Molt bona nit a tothom, benvinguts a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2 amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el programa avui i cada setmana que el fem, o sigui que un petó ben gran Cifu. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, presenta i realitza aquest programa i com sempre amb les novetats de músics i editorials. I ja sabeu que aquest programa forma part de la plataforma col·lectiva i internacional anomenada “esfera jazz”, i que al blog hi trobareu l’enllaç. He dit col·lectiva i ara dic també de pirades i pirats del Jazz i ara ja en som més de seixanta entre podcasts i pàgines web totes relacionades amb el món del Jazz.  

I avui farem un programa on la guitarra en serà la protagonista. També en serà la diversitat de propostes musicals de músics de països com Grècia, Catalunya i Itàlia. Així doncs escoltarem els S.E.V. Trio i el seu “Far From Close”, d’Anelia Records; el primer treball dels “Nucli Trio” editat per Errabal Jaz, i finalment us presentaré el de Francesco Fiorenzani, al qual vàrem veure al Jamboree presentant un projecte encara per enregistrar. El disc que tenien al taulell del local és aquest i anomenat “Silent Water”, editat pels amics d’Auand Records, (gràcies Marco). I aquesta setmana amb un micro conte de Carme de la Fuente.  

I avui va d’això....que també tenim una bona col·laboració amb l’editorial basca Errabal Jazz de la qual en posem les novetats, quan ens les envien, i així és que els hi agraïm el seu suport, o sigui que al blog us posaré l’enllaç a la seva pàgina web www.hotsak.com/Errabal-es



Comencem delicadament doncs amb els músics catalans, aquests músics que són Guillem Plana, guitarra; Aleix Forts, contrabaix i David Viñolas, bateria, els Nucli Trio, disc editat aquest 2021 per Errabal Jazz. Enregistrat (i mesclat) per Òscar Gasch el 15 de juliol de 2020 als estudis “SoiArt” de Badalona. I com sempre, dir-vos que al blog us posaré l’enllaç a la seva pàgina web per així poder adquirir el disc:

 http://www.hotsak.com/shop/guillem-plana-aleix-forts-david-vinolas

Nucli Trio es en part una branca més del fèrtil i inesgotable arbre de la música de David, Aleix i Guillem, expressada en aquest cas com una unitat de tres músics sense protagonismes ni jerarquies i en total sincronia. Fidels al estil i al contagiós entusiasme que els ha portat fins aquí, aquesta nova alenada d’aire fresc arriba després d’un parell d’anys de gires i concerts. Es en aquest moment de maduresa dels temes quan el trio decideix tancar-se a l’estudi Soiart de Badalona per enregistrar aquestes delicioses peces d’orfebreria sonora a l’antiga, en una única sessió, en directe, captant tota la frescor del seu discurs i transmetent la sensual calidesa del seu inconfusible so. En gran part, consta de creacions originals del propi trio, complementat d’algunes versions de Sam Rivers, Marco Mezquida o Carla Bley. Homenatge, joc i gaudi sensorial.  

Escoltem-los ja, car una proposta així de fresca i càlida és cosa que no podem obviar....el tema que us proposo és el preciós tema de Carla Bley anomenat... 

1.7.- Lawns (Carla Bley) 4m15s. 

I aquest tema, Carla Bley el va incloure en el seu disc “Sextet” del 1987, editat per ECM amb l’Steve Swallow i demés magnífics músics com Larry Willis, p; Victor Lewis d, etc.. I d’aquest tema es pot veure una versió que s’acosta molt a la que han fet els nostres amics, la de Monica Herzig Acoustic Project feta el setembre de 2014. Us en posaré l’enllaç del Youtube al blog del programa: Els nostres herois l’han començat però amb molta més tendresa, gràcies a la delicadesa de la guitarra d’en Guillem. El so brillant de la seva guitarra contrasta però amb el més profund del contrabaix de l’Aleix, en el seu solo, molt ben acompanyat per les escombretes d’en David. El posterior solo de Plana a la guitarra és d’una majestuositat esglaiadora, com el tema n’és. Viñolas ha deixat les escombretes per donar-li un millor recolzament, alhora que també Forts amb el seu contrabaix, i tots tres han recuperat el tema, el guitarrista amb la molt bonica melodia de Bley per acabar-lo dolçament. Una preciositat de tema per començar el programa d’avui.  

Nucli Trio és, en essència, una formació clàssica de jazz guitar trio, clàssic en la seva posada en escena, fresc, juganer i contemporani en el seu càlid interior i en els excitants directes mensuals a la Jazz Cava de Vic, on conviden un músic local diferent per cada sessió i confeccionen amb tot el “carinyo” un repertori adaptat per a la ocasió, intercanviant jocs, idees, sons i vivències amb músics com Raynald Colom, Edna Sey, Adrià Plana, Alba Careta, Eloi Escudé o Marta Roma entre altres.  

Aleix Forts, malgrat la seva joventut, acumula ja una considerable experiència, en part junt al propi Guillem a la Monk Elèctric Band o amb el David Viñolas Trio, amb el que ha establert un vincle rítmic sòlid i fèrtil. Graduat al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, ha estudiat amb Horacio Fumero, David Mengual, Masa Kamaguchi o Crostoph Rahn entre altres, i ha treballat en projectes com el Robert Nesta Songs de l’Adrià Plana, Avantbrass, Retina o l’Alfons Bertran 5tet, etc.. 

I no us oblideu de la Nova Jazz Cava on ja han començat la temporada i on cada dijous fan una Jam Session i la del 14 d’octubre amb Geni Barry Quartet i on s’hi fan concerts cada cap de setmana. Al blog us posaré la seva pàgina web: 

https://www.jazzterrassa.org/ca/programacio/upcoming

I encara amb més música d’aquest molt bon trio, ara amb el tema de Guillem Plana anomenat... 

2.4.- Ja surt el planter (Guillem Plana) 3m42s.  

I aquest tema de Plana ja ha començat amb el ritme, coses que ens ha fet “veure” Viñolas amb els seus plats. Un ritme que també hem notat en la intervenció melòdica del compositor amb la seva guitarra. La bateria d’en David i el contrabaix de l’Aleix l’han acompanyat en la seva llarga i reeixida intervenció, la del seu tema relacionat amb la vida, i la vida agrària, fent un paral·lelisme amb qualsevol tipus de naixement, fins i tot el d’una composició musical. “Ja surt el planter”, “Ja surt el tema”. Una composició on el guitarrista no ha deixat ni un moment d’acaronar-nos amb la seva melodia i improvisació, una lligada amb l’altra. Preciós tema de Guillem Plana. Guillem Plana és un altre jove valor provinent del Taller de Músics de Barcelona, que ha format part de bandes molt diverses com Funkystep & The Sey Sisters, Guillem Roma & Camping Band Orquestra, Gorg Trio, The Gramophone Allstars Big Band o Joana Serrat. El 2014 va editar “Monk Eléctric Band” a mode d’eclèctic homenatge al mestre Thelonious Monk i, el 2019, publica el seu primer disc de composicions pròpies, "Projecte Astrolabi", una eclèctica oda al cosmos amb gust de jazz fusió, que ha tingut una molt bona acollida.  

Un altre lloc emblemàtic és el 23 Robadors espai on es fa el Jazz més alternatiu de la ciutat amb tot un reguitzell de projectes que s’hi han parit i que així seguirà sent. Cada dia teniu Jazz i els dimecres, concert primer i després Jam Session amb Miguel Pinxo Villar, Juan Pablo Balcázar i Carlos Falanga. Al blog us en posaré la seva pàgina web:  

https://23robadors.com/programacio/

Seguim amb més música d’aquest trio, ara amb un tema del David Viñolas anomenat..  

3.2.- Croquetes de gallina (David Viñolas) 3m59s.  

I si el tema el fa un baterista, doncs els ritmes es noten potser més, com ha estat el cas en aquest tema de Viñolas, a qui vam tenir ja fa massa temps al Jazz Club la Vicentina. Un molt bon tema, ben marcat pel baterista, amb una “intro” de tots tres i una molt bona feina del contrabaixista, i esclar, amb una magnífica interpretació del guitarrista. Ells tres, Viñolas, Forts i Plana, han quallat un Trio Nuclear, per tant, un trio unit. La sonoritat de la guitarra d’en Guillem és l’adequada pel tipus de tema, coses aquestes que parlen molt de la mestria i bon gust del guitarrista. La melodia és també magnífica, simpàtica, entretinguda, i fins i tot divertida. Un tema amb una estructura típica de 32 compassos i de la forma AABA, amb la melodia primer a càrrec del guitarrista i una posterior i magnífica improvisació d’aquest. Així mateix l’Aleix ha fet la seva improvisació, reeixida, amb el suport delicat per sonoritats etèries de la guitarra de Plana, i el permanent redoble del compositor i baterista, redoble fet com un “Riff” rítmic que ha perdurat tot el tema, acabant-lo de cop. Bon tema del David.  

David Viñolas és, dels tres, qui més experiència i llarg recorregut presenta. Cec de naixement, David respira música pels quatre costats. Ha treballat i estudiat amb Toni Pagès, Marcelo Valente, Javier Feierstein, Marc Miralta, José Reinoso, Jo Krause, Marko Djordjevic o Calixto Oviedo y, durant la seva estança a New York el 2004, amb Ernesto Simpson, Johny Almendra y Jeff Ballard. També ha participat en infinitat de projectes i gravacions amb músics com Sergi Sirvent, Roberto García, Omar González, etc...  

I darrerament amb Youkali Music i concretament amb el seu director Thomas Schindowski estem en contacte i així és que em fan arribar, com ja han fet, alguns dels seus projectes del seu extens catàleg, o sigui que agrair-li al Thomas la seva col·laboració. Podeu entrar al seu web. http://youkalimusic.com

I acabarem aquest projecte amb un altre tema del David Viñolas i serà el magnífic...  

4.8.- Manso`s Blues (David Viñolas) 4m16s.  

I de quina manera han començat aquest Blues, amb el contrabaix de l’Aleix, per ben aviat escoltar el so diferenciat de la guitarra de Guillem. I és que el guitarrista ha fet que la seva guitarra sonés diferent a cada tema, coses aquestes demostratives de les seves habilitats i bon gust. El tema té una trempera magnífica, moderna, com n’és tot el seu projecte a trio de guitarra, contrabaix i bateria. El compositor Viñolas ens ha mostrat també les seves habilitats rítmiques, que en són moltes, en el seu reeixit solo, farcit de diversitat de motius rítmics. La melodia d’aquest Blues tan maco ha aparegut de nou de la mà del guitarrista Plana. Un tema amb una subtilesa i delicadesa, com la que ha fet Forts amb el seu contrabaix, tot just acabant el tema. Bon tema, David; bon projecte nois.  

I seguim dient que David ha treballat amb Santi Careta, Joao Balao, Adrià Plana, Joana Serrat, Raül Reverter, Feliu Ventura, La Cava Big band dirigida per Marc Vernis, Dijous Paella, Dúmbala canalla, Funkystep & the Sey Sisters, Col·lectiu Soroll i molts més. Culminació fins ara d’una trajectòria en que trobem: David Viñolas Trio (saxo/contrabaix/bateria), i les seves magnífiques melodies i polirrítmies, inclosos els recitals de poesia en els seus concerts, en forma de Swing, Groove, i Free-jazz; David Viñolas Cuban Trio, amb una lectura molt personal dels tòrrids ritmes ancestrals de la illa; Sirvent & Viñolas, o les seves actuacions en solitari on desplega la seva inesgotable curiositat i inventiva en tot el seu esplendor.  

I cada dia podeu anar a la Cocteleria Campari Milano on s’hi fan concerts de jazz i demés meravelles, a diari. Al blog us en posaré la seva pàgina web: 

https://www.camparimilano.com/programacio-musical/

i també al Sinestesia que hi ha prop de la plaça del Centre a Sants, on ja s’hi fan concerts. És qüestió de mirar-ne la programació.  

I després d’aquest primer projecte, sembla un bon moment per escoltar el micro-conte de Carme de la Fuente.... Gràcies Carme per sempre fer-ho amb la teva dolçor interpretativa relacionada amb els projectes que poso al programa.  



I segueixo amb més música, i ho anireu escoltant, on les guitarres tenen avui una clara preponderància, i així és que ara us presento el darrer projecte i primer a trio dels grecs, els del S.E.V. trio i el seu “Far From Close”, editat per Anelia Records. Després us comentaré com van anar els enregistraments, però ara us dic que escoltarem a Tassos Spiliotopoulos, guitarra; Michalis Evdemon, baix i Panos Vassilopoulos, bateria. I com sempre dir-vos que al blog us posaré l’enllaç a la seva pàgina web: https://www.sevtrio.com/

I ja ho veieu, seguirem amb un trio, ara de guitarra, baix i bateria, amb sonoritats similars, coses aquestes que passen en aquest programa, on la idea és que siguin temàtics d’alguna manera, i crec que ho estem aconseguint.  

Escoltem-los en el seu primer tema, compost pel guitarrista Spiliotopoulos, i anomenat...  

5.1.-Clarity (Tassos Spiliotopoulos) 4m56s.  

I sí, hem escoltat una altra preciosa composició, ara però del guitarrista grec Tassos. Una melodia molt bonica i tema, començat aquest amb una mena d’”introducció” de tots tres, per ben aviat esbrinar-ne la seva melodia. El ritme és així com trencat, coses que ens fa entendre el baterista Panos per com la remena. La “intro” de Tassos a la guitarra ha estat delicat, preciós, amb una sonoritat neta i clara, com si d’un solo curtet es tractés, i que ha deixat pas al més llarg i també molt reeixit del baixista Michalis, Michael també li diuen. Ells dos han fet una mena de “téte a téte” solista, i molt més solista el del baixista Evdemon, aquest, mostrant-nos la seva magnífica i ràpida digitació alhora que bona improvisació. I ja haureu notat com de diferent són les improvisacions d’un baixista vers les d’un contrabaixista. Cadascú però, amb la seva clara voluntat de mostrar el millor de sí mateix. Gran tema d’en Tassos Spiliotopoulos.  

Anelia Records s’enorgulleix de presentar ‘Far from Close’, l’àlbum debut d’una nova col·laboració entre tres dels músics de jazz més vibrants de Grècia. Tassos Spiliotopoulos, Panos Vassilopoulos i Michael Evdemon. La música va ser composta per Michael i Tassos i l'objectiu era aconseguir una música elegant però emocionalment potent a través del so elèctric d'un trio de jazz modern. Cadascun dels membres de la banda va aportar les seves pròpies influències, que van des del jazz-rock elèctric i el jazz convencional fins a la música clàssica i folk / mundial.  

I deixeu-me que us digui que podeu entrar al web de www.freshsoundrecords.com per veure l’extens catàleg d’aquesta nostra editorial i també podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteve. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada i gràcies pel teu suport tots aquests anys.  

I seguim amb ells i el seu magnífic Blues compost pel baixista Michael Evdemon..  

6.8.- The Blues (Michael Evdemon) 4m42s.  

I amb quin ritme ens l’han començat, amb marcatge de baterista i baixiste, que per això el tema és d’aquest darrer. I tal i com hem escoltat en el projecte anterior, el guitarrista Tassos ens ha mostrat la diversitat sonora de la seva guitarra, ara més electronificada. El tema, la melodia del Blues del baixista Evdemon, ha estat molt maca, però ai las, quin gran solo que ens ha fet el guitarrista, amb uns aires i sons a lo Allan Holdsworth, el recordareu, suposo, l’excels guitarrista que va aparèixer en el “Bundles” de Soft Machine ara ja fa una mica, i que després va brillar amb llum, la més pròpia. Darrerament, Allan havia estat editat pel Leonardo Pavkovic, “Moonjune Records”. Bé, doncs Tassos ens l’ha recordat una bona estona. I el so de la seva guitarra ha recuperat la nitidesa, en la melodia, per aparèixer com la del guitarrista de Soft Machine en el seu magnífic solo. I sempre al darrere els altres dos, donant-li tot el seu suport. El baixista Evdemon ha tornat a mostrar-nos la seva mestria al baix elèctric en el seu solo. Bon llenguatge jazzístic, ara, tot i recordant-nos a Jaco Pastorius. I és que no hem d’oblidar els nostres referents.  



Va ser durant el tancament per la pandèmia, l'hivern del 2021. Mentre Panos i Michael estaven aïllats a casa seva a Atenes (Grècia), Tassos estava aïllat a casa seva a Suècia. Panos va prendre la iniciativa i els va enviar un email a tots dos amb la proposta: "Fem uns vídeos junts", va dir. Michael i Tassos es coneixien des de l'institut, però mai van tenir l'oportunitat de tocar junts. Quina gran oportunitat per tocar fins i tot des de lluny. La tecnologia al servei de la creativitat!  

I d’altres temes del projecte són: 2. Second Chance (Evdemon),4. Seven Wishes (Spiliotopoulos), 5. The Search Within (Spiliotopoulos) i 7. Sweet Exposure (Evdemon).  

Recordar-vos que entreu al web de masimas on podreu veure’n tota la seva programació dedicada al Jazz però també a diversos estils com són el Blues, el Funk i demés variants. Val la pena que us deixeu caure per la Plaça Reial per anar al Jamboree. Els dilluns amb una magnífica Jam Session. Al blog us posaré l’enllaç a la seva pàgina web:  

https://jamboreejazz.com/agenda/

I seguim amb un altre tema del guitarrista..  

7.3.- Feral Dance (Tassos Spiliotopoulos) 4m44s.  

I quin altre tema ens han fet aquest trio de músics grecs. Un tema, una dansa salvatge segons el títol, que també ens ha agradat força. Un ritme ternari, sembla que complex, un 6x8 per que la dansa sigui més salvatge. Tot i el títol, la sonoritat de la guitarra no n’és gens, de salvatge. És força delicada, diria jo. El tema té uns canvis magnífics, breaks diversos que ens el fan apreciar i valorar més. Després del canviant tema ha aparegut el solo del compositor i guitarrista, solo molt ben trenat que ens ha tornat a recordar al guitarrista de Soft Machine, o a qui vam començar a conèixer en aquell disc de la magnífica formació anglesa que tant ens copsà allà pels anys 70s del segle passat. Evdemon al baix elèctric ha tornat a brillar abastament, com en cada tema que ha fet la seva aportació. Notem sí, que el baterista podria haver fet algun solo en algun dels temes, i no quedar-se només fent la feina, la gran feina que ha fet d’acompanyar-los. Gran tema de nou.  

El trio va fer tres vídeos, reproduint música de Michael Brecker, Avishai Cohen i Allan Holdsworth i va ser més que suficient per a tots els implicats en adonar-se que aquesta col·laboració tenia futur. Per tant, el següent pas més lògic fora que el trio escrivís i gravés melodies originals. El concepte era escriure un disc que combinés tots els elements que compartia el trio: riques harmonies, temes forts i molt espai per a la improvisació. De vegades les coses passen així, tan fàcilment i sense esforç. És el cas de l’àlbum de debut de SEV. Tot es va instal·lar fàcilment i finalment el trio va crear una base sòlida per a futures creacions.  

Recordeu que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es  allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial de Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.  

I acabem ja amb aquest projecte d’aquest magnífic trio grec amb el tema del baixista, un dels més potents del projecte...  

8.6.- Fast Peter (Michael Evdemon) 3m21s.  

I quin altre gran tema del baixista Evdemon, “Fast Peter”, sí, perquè van a “tota hòstia”. I jo deia que el baterista no ens havia fet cap solo, doncs goita quin un ens n’ha fet tan ben trempat. Però esclar, el que ens ha fet el baixista ha estat brutal, per velocitat i com sempre per tècnica, per bon gust, per llenguatge jazzísticc, el del Jazz-Rock a vegades, el de la Fusió. El tema, brutal. La guitarra etèria de Tassos en els inicis, estratosfèrica. Molt més ha estat el seu solo, per velocitat, per subtilesa, per netedat en la digitació, per creativitat, per l’homenatge permanent que li fa al gran Allan Holdsworth. Quina gran pèrdua, com tantes que hem anat patint aquests darrers anys. Un gran tema per acabar amb aquest trio de músics grecs.  

Recordeu que si us agrada la lliure improvisació podeu entrar al web de www.discordianrecords.bandcamp.com i veure el catàleg d’aquesta editorial dirigida per l’amic El Pricto on hi trobareu de tot i més relacionat amb la lliure improvisació, conduccions, free jazz, o quelcom inclassificable.  



I deixem aquest força potent trio, i ara ja per endinsar-nos en la recta final del programa, i de nou amb la guitarra com a instrument principal, per ser el més melòdic dels dos trios anteriors, i en aquest cas també com a líder del projecte. I us parlo de Francesco Fiorenzani i projecte anomenat “Silent Water”. Editat per Auand Records, enregistrat per Gabriele Ballabio i Stefano Bechini a l’Entropya Studio, del 22 al 24 de maig de 2017, Perugia, Itàlia, produït per Francesco Fiorenzani, productor executiu: Marco Valente. I aquí hi tenim a Francesco Fiorenzani guitarra; Achille Succi, saxo alto i clarinet baix; Luca Sguera piano, teclats; Francesco Ponticelli contrabaix; Bernardo Guerra, bateria, i la veu de Camilla Battaglia a #6. Totes les composicions són de Francesco Fiorenzani. I dir-vos que al blog us posaré l’enllaç a la pàgina web del disc on el podreu adquirir i així col·laborar en que la música no se’ns mori: 

https://auand.com/au9072/      https://jazzos.com/detail0.php?prod=AU9072 

Aquest és un disc amb 7 temes, tres dels quals sobrepassant els 10 minuts, un de més de 9 i els altres amb temps més “normals”. Els temes llargs tenen diversitat de tempos també, havent-hi breaks, inicis suaus i delicats, per després aparèixer més vitalitat. L’estil d’aquesta proposta és també la de la Fusió com a punt de partida, però diferent de les anteriors, més agosarada, amb una modernitat d’exposició, d’interpretacions a vegades properes al Jazz contemporani. És diversa també pels seus aspectes melòdics i rítmics, coses aquestes que podreu notar ben aviat.  

Per començar aquest projecte, proposo que escoltem un dels temes més llargs del disc, divers en molts aspectes, alhora que farcit d’una melodia un tant melancòlica i sobretot d’una bellesa colpidora; un tema on constatem la creativitat melòdica del líder, i la seva “manera” de “pensar” la música. Som-hi doncs amb...  

9.7.- The Saviour (Francesco Fiorenzani) 10m46s.  

I quina llarga meravella de tema del guitarrista italià. Delicat, però amb un Groove magnífic, alguna cosa més que una balada. Una melodia un tan inquietant, també amb una certa melancolia, cosa aquesta que la fa encara més bella, de bellesa. El tema té també la seva part B, la segona part del tema, on s’ha albirat el corresponent i preciós canvi tonal, amb el so del saxo alto increïble. Riquesa creativa, llargues improvisacions, la que ens ha fet el líder, guitarrista i compositor, fent-la amb un so un tan enfosquit per les electròniques i efectes diversos, coses aquestes que no han disminuït la seva qualitat. Idees ben concebudes i realitzades posteriorment, i sempre amb un suport de la base rítmica de piano, contrabaix i bateria, aquest darrer amb una gran preponderància. El preciós break posterior al solo del líder, ens ha situat de nou en la molt bonica melodia, i encara un més delicat break, el del pianista Luca Sguera, ell a piano sol una curta estoneta, acaronant-nos amb la seva delicadesa sonora, reconduint el tema a d’altres espais encara més subtils. El riff melòdic que han fet tots plegats, que ha anat agafant trempera, amb un crescendo impressionant, ens ha situat al final d’aquest llarg, sorprenent i bonic tema del líder Fiorenzani.  

Si voleu escoltar jazz-rock i demés meravelles ja sabeu que podeu entrar al web de www.moonjunrecords.com  i veure el catàleg extens d’aquesta editorial dirigida pel Leonardo Pavkovic, qui m’envia des de Nova York les seves novetats i que evidentment en aquest programa posem de tant en tant. Una abraçada Leonardo i gràcies pel teu suport.  

El guitarrista i compositor Francesco Fiorenzani ha publicat el seu àlbum debut Silent Water el 12 de gener amb Auand Records. Fiorenzani lidera un magnífic quintet compost per una selecció de membres motivada per la seva experiència i afinitats musicals en comú amb Fiorenzani. Achille Succi compta amb una llarga trajectòria de col·laboracions i obres brillants, però ha estat la seva inigualable "veu" als vents, la que l’ha fet convertir-se en una font constant d'inspiració, indispensable per a la trama ambientada per Fiorenzani. La trobada amb Luca Sguera va tenir lloc com a estudiants de la Siena Jazz University. 

Escoltem-los ara amb el magnífic i vibrant tema anomenat....  

10.4.- Madiba's World (Francesco Fiorenzani) 9m16s.  

I ja heu notat quina diversitat de temes, amb aquest i els seus aires africans, en els inicis amb el baterista i percussions diverses, però ben aviat amb tots plegats. I com l’han acabat amb el llarg parlament d’algú que ben bé podria ser Nelson Mandela en els seus moments posteriors al seu alliberament. Un magnífic tema, i com ha sorgit la melodia a duet de guitarrista i saxo alto, i posterior canvi i break, coses que passen sovint en aquest tema, on el clarinet baix de l’Achille Succi ha brillat, ara sí, amb més claredat. Mentre ell desenvolupava el seu solo, la secció rítmica, ara més el baterista Bernardo Guerra pel marcatge que fa, que ha fet tota l’estona, però també la resta, pianista Luca. Un tema divers, amb breaks rítmics com el que hem pogut escoltar, quan guitarrista i saxo alto recuperen de nou el seu duet. I és que Succi va canviant quan convé de clarinet baix a saxo alto. I així han seguit recuperant el tema, amb el canvi posterior, marcat per guitarra i clarinet baix, i a mode de contrapunt el piano de Luca. I aparèixer la veu de la “consciència”. I ells l’han acompanyat per sota, fent-li un adequat coixí melòdic i rítmic, i tot això per arribar a un final preciós.  

Luca és un jove pianista molt prometedor, dotat d’una rara sensibilitat que el va fer hàbil en el seu diàleg amb la guitarra del líder. Francesco Ponticelli al contrabaix representa el baixista ideal amb un fons musical molt obert, i extremadament dotat de solidesa instrumental. Bernardo Guerra a la bateria és un dels potents músics de l’escena del jazz italià, un músic de fons que sempre posa les seves idees al servei de la música. El projecte va néixer el 2016 i el concurs per a joves compositors patrocinat per U.N.C.L.A. i el Ministeri de Cultura italià van contribuir a aquesta publicació discogràfica. El repertori es compon exclusivament de peces originals compostes per Fiorenzani, on les influències que van marcar la seva personalitat sorgeixen a través d’aquest primer pas de la seva carrera musical. El jazz és sens dubte el llenguatge al qual fan referència les composicions, sobretot en la intenció rítmica i en el desenvolupament formal del repertori. També són clares les influències de l'escena novaiorquesa des dels anys noranta fins als nostres dies, on la inspiració prové de les obres d'artistes com Kurt Rosenwinkel, David Binney i Ambrose Akinmusire. El resultat és una música que troba una síntesi equilibrada entre melodies enganxoses però refinades i una hàbil construcció d’harmonies lligades simètricament a elles.  

I el Nota 79 ha iniciat ja una nova temporada amb noves iniciatives amb programació estable cada dijous vespre i diumenges tarda, i el 17 d’octubre, amb en Biel Ballester Trio. Al blog us posaré l’enllaç a la seva pàgina web: https://www.nota79.cat/events/

Escoltem-los ara amb el tema on la cantant Camilla Battaglia ens acaronarà amb la seva veu, en un tema molt interessant anomenat...  

11.6.- A Son Never Forgets (Francesco Fiorenzani) 6m34s.  

I de quina manera l’han començat, amb el contrabaix de Ponticelli obrint-li la porta a la magnífica veu de la cantant italiana Battaglia, en un tema, la melodia del qual ens ha agradat força. I haureu notat al baterista Guerra i la seva peculiar i rítmiques “maneres” les mateixes que li vam veure al Jamboree, allà però, amb un volum un pèl massa fort, pel meu gust i orelles. I com ha aparegut Francesco ara amb la seva guitarra sintetitzada, amb una sonoritat molt més que estratosfèrica. La qualitat de la seva improvisació ha estat però per sobre de qualsevol dubte. Luca al piano acústic ha fet el contrapunt sonor adequat al del guitarrista. La seva improvisació ha estat reeixida, brillant, rítmica, percussiva i rica en idees. So ample, el del registre mig, que ens ha acaronat ja des de l’inici. Melodia creada d’una certa bellesa, amb una mà esquerra sòbria apareixent de tant en tant per recolzar la creativa mà dreta. Camilla ha recuperat la melodia, la cançó, que també té unes connotacions clares de modernitat, acabant el tema, així com en suspensió.  

Nascut a Siena el 24/12/1989, va començar a estudiar guitarra als 18 anys a l'escola Diapason de Siena amb Paolo Loppi. Durant aquest període va tenir l'oportunitat de conèixer i aprofundir en estils com el blues i el rock. El 2010 va obtenir amb èxit el diploma a la "Modern Guitar Academy" amb l'avaluació de 30/30 cum laude. També va assistir a algunes classes magistrals impartides per Robben Ford, Scott Henderson i Guthrie Govan. Just després es va inscriure a Siena Jazz estudiant amb Giulio Stracciati i més tard amb Roberto Nannetti. A Siena Jazz Fiorenzani va estudiar i aprofundir en el coneixement de la música en general, seguint cursos de teoria, harmonia, entrenament auditiu, piano, arranjament, tècniques rítmiques de Pasqua i composició. Gràcies a Roberto Nannetti també va aprofundir en l'estudi de la guitarra clàssica. Durant aquests anys va començar a tocar en directe amb bandes que van des del trio fins al quintet, amb alguns professors de l'escola com Franco Fabbrini, Mirco Mariottini i Alessandro Giachero. El 2012/2013 es va inscriure al programa de llicenciatura en jazz a Siena Jazz, on va estudiar amb Roberto Cecchetto, el referent italià de guitarra jazz. Durant el primer any va ser seleccionat per participar en un intercanvi amb el "Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris", on va assistir a cursos de música de conjunt amb Riccardo Del Fra i Glenn Ferris concloent aquesta experiència amb un concert al "Institut italià de cultura" amb Achille Succi com a professor de suport. Mentrestant va començar a treballar permanentment en diverses bandes amb les quals va actuar a nombrosos clubs de la Toscana, inclosos UNTUBO a Siena, NOF i Citè a Florència, Sottobosco a Pisa, Isola del Giglio per a un festival organitzat per Flavio Boltro, JazzIt Fest a Collescipoli , i molts altres. El 2013 i el 2015 va assistir al prestigiós campus d'estiu de Siena Jazz, on va tenir l'oportunitat d'estudiar i tocar amb alguns dels músics internacionals més influents, com Lionel Loueke, Steve Cardenas, Ambrose Akinmusire, Avishai Cohen, Aaron Goldberg, Ruben Rogers, Nir Felder, Mark Turner, Eric Harland, John Taylor, Matt Penman, David Binney, Franco D'Andrea, Claudio Fasoli, Miguel Zenon, Ettore Fioravanti, Roberto Gatto, Michael Blake, Joel Frahm, Tomaso Lama, Mauro Negri, Stefano Battaglia .  

I per descomptat que podeu anar als concerts que fem al Jazz Club La Vicentina, i ves per on que nosaltres ja fins el 6 de novembre amb l’Oriol Vallès Quartet, amb ell mateix a la trompeta, Roger Santacana, piano; Xavi Castillo, contrabaix i Andreu Pitarch, bateria. En un concert organitzat des del Jazz Club la Vicentina i patrocinat per l’Ajuntament i amb l’entrada gratuïta. Reserves mtuset@xtec.cat.  

I ja per acabar us posaré el tema més vital del disc, l’anomenat...  

12.2.- Six Degrees Of Separation (Francesco Fiorenzani) 4m49s.  

I quin tros de tema per acabar aquest projecte i programa d’avui, que sembla que sí que ha tornat a sortir temàtic, per instruments, les guitarres protagonistes d’avui, però també per com han anat les músiques. I aquest gran tema de Francesco ens ha anat la mar de bé per cloure’l. Una melodia potent, agosarada, de tempo fast, on els dos solistes han tornat a aparèixer a duet amb tota l’energia del món. I el tema, amb un Swing espaterrant en les improvisacions, les del líder a la guitarra i la del saxo alto de l’Achille Succi, i magnífica sonoritat. El líder primer, ens l’ha fet de manera brutal, curteta, per ben aviat sorgir la del saxo alto. I així han anat ells dos fent sengles solos seguint l’harmonia del tema. Ara el faig jo, ara el fas tu. I després de nou la melodia, per seguir, entremig del tema i gaudir d’un break on el baterista Guerra ha clavat una magnífica improvisació mentre la guitarra del líder ens acaronava amb dolços i subtils acords. Al final, de nou el curtet i vital tema de Fiorenzani, a tot bop, coses aquestes que ens agraden tant.  

Va ser seleccionat per formar part de l'Orquestra de Jazz de Siena dirigida per Roberto Spadoni, obrint el taller d'estiu de jazz de Siena a la Piazza Duomo de Siena. El semestre de febrer a juliol de 2015 va assistir a l’Institut Codarts de Rotterdam just abans del títol de batxiller. Allà va estudiar guitarra amb Ed Vheroeff i Reineer Baas i se li ha demanat que actuï a JazzDag International durant una trobada entre escoles europees dirigida pel saxofonista Ben Van Den Dungen amb el bateria Mark Schilders, la vocalista italiana Camilla Battaglia i el baixista anglès Loz Garratt. Els anys següents va actuar amb artistes com David Binney, Simone Graziano, Andrea Lombardini, Phil Mer, Andrea Grillini, Silvia Bolognesi, Alfonso Santimone, Maurizio Giammarco, Bernardo Guerra, Paolo Porta, Camilla Battaglia en diversos clubs i festivals italians com ParmaJazz Frontiere, il Torrione di Ferrara, Lume a Milà, Trento, Bolonya i molts altres. El 2016 va obtenir el títol de llicenciat en guitarra jazz amb 110/110 cum laude amb una tesi sobre els duets de piano / guitarra des de la música clàssica fins al jazz, acompanyat al piano per Francesco Orio. Roberto Cecchetto i Stefano Battaglia van dirigir la performance i la investigació. També col·labora sovint amb la cantant Camilla Battaglia, considerada una de les principals veus del jazz contemporani i que també canta una melodia (tema n. 6) al disc. El 2015 es va unir als BlueRing Improvisers, un col·lectiu de música improvisada, amb el qual també va enregistrar un disc que es publicarà el 2018 per a un segell alemany. Durant els darrers dos anys, també va acumular experiència docent, donant classes particulars i després col·laborant amb l’escola secundària Enea Silvio Piccolomini de Siena, on va realitzar tallers sobre l’art de la improvisació. L'abril de 2017 va ser convidat a una residència artística d'una setmana a Bisceglie (BT), organitzada pel segell discogràfic "Auand", juntament amb alguns dels músics més actius de l'escena de jazz italiana, inclosos Giancarlo Tossani, Gaetano Partipilo, Alfonso Santimone, Piero Bittolo Bon, Francesco Diodati, Simone Graziano, Enrico Morello, Stefano Risso, Marcello Giannini, Mirko Signorile, Camilla Battaglia, Filippo Vignato, Francesco Ponticelli, Matteo Bortone. El gener del 2017 va començar a treballar amb el quartet dirigit per Francesco Orio al piano (guanyador del premi "Gaslini" i del premi "Bettinardi") amb Andrea Grossi al contrabaix i Andrea Beninati a la bateria, per tal de gravar un disc per a Registres NAU. I res, amb aquest tema del guitarrista italià hem acabat el programa d’avui que espero com sempre que us hagi agradat tant com a mi. I primer amb els músics de casa nostra, els catalans del Nucli Trio, per després els grecs del SEV Trio per acabar amb aquesta formació més àmplia, la dels italians liderats per Francesco Fiorenzani, i amb totes les guitarres possibles, havent escoltat un micro conte de Carme de la Fuente.  

Doncs res, que us recordo que aneu a veure jazz en directe a llocs com Jazz Club La Vicentina, La Traska Truska, Jamboree, Jazzsi, 23 Robadors, Guzzo, Casa Fígari, Falstaff, Nova Jazz Cava, Nota 79, Campari Milano, JazzMan, Sinestesia, Big Bang, La Farola, el Maki, etc, etc, i que mireu d’adquirir discos, els d’aquest programa i els dels músics de tots els programes de Jazz Club de Nit. 

 Doncs ara sí, ho deixem aquí, gràcies per ser-hi aquí o al blog del programa que ja sabeu què és jazzclubdenit.blogpspot.com.es i jo mateix Miquel Tuset i Mallol qui l’ha realitzat, xerrat pels descosits d’interessos comuns, espero, i seleccionat les seves músiques, us espero la setmana vinent, si podeu, voleu i en teniu ganes i us desitjo molt bona nit i bon Jazz Club de nit en el Jaç de cadascú. Miquel Tuset i Mallol.

 

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |