’un va néixer a Segovia el 1977, es va formar a Madrid i després va caure entre nosaltres, i hi és des de ja fa una colla d’anys. L’altre va néixer a Granollers el 1986, es va formar aquí i ara mateix viu, estudia i treballa a Nova York.

Comencem amb el disc del Víctor Correa Trio




“LIVE AT JAMBOREE”
Víctor Correa Trio

Enregistrat al Jamboree el 7 d’octubre de 2009  per Quim Puitgó (Kato). L’Eva Vila va enregistrar una estoneta de vídeo del mateix concert.
Produït per Correa & Hernando

Víctor Correa, trombó
Alfred Artigues, guitarra
Ramon Angel Rey, bateria

Tots els temes del disc són composicions del Víctor Correa:

Victor Correa Hernando
1977 San Rafael -El Espinar ( Segòvia ) .
formació :
Després d’un breu pas pel conservatori, comença estudiant improvisació i Big - Band amb Bob Sands , bateria amb Yayo Morales , i piano amb Tony Heimer i Adolfo Delgado en la " Escuella de Música Creativa de Madrid" . Pren classes privades de composició i arranjaments amb Miguel Blanco també a Madrid . Es trasllada a Barcelona on ingressa a l'ESMUC i obté el títol en trombó de jazz estudiant amb Gorka Benítez ,Raúl García ( trombó tenor i Baix) ,Joan Monné , Eladio Reinón ,Mathew Simon ,Lluís Vidal ,etc.

Escoltarem la “Intro” interpretada pel Ramon Angel seguida del tema “Regeneración interválica”.

2.- Intro           interpretada per Ramon Angel Rey
3.- Regeneración interválica

Carall, carall, quins dos temes i quines magnífiques intervencions dels tres membres de la formació. Aquest darrer tema, amb quina força i amb quines variacions musicals més interessants...
 
Assisteix a classes magistrals de Joan Mungia , Leon Parker , Perico Sambeat , Phill Woods , Paquito de Rivera , Adrian Mears , Chris Cheek , Slide Hampton , Chris Kase , Leon Parker , Miguel Rivera , Conrad Herwig , Joseph Alessi , Michel Becquet , Hein Van de Gein , Miguel Zenón , Bruce Barth , etc
Obté una beca per estudiar a Nova York i va regularment a classes amb Luis Bonilla. Assisteix a una classe amb Jeff Ballard i Hal Crook .
Gràcies al Programa ERASMUS viatja a Rotterdam on estudia amb Ilja Reijngoud i Bart Van Lier i Composició ambPaul Van Brugge .
De tornada a Espanya el contracten com a professor de trombó de jazz al Conservatori Superior del Liceu , Escola de Música de la Concepció i L'Escola Superior del Taller de Músics .


Després d’aquesta entrada en el món sonor del Víctor, escoltem ara dos temes també seguits, el “Termodinàmica” i “Regeneración”...sembla que aquest concepte aleshores flipava bastant al Víctor.

4.- Termodinámica
6.- Regeneración

Dos temes impressionants interpretats, no ho oblidem, pel Víctor Correa, Alfred Artigues i Ramon Angel Rey. Solos magnífics i gran comunicació rítmica entre tots ells.

En Víctor està immiscit darrerament en un projecte molt interessant que vam tenir el plaer d’escoltar al Jazz Club La Vicentina aquest divendres passar, el 22 de novembre i que ens va gaudir d’allò més. En els propers dimarts tornaran al Jamboree per preparar-ne l’enregistrament que es farà ben aviat.

Professionalment :
Toca el trombó tenor principalment però des fa temps també toca el trombó Baix i una mica la tuba. Ha tocat, no necessàriament en aquest  ordre però sí aproximadament:
En el món del " Jazz " com a sideman amb:
Big Band del Taller de Músics de Madrid Dirigida Per Miquel Blanc .
Big Band de Bob Sands .
Jayme Marques Big Band
Orquestra Nacional de Jazz d'Espanya
Joan Monné Nonet
Perico Sanbeat quintet
Barcelona Jazz Orchestra amb convidats com Nicholas Payton , Jesse Davis , Dee Daniels , Brad Leali , etc
Perico Sanbeat Big Band i el flamenc Big Band on toca el trombó baix.
Llibert Fortuny XXL
Joan Chamorro Quintet .
Anna Luna quintet.
Big Band de Badalona
Big Band de Girona, etc....la resta ho podeu llegir a la seva pàgina web...


Escoltem ara ja per acabar aquest magnífic treball a trio els tres darrers temes seguits, el primer serà el “Hollan Spoor”; després escoltarem al “Pues si hombre no”, i finalment la “Outro”....gaudiu..

7.- Hollan Spoor
8.- Pues si hombre no
9.- Outro         interpretada per Ramon Angel Rey

Després d’aquest magnífic disc del Víctor Correa, disc gens típic ni d’estructures musicals ni de composicions, entrarem en el món també atípic del trio Marquès/ Stinson/ O’Farril i la seva particular visió del “Latin Jazz” amb espurnes de “Hip Hop”.

“¡PA’LANTE!”
MARQUÈS/ STINSON/ O’FARRIL TRIO

Editat per Quadrant Produccions                    Q00047J
Enregistrat el 14 i 15 de febrer de 2013 al Peter Karl Studios, Brooklyn, NY.
Produït per Josep Ramon Jové.

Albert Marquès, piano
Walter Stinson, contrabaix
Zack O’Farril, bateria

I amb la participació de l’Adam O’Farril (temes 6 i 9) i de Circa 95 (veu en el tema 5).

Nascut el 1986, Albert Marquès es va graduar al 1986 al Conservatori Superior del Liceu. Als 22 anys enregistra el seu primer disc liderant un quartet amb Jordi Bonell a la guitarra amb qui des de  llavors han sigut inseparables. Marquès ha actuat amb musics de l'escena catalana com Perico Sambeat o Marc Miralta.

Comencem amb el tema 3 del disc...una composició del bateria com ràpidament comprendreu...

3.- Existencial Crisis            (Z.O’Farril)     2m34s

Un tema carregat d’una estructura rítmica molt personal on fins i tot el pianista abandona la melodia pràcticament per afegir-s’hi rítmicament i percusiva.

Escoltem ara el següent tema, aquest composat pel mateix  Albert Marquès..

4.- Cançó del pare               (A.Marquès)  5m23s

Si bé encara no hem entrat en l’especial concepció del latin d’aquest trio, no us preocupeu que aviat ho faran..
Abans m’agradaria recordar el doble concert que vaig poder veure la temporada passada a la Nova Jazz Cava de Terrassa, on vam poder assistir a l’estrena de dos projectes increïbles. El primer va ser precisament el que ens va presentar el jove Albert Marquès que aleshores va venir amb els dos germans O’Farril, bateria i trompeta (aquest amb només 18 anys) i el contrabaixista Alexis Cuadrado. Un gran concert on l’Albert ens va impressionar d’allò més, igualment com els dos joves cracs americans i el ja vell conegut Alexis. Després d’ells, encara vam poder escoltar el magnífic projecte del Perico Sambeat de qual em vaig comprar el disc i en vaig fer un programa de ràdio.



Escoltem ara el primer tema “Latin” amb clars aires de “hip hop”....sí, sí, ja ho escolteu, el Miquel Tuset posarà un tema “Hip hop”....però és que aquests nois s’ho mereixen....

5.- Azúcar      (Circa 95 i Z. O’Farrill)         3m10s

Després d’aquesta “raresa” rítmica i força interessant, seguirem amb la vida i miracles de l’Albert...
Just després del Conservatori s'instal·la a Paris, capital europea del jazz, i toca amb grans musics de l'escena francesa com Pierre Perchaud o Rémi Vignolo. Durant el seu tercer i darrer any a Paris forma part del quartet del llegendari Leon Parker (bateria de Ahmad Jamal o Mullgrew Miller entre d'altres).

Escoltem ara el tema sisè d’aquest disc amb el trompetista Adam O’Farril, tema magnífic i composat per ell mateix, anomenat “Industrialistic”, seguit del següent tema, composat per l’Albert Marquès, el “IDN”.

6.- Industrialistic        (A.O’Farrill)               6m19s
7.- IDN                       (A.Marquès)              5m30s

Uau, quins trossos de temes, ambdós, amb una marxa força increïble. El primer amb el jove gran crac de la trompeta, l’Adam O’Farril i el darrer, una magnífica composició “latin” de l’Albert Marquès.

Seguim una mica més amb els camins vitals de l’Albert....
Des del 2011 viu a Nova York on toca entre d'altres projectes amb una big band de latin jazz dirigida per Arturo O'Farrill (premiat amb un Grammy el 2008). Marquès ha actuat al Birdland, Fat Cat, Duc des Lombards, Jamboree, i una llarga llista de clubs i festivals als dos costats de l'Atlàntic incloent el llegendari Festival de Jazz de Montreal. Ha enregistrat tres discs al seu nom i ha treballat amb nombrosos projectes com a sideman a l'Estat espanyol, França i els Estats Units.

Acabem ja aquest disc amb un altre tema de l’Adam O’Farrill, tot i esperant que us hagi agradat aquest projecte editat per Quadrant Produccions...

9.- On the blue summer evening    (A.O’Farrill)    8m32s

Després d’aquests dos discos amb una novetat de Quadrant Produccions i un treball del 2008 recuperat amb molt de “carinyo” de l’amic Víctor Correa, ens endinsem ara en les profunditats de......
La música d’un dels grans saxos tenors que, com alguns altres, ha quedat desconegut pel gran públic, sí aquell públic que només sap de Jazz els gran noms, els més mediàtics, i per això no menys bons....passa que el Jazz és molt més que els noms més coneguts...i amb això estem, intentant recordar els qui no ho són tant....
Avui escoltarem una miqueta el saxo tenor Harold Land, músic que va tenir la sort de compartir escenari amb el gran, el més gran, en Clifford Brown, i també amb el Max Roach. Van formar un quintet el qual es va considerar com el millor en el seu temps. Malauradament, la mort desgraciada d’en Clifford va acabar amb les grans expectatives que tothom els hi tenia posades, com a grup. Cadascú es va espavilar pel seu compte, i avui, el nostre “Jazz Master” va compartir estudi de gravació amb uns altres “mostrus” del Jazz en un disc en vinil comprat a la botiga que Fresh sound Records te al carrer Benet Mateu 26 la barri de Sarrià-Sant Gervasi, amb el telèfon 93 80 60 28. Allà hi trobareu a l’Enrique Heredia els caps de setmana i dilluns pel matí.

El disc es diu



“WEST COAST BLUES”
HAROLD LAND!

Distribuït en vinil per Fresh Sound Records

Enregistrat el 17 i 18 de maig de 1960
Editat per JazzLand

La música que escoltareu ara, va ser digitalitzada a partir del magnífic vinil de 180 grams distribuït per Fresh Sound Records.

Aquesta reedició (que, sorprenentment, encara no ha sortit de forma completa al CD) va ser gravada originalment per al segell Jazzland. El saxofonista tenor Harold Land porta un sextet d'estrelles que inclou el guitarrista Wes Montgomery, el trompetista Joe Gordon, el pianista Barry Harris, el contrabaixista Sam Jones i el bateria Louis Hayes. Junts, porten a terme tres temes originals de Land, el "Don’t explain", de la Billie Holliday / Arthur Herzog, el tema de Charlie Parker "Klactoveedsedstene", i una versió primerenca de Montgomery de "West Coast Blues".

Com que no tenim gaire temps, començarem suau i anirem pujant de ritme...
Ho farem amb la magnífica balada de Billie Holliday / Arthur Herzog,

1.- Don’t explain       (B.H & A.H.)  4m45s

Després d’aquesta delicadesa, seguirem amb un altra tema suau, tot i que no tant; un tema de Harold Land....

2.- Ursula                   (H.L.)              6m57s
I acabem aquesta petita repassada amb la música de Harold Land posant el darrer tema, el conegut tema de Parker....per acabar allò que es diu a tota hòstia...

3.- "Klactoveedsedstene",  (C.O.) 9m44s

Aquí la contraportada en CD
Bé, doncs això ha estat tot, espero que us hagi agradat la selecció....recordeu que primer hem escoltat el treball del Víctor Correa enregistrat en directe al Jamboree....després el darrer treball de Marquès/Stinson/O’Farril editat pe Quadrant  Produccions i ara hem acabat escoltant tres temes del magnífic saxo tenor Harold Land. Dir-vos que la vostra presència a l’altre cantó de les ones o per internet ens dóna la força suficient per a continuar amb la feixuga tasca d’aconseguir que a vosaltres us acabi agradant aquesta magnífica música anomenada Jazz i que la gaudiu encara més anant a escoltar-la en viu en els diferents locals que hi ha a l’abast. Si més no, recordar-vos que a Sant Vicenç dels Horts en tenim un, on hi fem un concert de Jazz i una Jam Session cada mes. Bé, doncs gràcies per escoltar-nos, bona nit i bon Jazz en el Jaç de cadascú.

2 Comments:

  1. Roberto - Fotógrafo de Jazz said...
    Fantàstic program!!!!
    S'emet cada dimecres a les 22h a Ràdio Sant Vicenç 90.2 i els diumenges en diferit a la mateixa hora. Presentat i realitzat per Miquel Tuset. said...
    Gràcies Roberto....

Post a Comment



 

blogger templates |