Molt bona nit a tothom, ens retrobem de nou a Jazz Club de Nit aquí a Ràdio Sant Vicenç 90.2  aquí a Ràdio Molins de Rei  91.2 aquí a Ràdio Abrera 107.9 amb un programa de Jazz per a vosaltres que us agrada el Jazz, com deia el nostre amic Cifu. A ell li dediquem el nostre programa avui i cada setmana que el fem. O sigui que “Un petó Cifu”. Aquí Miquel Tuset i Mallol qui us parla, realitza i presenta aquest programa, i com sempre amb les novetats dels nostres músics.

Com que encara hi són, segueixo pensant i dient que haurien de marxar, i haurien d’haver estat ajudant a apagar els més d’un centenar d’incendis que han cremat aquests dies i potser encara cremin a Galícia. Que se’n vagin a apagar incendis i ajudar la gent.

Doncs avui hi tornem amb un programa temàtic on la guitarra i els ritmes vius, càlids i vitals hi tenen la màxima importància i on el Jazz hi serà sí en les improvisacions dels temes que escoltareu dels dos projectes de Temps Record, o sigui que serà de nou un programa dedicat a aquesta editorial de casa nostra. Escoltareu doncs el projecte de Gabriel Grossi i Jurandir Santana anomenat “Conexöes”, i per acabar el del Grupo Quebrante anomenat “Na Beira Do Mundo”. Programa especial dedicat a Temps Record amb la guitarra i derivats com a protagonista principal sense oblidar a la resta d’instruments com l’harmònica de Grossi, ara mateix el successor de Toots Thielemans.

Recordeu que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial de Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.

Doncs començarem el programa amb la magnífica harmònica de Gabriel Grossi i també la preciosa guitarra de Jurandir Santana, ambdós brasilers, venint el primer de tant en tant mentre que el segon podríem dir que s’està entre nosaltres. El projecte es diu..


“CONEXÖES”
Gabriel Grossi & Jurandir Santana

Editat per Temps Record            TR1632-GE17
Mesclat per Josep Roig i Enric Roldán a Temps Record, Terrassa, Catalunya.
Masteritzat per André Dias al Post Modern Mastering, Brasil
Produït per Jurandir Santana i Gabriel Grossi

Us haig de dir que ja fa un temps vaig fer un programa dedicat exclusivament a aquest mestre de l’harmònica, o sigui que us remeto a aquest programa per saber-ne els ets i uts de la seva vida i miracles. De fet, amb el Gabriel ens vam conèixer a les WTF del Jamboree on hi va aparèixer en algunes ocasions, les que coincidien amb les seves gires europees. Ell i d’altres músics sud americans varen fer-nos gaudir d’allò més en aquelles glorioses jam sessions,i alguns d’aquests els podrem escoltar en el següent projecte, on també hi participa també el gran guitarrista Jurandir Santana.
Escoltem doncs la magnífica balada de Antonio Carlos Jobim i lletra de Vinicius de Moraes, lletra que no escoltareu, en el tema més conegut en anglès “Once I loved” i en portuguès....

6.- Amor em paz       (A. C. Jobim & V. de Moraes)        4m37s

Un tema del qual se n’han fet tantes i precioses versions a tempo súper slow de balada com el de Gal Costa cantada i per tant “Amor em paz”. De fet la versió que ens han fet aquests dos mestres també és a tempo súper slow de balada d’aquelles d’arrambar amb la parella. Ja vegeu quina preciositat de so que extreu el Gabriel de l’harmònica, cromàtica evidentment. És també un gran improvisador, amb una tècnica que ja voldrien per a sí molts músics actuals. I ara recordo a un gran pianista i amic, en Rodrigo G. Pahlen, el qual darrerament es desenvolupa amb l’harmònica i que sap perfectament que el que dic és cert del tot. No li afecta en l’aspecte de pianista però sí en el d’harmonicista, sabent ell el que costa improvisar amb aquest instrument. La delicada intro de Jurandir a la guitarra ens l’ha presentat en safata, fent també magníficament la feina d’acompanyant durant tot el tema.

Escoltem ara un altre magnífic tema d’aquest duet de mestres, essent el tema de Dominguinhos amb el Jurandir a la guitarra elèctrica en l’anomenat...

5.- Nilopolitano         (Dominguinhos)                    3m52s

Doncs ja heu escoltat que aquest ha estat un tema on només els grans virtuosos són capaços d’afrontar, i aquest parell d’amics i mestres en els seus respectius instruments ens ho han demostrat. Quina velocitat d’execució ambdós músics fent la melodia fins ja quasi a la meitat del tema, els ànims s’han calmat i hem pogut gaudir com Jurandir Santana excel·leix en el seu solo primer, i després amb un magnífic acompanyament mentre el solista principal desenvolupa un solo impressionant. No ho sé, però a mi, a voltes m’ha semblat escoltar un acordió. Però no, és una harmònica, però quina harmònica, mare meva. Tots dos han improvisat totalment de manera jazzística en cadascun dels temes que hem escoltat però és que en aquest arriben a unes cotes altíssimes de qualitat i mestria. Acollonants tots dos. Recordeu aquests noms i instruments, Jurandir Santana, guitarra i Gabriel Grossi, harmònica.


Seguim amb un tema també viu, essent aquest el de Joao Bosco i Antonio Cicero, l’anomenat..

3.- Holofotes             (J. Bosco & A. Cicero)        6m05s

Doncs per molts de nosaltres aquest tema ha estat un descobriment. El trobo impressionant i segurament també per la gran interpretació dels dos músics. Incansables tots dos des del primer moment, Gabriel Grossi sense parar ni una mica de tocar l’harmònica, mare meva, quina capacitat pulmonar, control de la respiració i tot remenat amb una tècnica impressionant i improvisacions d’alta volada. Jurandir Santana ha estat també incansable en un tema força entremaliat, rítmicament parlant, ja ho heu escoltat. Ha tingut també la seva estona solista tot i que curteta, molt curteta, ell, tocant la guitarra acústica de manera magistral. Se’ns ha  mostrat com un gran acompanyant, però l’hauríeu de veure a mans de la seva guitarra elèctrica en una Jam, en les del Jamboree com jo l’havia vist, i on el vaig conèixer a base de jo anar-hi cada dilluns i ell de ser-hi també moltes vegades.

Acabarem aquest projecte amb un tema que segur coneixeu, compost per Edu Lobo i lletra de Gianfrancesco Guarnieri, l’anomenat...

1.- Upa Neguinho     (E. Lobo & G. Guarnieri)                 3m31

Amb aquest magnífic tema acabem aquest projecte, on del 8 temes n’hem escoltat poquets sí, però ja sabeu que això ho faig amb la sana intenció que entreu al web de tempsrecord.cat i allà els adquiriu, aquest i el que després escoltareu. Un disc amb un parell de balades, de les quals n’heu escoltat una essent l’altre “Cio da terra”, de Milton Nascimento i Chico Buarque. On hi ha també temes de Gilberto Gil, “Palco”, un tema propi anomenat com el disc “Conexöes”. Amb “Upa Neguinho” ens hem situat en el bell mig de la samba do Brasil, a l’inici del tema i durant tota la seva execució. Els nostres herois n’han fet una versió súper fast, i ja heu pogut escoltar de quina manera ho han fet, magistralment. El solista d’aquest projecte ens ha tornat a demostrar tota la seva capacitat sonora, brillant a voltes i també dolça com en el primer tema. Jurandir ha estat un acompanyant de luxe, ja ho heu vist, escoltat, vaja. Doncs nosaltres seguim amb un altre projecte on hi participa aquest magnífic guitarrista brasilé, però....

Abans però dir vos què si entreu al web de Temps Record: https://tempsrecord.cat/ hi trobareu tot el seu extens i divers catàleg. Aquesta és també una editorial de casa nostra amb un ampli ventall d’estils des de Bandes Sonores, a Blues, Boleros i evidentment Jazz, passant pel Flamenc i la Fusió. O sigui que agrair-li al Josep Roig el seu suport i des d’aquí una forta abraçada.

El projecte que us proposo escoltar segueix la idiosincràsia de les músiques càlides del con sud, però ara la formació és força més potent a base de quartet, el del Grupo Quebrante i el seu projecte anomenat...


“NA BEIRA DO MUNDO”
Grupo Quebrante

Editat per Temps Record            TR1628-GE17

Jurandir Santana, guitarres
Mark Anderud, piano
Martín Laportilla, baix elèctric Fender Bass
Jeffe Otto, bateria i veu

Vegem què ens en diuen des de Temps Record

“El projecte del Grupo Quebrante es va iniciar a Barcelona el 2013. Aquest és un grup orientat al que anomenem “Jazz Brasil”, que busca un so únic, amb l’exploració de la riquesa musical brasilera dels arranjaments instrumentals i cantats. Amb aquesta finalitat, han adoptat una cosa comuna a Brasil i Barcelona: la diversitat. La meitat del grup és de Brasil, encara que de diferents punts del Brasil, Jurandir Santana és de Bahia i Jefferson Otto de Curitiba. I l’altra meitat es completa per Mark Aanderud de Mèxic i Martín Laportilla d’Argentina, tots ells establerts a Barcelona.

La proposta musical, com el nom del grup indica, busca trencar amb els límits i esquemes musicals on sembla que no hi ha permís per explorar, i entendre les arrels no només de la música brasilera i també les moltes experiències en el jazz i altres estils significatius.

Doncs amb aquesta presentació que ens ha fet, suposo, en Josep Roig, ens disposarem a comprovar-ho. Ho farem però amb la dificultat de prendre decisions complicades, les que faran que sonin unes músiques i que les altres no sonin, en un projecte magnífic que també us recomano adquirir des del web de Temps Record, per a gaudi segur vostre i per ajudar-los a tirar endavant, als músics i productors d’aquest magnífic disc.

Escoltem doncs el primer tema d’aquest magnífic grup consolidat i parit segur a partir de les seves trobades a les WTF del Jamboree...i ho farem amb un tema de Arismar do Espíritu Santo anomenat...

9.- Vestido Longo    (A. de S.S.)               6m23s

Aquest és un altre monstre de la música brasilera, compositor, pianista, baixista i més instruments que deu tocar. Així és que el seu fill, que l’acompanya en els concerts també és baixista i bon guitarrista de jazz. Doncs amb aquest preciós tema hem començat el projecte dels amics del Grupo Quebrante amb un tema farcit de ritme, contingut de moment, que per començar els projectes sempre va bé. La melodia és magnífica i la sonoritat del piano de Mark Anderud de cua ara, i la de la guitarra de Jurandir sense oblidar que els ajuden una magnífica base rítmica amb Martín Laportilla, baix elèctric i Jeffe Otto, bateria. Un tema que segurament no us deixarà impassibles ni quiets a la  cadira i us farà bellugar al menys el cap, d’un cantó a l’altre. El solo de Jurandir ha estat impressionant per improvisació i sonoritat amb records al gran Pat Metheny. Mark Anderud a piano acústic, de cua, no sé lo quant llarga, ha desenvolupat un increïble solo súper ben recolzat per baixista i baterista, on aquest fa i desfà de manera magistral, acabant d’omplir el solo del pianista. El tema apareix de nou. Ja ho sabeu com va això: tema, solos diversos i tema, i tema vol dir tota la cançó amb els seus canvis de As, el pont o la B i finalment la A, si és un tema estàndard de 32 compassos.

I nosaltres seguim però abans......deixeu-me que us digui que podeu entrar al web de www.freshsoundrecords.com per veure l’extens catàleg d’aquesta nostra editorial i també podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc. Allà hi trobareu els caps de setmana i dilluns pel matí a l’amic Enrique Heredia, mentre que la resta de dies hi trobareu a l’Esteban. Ells dos us assessoraran en tot lo de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada.
Seguim ara sí amb més música d’aquest projecte i ara serà el preciós tema del genial Hermeto Pasqual anomenat...

8.- Ginga carioca     (H. Pasqual)              5m47s

Doncs ja heu pogut escoltar aquesta meravella del grandíssim mestre Hermeto Pasqual, un tema aquest interpretat per gent diversa com la mateixa Esperanza Spalding la qual el va interpretar en el Festival de Jazz de Newport el 2011. El saxofonista Felipe Salles establert als EEUU que ha col·laborat amb figures actuals com Randy Brecker l’inclou en el seu disc anomenat “Ugandan Suite”, dedicat a les músiques clàssica, africana i Jazz.   Les composicions d’Hermeto no són precisament gens senzilles ans al contrari, són complexes i molt riques en melodies i harmonies. Aquest és un músic poliinstrumentista, considerat per molts com a geni de la música i que vam tenir la sort immensa de poder veure al Jamboree el 5 de juliol del 2016 en un concert extraordinari i en un espai ple de gom a gom amb tothom d’empeus com reclama la seva música plena de ritmes. Els nostres herois en fan una versió a tempo lleugerament reduït vers l’original, amb la clara intenció cara als oïdors, tots nosaltres, que el puguem gaudir plenament. Després de presentar-nos tota l’estructura del tema, hem pogut al magnífic pianista Mark Anderud, mexicà ell però que s’està entre nosaltres i que per cert vam tenir al Jazz Club La Vicentina amb en Geni Barry Trio ara ja fa alguns mesos. Aquest pianista ens ha mostrat el domini en la improvisació i el so obtingut del piano elèctric Rhodes com si de Chick Corea es tractés, salvant les distàncies, i com de ve s’emmotlla aquest so al tema. I sí, aquesta magnífica guitarra, so i improvisació torna a ser la del gran Jurandir Santana. Un increïble solo i domini de la tècnica de la guitarra, la que sigui, acústica o elèctrica, i de qualsevol dels estils emprats. Al final del seu solo tornem a escoltar el tema sencer, tema complex i que ens ha mostrat el nivell altíssim d’aquests els nostres músics, sí, ho són perquè participen de la nostra vida musical, social i demés.


I com que tenim un bateria molt bo que a més a més també canta molt bé, i el coneixem també de les WTF del Jamboree, us posaré un tema compost per Joao Bosco anomenat...

5.- Èxtase      (J. Bosco)      4m37s

Per si no us ho havia dit, aquest quartet magnífic va presentar aquest projecte per primera vegada obrint la WTF del Jamboree l’1 de febrer de 2016, havent també participat en el darrer Jamboree Jazz Club Festival del juliol de 2017. Doncs ja heu pogut comprovar lo bé que canta l’amic Jefferson Otto, ell a la vegada magnífic bateria, com també esteu comprovant. Un tema també ple de potència rítmica i melodies que no paren de dir-nos a quin país estem. Magnífica veu i afinació perfecte la d’aquest músic brasiler establert com els altres tres a casa nostra. Acabat el tema sencer, el primer i magnífic solo a càrrec del gran guitar man Jurandir Santana per seguir-lo al piano l’amic també Mark Anderud, gran pianista mexicà, no oblideu. Un tema llarg i que potser això mateix ha comportat que els solos dels dos solistes no hagin siguit massa. Al final acaben amb un turnaround, què és una seqüència d’acords que es va repetint per així acabar de millor manera el tema.

Aquest és un projecte de 9 temes dels quals n’hem posat menys de la meitat amb la sana intenció que amb la petita mostra en tingueu prou per mirar d’adquirir-lo per ajudar-los a continuar parint projectes com aquest, entrant al web de tempsrecord.cat. Ens hem deixat el tema que dóna nom al grup, “Quebrante”, tema de Jurandir Santana, unes precioses balades cantades “Vem do Mar” i “Derreteu” de Jeffe Otto, un tema de Milto Nascimento anomenat “Cravo e Canela”, la “Samba com pressa” de Rosa Passos i potser algun més.

Doncs nosaltres acabarem projecte i programa amb el primer tall del disc compost per Mark Anderud anomenat..

1.- Capiranha            (M. Anderud)             5m50s

Doncs ja heu pogut escoltar com les gasten aquests músics, amb quina insistència rítmica ha parit Mark Anderud aquest tema. La recurrència melòdica i rítmica hi és evident. Hi ha de manera evident un “Leit Motiv” que es va repetint i així és com es fa ficant dins el nostre cervell també a mode de “mantra”. Haureu notat que tot el tema segueix una cadència ascendent, bàsicament, tornant després al repòs. Jurandir ens ha mostrat com i de manera diferent sona ara la seva guitarra, amb un so més brillant, però amb la mateixa mestria solista, car ja heu constatat què és un gran guitarrista. Un tema llarg d’exposició que ens tornem a trobar de nou al final per així acabar-lo de manera insistent. I recordeu que hem escoltat una llarga estona de música relacionada amb els aires càlids del Brasil, primer amb el projecte de Gabriel Grossi i Jurandir Santana i amb les músiques darreres d’aquest Grup Quebrante amb Mark Anderud, Jurandir Santana, Martín Laportilla i Jeffe Otto.

Des d’aquí rebutjar els empresonaments de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i l’increment de la tensió a càrrec de l’executiu español. Llibertat presos polítics.

Doncs res més, espero que hàgiu gaudit amb el programa, amb les músiques escollides per qui us parla, Miquel Tuset i Mallol, avui dedicat a Temps Record. O sigui que agrair-vos la presència aquí o al blog del programa jazzclubdenit.blogspot.com.es, i desitjar-vos molt bona nit i bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú.
Miquel Tuset i Mallol.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |