Bona nit i benvinguts al programa Jazz Club de Nit, a Ràdio Sant Vicenç 90.2, emissora municipal de Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat, Barcelona, Catalunya, el món mundial, he he, aquí remenant la taula i posant els discos jo mateix, el pencaire altruista Miquel Tuset. Avui fem el programa nº 121 dedicat a dos saxos italo-americans.....

De fet pel gran públic,qualsevol jazzmen és un desconegut i més al nostre país de pandereta on triomfen abominables ignomínies com "operación triunfo" o "la voz" que ofenen d’intel·ligència humana. Pels amants del jazz, tant Sal Nistico com Joe Romano son molt coneguts. Aquests senyors son els pioners conjuntament amb d’altres com Flip Phillips o Frank Tiberi, d'una nissaga de tenors italo-americans que sorgiren de les files de la big band de Woody Herman amb una qualitat i un virtuosisme superlatius i que ha continuat fins l'actualitat amb grans figures com Joe Lovano, Jerry Bergonzi o George Garzone.
Aquestes van ser les paraules de l’amic Toni Solà després que jo compartís un vídeo de Nístico i Romano al FB i digués que eren uns desconeguts pel gran públic. A partir d’aquí, ja vaig decidir quin seria el meu proper programa a Jazz Club de Nit. Repassar un parell d’aquests grans saxofonistes  italo-americans, i que seran el Jerry Bergonzi i George Garzone amb la col·laboració de Frank Tiberi.

Jerry Bergonzi, saxofonista tenor, és un artista de Jazz reconegut internacionalment, compositor, autor i educador. La seva música és coneguda per la seva innovació, el domini i la integritat. Implacable, amb foc interior, amb un control total, tècnica impressionant, lirisme elàstic, ressonància rica,  visionari musical, són alguns dels comentaris favorables provocats pel seu so. El músic Bergonzi ha estat aplaudit arreu del món en festivals, sales de concerts i locals de jazz i la seva dedicació al jazz ha estat ben documentada per una extensa discografia de més de 150 pàgines.

JERRY Bergonzi, Simply Put
2008 Disc editat per Savant el SCD 2099
Realitzat el 16 de juny de 2009, enregistrat per Peter Kontrimas

Jerry Bergonzi, bostonià, autor d’un discurs suggerent, va descobrir els grans del Jazz, Duke Ellington, Count Basie i Lester Young quan només tenia 8 anys. Durant els anys 70s es va traslladar a Nova York, on va poder compartir escenaris amb alguns dels millors col·legues de generació com Joe Lovano, Bob Berg, Victor Lewis, Michael Brecker, Steve Grossman o John Scofield. En els 80s va tornar a Boston i es va convertir en professor dels mestres del Jazz actual. Ha sigut acompanyant de luxe de músics com Dave Brubeck, enregistrant discos amb Mulgrew Miller, Kenny Barron i Miles Davis. És una llegenda del Jazz, un mestre de mestres.
Nascut a Boston, Massachusetts, Bergonzi es va interessar per la música des de petiti. Va començar a tocar el clarinet quan tenia vuit anys escoltant Duke Ellington, Count Basie, i Lester Young. El seu oncle, que era músic de jazz i vivia dalt, li transcrivia solos per què anés practicant . Als dotze anys va aconseguir el seu primer saxofon, un vell saxo alt de la marca Conn, i un any més tard quan un amic li va mostrar les músiques de Miles, Coltrane i Sonny Rollins, no hi va haver marxa enrere! Als tretze anys, Jerry ja estava tocant en una banda anomenada The Stardusters. Durant els seus anys d'escola secundària va anar millorant i a més a més de les sessions setmanals amb els estudiants de la universitat de Berklee, Jerry també va tocar a la banda juvenil de John Laporta.

1.1.- Mr MB                           5m54s

Jerry Bergonzi ha estat durant molt de temps considerat com un saxofonista tenor d'alt vol entre els seus companys i aquesta sessió el troba en la seva millor forma, tocant amb una secció de veterans i amb una secció rítmica familiar, composta pel pianista Bruce Barth, el baixista Dave Santoro, i el bateria Andrea Michelutti. Set dels deu temes són originals del líder, començant per un tema tens, una cosa un pel fosca anomenada "Mr MB", dedicada al saxo tenor Michael Brecker mort recentment aleshores.
Alguns dels temes, clarament d’estructura moderna, contrasten amb una disposició més tradicional de "Dancing in the Dark".

2.1.- Dancing in the dark     6m53s

"Come Fly with Me", amb ràfegues d'energia del seu referent Sonny Rollins fent un enfocament aproximat a ell, tema de Sammy Cahn i Jimmy Van Heusen

3.1.- Come Fly with me       7m11s

Escoltem ara la seva inventiva re-harmonització de "Out of Nowhere" de Johnny Green.

4.1.- Out of nowhere            6m08s

Ara, Bergonzi canvia al soprano per la seva exòtica "Màlaga".

5.1.- Màlaga                         4m52s

"Transphybian" és d’una tristesa inusual que no segueix el camí previst, mentre que "Creuant el Naeff" és una balada inoblidable que la fa en duet amb Barth. Bergonzi reconfigura els estàndards de manera molt refrescant.

Altament recomanat! Aquesta és la informació de la malaguanyada pàgina allmusic.com. Abans sí que era collonuda, ara l’han feta pols. És que no saben els ianquis que les coses quan funcionen no s’han de tocar? Collons.


GEORGE GARZONE i FRANK TIBERI
Audacity
George Garzone i Frank Tiberi
Enregistrat a STC Music Recordings Studio, Copenhagen  el 8 de Juliol de  2011. Realitzat per Stunt el 27 de febrer de 2012

George Garzone tenor sax
Frank Tiberi tenor & soprano sax
Rasmus Ehlers piano
Jonas Westergaard bass
Jakob Høyer drums

6.1.-Theme For Ernie    (Fred Lacey)                   6m15s

Frank Tiberi
Garzone va arribar al Festival de Jazz de Copenhaguen 2011 acompanyat de Frank Tiberi, saxofonista tenor i soprano. Aquest músic va ser vergonyosament subestimat, ell que va ser músic de músics i mentor per a molts saxofonistes amb molta reputació entre el públic en general. Després de treballar amb Benny Goodman, entre d’altres, es va unir a la banda de Woody Herman a finals dels anys 1960, i quan Herman va morir el 1987, Tiberi es va fer càrrec de la banda. Garzone explica que va conèixer a Frank Tiberi a
través de Joe Lovano, que va tocar la banda de Herman a finals dels 70 's.


"Frank venia a la meva casa de Boston. Sempre va ser una gran inspiració i mestre per Joe Lovano i jo mateix, i jo vaig tractar d'arribar a tocar així tant com fos possible. Treballar amb ell i aprendre de la seva talla ha estat inavaluable per a mi. He tingut molta sort de tenir a Frank com un amic i font d'inspiració ". El següent tema, un estàndard de Sigmund Romberg i Oscar Hammerstein.

8.1.- Softly, As In A Morning Sunrise         7m00s

Frank Tiberi (1928) va començar a tocar el clarinet clàssic quan era un nen, diu però, "Benny Goodman es va travessar en el meu camí quan jo tenia deu anys", diu Frank. "Va ser una revelació descobrir que un clarinet es podia tocar així. Llavors vaig adquirir un tenor, i quan el meu pare va morir quan jo tenia 13 anys, vaig mantenir a la família tocant jo en diverses formacions. Hawkins, Lester Young i Charlie Parker van ser també una gran font d'inspiració. També em va agradar Al Cohn, tan melòdic i emotiu. Quan Woody va morir el 1987, em vaig fer càrrec de la banda. Ha estat una bona vida, he tocat, i això és el que volia fer ... Jo estava molt entusiasmat quan Coltrane va treure el “Giant Steps”. Jo l'escoltava molt en un club de Filadèlfia anomenat The Showboat. Era diferent cada vegada. Va ser increïblement intens, el seu desenvolupament i plena vitalitat. El vam posar tot el temps, tu no el veies a ell en el bar, però hi era sempre. Així, escoltant-lo, vaig desenvolupar el meu propi estil. "

1.2.-. Strollin’ Down Bourbon St.    (G.Garzone)  6m09s

Malgrat la seva edat, Frank Tiberi segueix sent molt important, i molts el consideren la gran sorpresa del festival de jazz de 2011. No ha gravat molt en el seu propi nom, i poques vegades s'escolta els solos de la història, i així Stunt Records aprofita la possibilitat històrica de registrar aquests dos grans saxos a Sun Studio.

Audacity és el quart disc que fa George Garzone.

2.2.- My Man     (Frank Tiberi)                               4m13s

One Two Three Four
George Garzone
Enregistrat el 13 d’octubre de 2006
2007 CD Stunt 07012


George Garzone Saxo Soprano, Saxo Tenor 
Chris Crocco, Guitarra 
Dennis Irwin, Contrabaix 
Pete Zimmer, Bateria

2.3.-  Central Park West  (John Coltrane)            6:05 

George Garzone

El saxofonista George Garzone és membre de The Fringe, un trio de jazz fundat el 1972, que inclou el baixista John Lockwood i el bateria Bob Gullotti, que toca regularment a l'àrea de Boston i que ha realitzat gires per Portugal. El grup ha enregistrat tres àlbums. Garzone, veterà músic de jazz, ha aparegut en més de 20 enregistraments. Va començar amb el tenor quan tenia sis anys, va tocar en una banda familiar i va assistir a l'escola de música a Boston. A més Garzone va aparèixer en moltes formacions i va anar de gira per Europa amb Jamaaladeen Tacuma, actuant amb Danilo Pérez, Joe Lovano, Jack DeJohnette, Z Rachel i John Patitucci, entre d'altres.

2.5.-  Stablemates  (Benny Golson)                      4:02 

Garzone és un reputat educador de jazz, actualment professor al Berklee College of Music. També ha ensenyat prèviament al New England Conservatory, Longy School of Music, Universitat de Nova York, Manhattan School of Music de la Universitat del Nord-est i la New School University. Ha estat pioner en l'enfocament triàdic cromàtic i els estudiants en el seu haver inclouen a Joshua Redman, Branford Marsalis, Avery Teadross, Luciana Souza, Mark Turner, Donny McCaslin, Iots Doug i Danilo Pérez, per nomenar uns pocs.

El 1995 va gravar un tribut a Stan Getz a NYC anomenat ”Alone”,Four’s and Two’s” va seguir un any més tard amb el seu compatriota Joe Lovano, que li va valer quatre estrelles a la revista Downbeat, i el 1999 va tornar amb Garzone Moodiology. Fringe a Nova York va sortir l'estiu de 2000. Ell és un membre de la formació guanyadora d’un Grammy, la Joe Lovano Nonet, i va tocar i gravar amb el grup al Village Vanguard, el setembre de 2002. George utilitza canyes Rico, embocadures JodyJazz i els instruments musicals de RS Berkeley.

2.7.-  Hey, Open Up  (GeorgeGarzone)                5:50 
2.8.-  Giant Steps  (John Coltrane)                        6:19 


0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |