Molt bona nit a tothom des d’aquí Ràdio Sant Vicenç i el programa Jazz Club de Nit. Ja sabeu que aquest programa el fem els dimecres i els dijous en diferit a la mateixa hora. Ens podeu escoltar en directe per online a radiosvh.info i des d’allà prement el botó del directe. Qui us parla, Miquel Tuset i Mallol mirarà de fer-vos gaudir amb la selecció de músiques improvisades que escoltareu.

Avui hi tornem amb les novetats dels nostres músics, els nostres herois que dia a dia lluiten per tirar endavant els seus projectes, i des d’aquí nosaltres en volem fer ressò i així doncs avui escoltareu tres novetats amb tres discos autoeditats o quasi i enviats per ells mateixos a casa via correu normal.

Recordeu però que podeu trobar el millor del jazz que es fa a casa nostra entrant a la web de Quadrant Produccions www.quadrantproduccions.es, allà tindreu la possibilitat d’adquirir els discos que vulgueu i veure tot el catàleg d’aquesta editorial del Lleida dirigida pel Josep Ramon Jové, des d’aquí una forta abraçada.

El primer treball que us vull presentar és el darrer treball de Jairo Ortega Quartet anomenat.....



“ROMANTIC SOUVENIRS”
Òscar Jairo Quartet

Enregistrat als Estudis Laietana per Jordi Vidal el juliol de 2014

Lluís Boronat, clarinet i saxo tenor
Brady Linch, contrabaix
Jordi Herreros, bateria
Jairo Ortega, piano i arranjaments
Amb la col·laboració de Mireia Giró, veu en el segon tema

Aquest és un projecte ideat per l’Óscar Jairo on la simbiosi de la Música Clàssica i el Jazz és la clau de tot plegat. No tant en el concepte del “Third Stream” del Gunter Schuller i més en clau d’interpretar els temes clàssics fent-ho en clau de Jazz.
Aquest és el segon projecte de la saga i podeu considerar la possibilitat de tornar a escoltar-ne el primer si entreu al blog del programa i cerqueu el programa 120 dedicat a Frederic Chopin, “Querido Frèderic”.

Tot i que el projecte és de música clàssica en clau de jazz, començarem amb el darrer tema del disc que és un magnífic estàndard de Cole Porter anomenat....

8.- All of you              (C. P.)            3m15s

Una preciosa balada per començar el programa és el millor que podem escoltar. Aquesta és una cançó popular, convertida en un estàndard de Jazz escrita per Cole Porter i publicada el 1954.

Va ser introduïda per Don Ameche en el musical “Silk Stockings” a Broadway i va aparèixer en la pel·lícula del mateix nom. Ha estat gravada per Fred Astaire, Bobby Darin, Ella Fitzgerald en el seu àlbum de 1972: Ella Loves Cole, també per Billie Holiday, Tony Martin i Anita O'Day.

Bill Evans va incloure aquest tema en el seu àlbum en viu del 1961 Sunday at Village Vanguard. També va ser interpretat per Miles Davis (com també el 'Round About Midnight en el seu enregistrament en viu de 1964 Four and More), Tony Bennett (per exemple en el seu àlbum MTV Unplugged) i Keith Jarrett. Va ser interpretada en l'àlbum del mateix nom per Ahmad Jamal el 1961, i en el 1955 en l'àlbum "Concorde" pel Modern Jazz Quartet...entre molts altres.

Una bella interpretació de l’Òscar al piano només acompanyat per la resta de companys de la secció rítmica, en Brady i Jordi, els quals hi són però bàsicament per aixoplugar al líder de la formació en la seva delicada intervenció. Jordi amb les escombretes manté el recolzament rítmic i en Brady el més melòdic. Un preciós tema per començar...

Doncs seguim ja amb aquesta petita joia amb el primer tema del disc, una cançó de Tchaikovsky anomenada...

1.- El lago de los cisnes      (P.L. T.)          6m51s

Iniciada pel piano de l’Òscar i seguidament pel clarinet del Lluís. Una cançó que reconeixem en alguns moments, ja que l’arranjament de l’Òscar la fa certament emmascarada, sobretot quasi a la meitat del tema quan en Lluís agafa el saxo i ens trobem en un món més conegut per nosaltres, pel ritme de la bateria del Jordi Herreros i intervencions del contrabaix del Brady. Però vet a qui que és ara quan reconeixem la melodia del Llac dels Cignes. Els solos segueixen l’estructura melòdica inicialment, després però, en Lluís es desferma mentre la resta de companys el segueixen rítmicament. Óscar fa la seva aportació a la tanda de solos per després enllaçar amb la melodia i acabar el tema...



Doncs ja vegeu quina és la música que escoltarem ara en la primera mitja hora. Magnífica música que tots hem escoltat tantes i tantes vegades però ara amb una nova visió, una visió en clau de Jazz...i ara seguim amb el tema de Chopin..

6.- Nocturno nº 2                   (F. Ch.)           4m20s

Ja d’entrada reconeixem la melodia però embolcallada per aquest ritme que poc després es converteix en un magnífic swing. Brady enceta la seva participació en els solos amb una gran intervenció. Després és el mateix Òscar qui fa la seva, amb el bon arranjament que permet incloure diversos ritmes en el mateix tema, acabant-lo suaument. Un Nocturn de Chopin en clau de Jazz..

Us recordo que hi ha d’altres programes com el Saxofon d’en Ramon i Josep, el Camps de Cotó de l’Andreu Fàbregues, el Jazz para Nictalopes de l’Enrique Heredia, el Calaix de Jazztre del Jordi Hatero, les Històries del Jazz de l’Albert Carrique, Jazz per a noctàmbuls i No solo Jazz de l’amic Antonio Narváez, gran fotògraf també, per parlar dels programes carregats de voluntariat, com també és aquest i que també hi ha programes de ràdio diguem-ne més institucionals, aquells que pots escoltar a les emissores estatals i/o autonòmiques i els de països com el nostre com és l’IcatJazz de l’Albert Talleda i l’amic Toni Pola, i els que fa el mestre de tots, a les escanyes, Juan Claudio Cifuentes, “Cifu” per els amics, Jazz porque sí i A todo Jazz, etc... Bé, com sempre dic la oferta és força àmplia i n’hi ha per triar i remenar..

Acabem ara amb un tema del mateix Òscar Jairo anomenat...

7.- Láudano               (O.J.)              5m12s

Tot i ser un tema propi, te clares connotacions clàssiques, més als inicis, tot i que amb la seva improvisació no s’allunya massa dels clàssics, mentre que la resta de companys, amb el ritme i les seves interpretacions ens acosten més al Jazz. Lluís al clarinet ens ha recordat el classicisme. El mateix Óscar fa cap al final unes frases repetides descendents que es repeteixen i que reconeixem...el final acaba a base de marcats acords i companyia rítmica...

Doncs aquest disc te a més a més d’altres cançons de Tchaikovsky, Chopin, Verdi i Beethoven, i ja vegeu que és una petita meravella que podeu gaudir si mireu d’aconseguir el disc...

El segon projecte que escoltareu és el segon treball realitzat per la formació anomenada “Qui és l’últim?” anomenat....


“ATZUCAC”
Qui és l’últim?

Enregistrat i editat el 2014 per Gravity Music
Mesclat i masteritzat per Joan Barranca de Gravity Music

Quim Sánchez, saxo tenor
Manel Pujol, guitarra clàssica i elèctrica
Francesc García “Pim”, baix elèctric
Jaume Yelo Blat, bateria, xilòfon, balàfon, palmes i percussions

I amb col·laboracions de luxe...
Miquel Frank, percussió excepte el tema 8
Xavier Dotras, piano i teclats
Jaume Catà, tablas als temes 2 i 7
David Pastor, trompeta al tema 4
Toni Calvo, sitar al tema 7
Joan Morales, beat box al tema 9

Alguns temes són de Francesc García i d’altres de Manel Pujol.

Vegem què ens diuen ells mateixos del seu treball....
Atzucac és el segon disc de Qui és l’últim? Un nou projecte on continuen en la mateixa línia d’explorar diferents estils a través del llenguatge jazzístic. Aquest àlbum vol ser també quelcom més que la propia música. Amb cada tema s’intenta donar un missatge crític respecte els problemes endèmics de la societat. Amb col·laboracions de músics de prestigi internacional com David Pastor, Xavier Dotras, Toni Calvo, Jaume Catà o Miquel Frank, en aquest nou treball el grup fa una altra aposta per noves tendències rítmiques i compositives, a través de 10 temes de collita pròpia.

Doncs anem ja amb la fusió d’aquests els nostres músics...i començarem amb un tema de Manel Pujol anomenat...

6.- Funambulista de Fedora           (M. P.)            6m35s

Un tema a un tempo mig i ritme entretallat, marcat pel bateria Jaume Blat, Yelo, on la melodia l’enceten saxo i guitarra a la vegada. Manel enceta el seu solo mentre el Francesc fa una mena de walking i pel darrera, en Jaume seguint els canvis melòdics i convertint-los en rítmics. Un magnífic solo d’en Manel amb un so càlid que ell sap extreure de la seva Ibanez, per després encetar-lo el so metàl·lic del saxo Rollinstanià del Quim amb una magnífica improvisació. Un tema amb el ritme entretallat, com si fos el menú de la casa.

I ja sabeu que podeu anar a la botiga Blue Sounds al carrer Benet Mateu 26 i comprar de tot i més relacionat amb el món del Jazz...discos, llibres, dvds, vinils....etc....tot el de Fresh Sound Records, editorial creada pel gran entusiasta amant del Jazz, Jordi Pujol Baulenas, des d’aquí una forta abraçada...

Informació d’aquesta formació no en tenim gaire però dir-vos que estant tocant o han tocat en alguns llocs importants com és La Font del Balç a Gironella, lloc emblemàtic on hi ha passat tothom i que és l’espai on programen els de La Berguedana de Jazz, i al capdavant hi tenim al Gemi, des d’aquí una forta abraçada.

Ara seguim amb un tema del Francesc anomenat com el mateix compacte...

1.- Atzucac                (F. G.)             4m45s

Un bon tema amb l’esperit del Francesc a base de ritme entretallat i bones interpretacions de tots els membres de la formació. Jaume imparable a la bateria, mentre que Manel executa un precís solo amb el seu magnífic so de la seva guitarra. Quim al saxo, amb els aires caribenys dels calypsos del seu mestre Sonny. Xavi Dotras a l’orgue omple de caliu harmònic el tema que passat tot això torna a la coda per finalitzar-lo.


I seguim amb el tema del Francesc anomenat...

7.- I tu, no desfines mai?     (F. G.)             8m38s

Iniciat amb aires hindús per les percussions i tablas del Jaume, el Sitar del Toni Calvo, i amb una concepció rítmica brutalment conjuminada per tots els membres de la formació. Canvis rítmics sense parar, i entremig una melodia....i no tarden gaire en doblar el tempo encara que només sigui per poquet. Després tema amb saxo i guitarra i sempre al darrera la secció rítmica impressionant amb el baix i la bateria i els estris de la percussió...un tema força ben desenvolupat amb una gran dosi imaginativa i llarga intro de 4 minuts abans  que el Manel comenci el seu magnífic solo. Després és el Quim qui s’hi posa amb el tenor, etc...

Dir-vos que em sap força greu no poder-ne posar més de temes però que hi ha un parell o tres de magnífiques balades. Els temes 86.4 de F.G. i Llum en la foscor del M.P. Que els tres primers temes, Atzucac, Amaltea i Carajillo Attack són del F. G. i que el seu estil i la seva manera de composar l’identifiquen en els seus temes i que n’hi ha un del M.P. de marcat accent llatí, que és on toca el mestre David Pastor i que és el que ara clourà aquest projecte, un tema anomenat...

4.- Leazel       (M. P.)            6m30s

Un magnífic tema per acabar aquesta presentació d’aquest magnífic projecte dels “I qui és l’últim?” anomenat “Atzucac”, i dir-vos doncs això, que aquesta música no ens ha portat a cap atzucac, ans al contrari al gaudi sense concessions. Aquí hem escoltat la intervenció, magnífica del David i també la del mestre Xavi Dotras, mestre ell en això de barrejar les diverses músiques. El solo del Manel, fi i precís,  adorna la prèvia al final d’aquest tema on abans tots plegats fan una demostració de potència i la bateria i les percussions ens omplen el cap i ja al final podem deixar de dansar..

I ja per acabar els projectes d’avui us presento el magnífic darrer disc de l’amic i gran músic Pere Soto anomenat...


“PERE SOTO amb amics”

Editat per Ars Harmonica           AH238




Totes les composicions són de Pere Soto

La informació de la carpeta del disc del Pere és tan amplia que serà millor que ho llegiu vosaltres quan ho tingui penjat al blog...Hi ha molts músics i no els podrem mencionar a tots, o sigui que només us diré els que toquin en els temes que us posaré, resumint, el Curro Gálvez i és en tots excepte la 12.


I començarem amb el preciós tema anomenat...

4.- Notas de un amanecer              (P. S.)             5m55s

Una preciosa balada a ritme de bolero on hi ha intervingut el Jordi Gardeñas a la bateria i/o percussions; el Ricard Vallina, violí; Ernest Martínez, congues, en Curro Gálvez, contrabaix, el Josep Traver, guitarra rítmica i la guitarra zíngara del Pere. Una preciositat per començar el projecte del Pere, on ja vegem que la música ha fet un gir important. De fet, la música d’avui ha fet 3 girs molt clars, però tot i això considero que la música seleccionada ha estat i és encara d’un magnífic nivell i de molt bon gust.

Parlar d’en Pere Soto no ho faré i sí que us adreçaré al programa nº 165 que li vaig dedicar a ell sol i que va durar dues hores....

Seguim amb un tema amb el tempo un pèl més viu, però encara no lo suficient...amb el preciós gipsy..

2.- Mixteca                (P. S.)             5m04s

Una delícia de tema interpretat pel Curro, Josep Traver, Walter Lampe, piano; l’Enrique Heredia, bateria. Una magnífica composició amb aquells aires amb sabor a Montmartre, a pastís i absenta de París. Una secció rítmica suau amb tocs suaus al charles quasi tancat, i el permanent fregat de la guitarra del Josep. Alguna incursió del Walter al piano i el sempre ben controlat solo del Curro. Per tornar a la melodia i tancar el tema.
Complicat i difícil, vaja, impossible parlar de tots els músics que intervenen en aquest projecte per la quantitat, 24 en total.

Seguim doncs amb la música amb una mica més de punch i tempo amb el tema

7.- Minor Rumba       (P. S.)             4m13s

Un magnífic tema amb el Curro amb el baix elèctric, Josep Traver, Ricard Vallina, violí; Paca Rodrigo, veu i a la percussió l’Ernest Martínez i  el Jordi Rallo. Una rumba en mode menor marcada per el so sec de la percussió i la veu de la Paca, mentre Pere va marcant la melodia senzilla del tema. Després del primer chorus inicia el solo i després de la primera A l’acompanyen a base de marcar la melodia inicial. Un tema viu amb aires càlids, on entre els diferents sons de la percussió i la veu de la Paca, se sent la melodia inicial. Tema amb aires alegres que ben bé que ens fa falta.
 


Del Pere sabem que se’n tornarà uns mesos a la seva segona casa, a Mèxic, a Oaxaca. Allà s’acabarà de recuperar del tot, ben acompanyat per la seva dona i estimat i valorat com només aquella gent saben fer.

I volia acabar amb un dels temes més complexos del disc, l’anomenat Reformatrix, un tema on el Pere agafa la guitarra elèctrica, i és el més Jazzístic de tots, aquí amb l’estimat Guim Garcia tocant el meu Selmer Mark VI amb un solo bestial, impressionant. L’altre estimat, en Carles Pineda a la flauta travessera compartint sonoritats. Walter Lampe és ara l’encarregat de fer el solo al piano, i vaja quin tros de solo ens fa. Curro ara amb el contrabaix i en Jordi Gardeñas a la bateria és el que ens fa també un magnífic solo, mentre els vents li van marcant el riff i en Walter es descontrola al piano. I quin tros de solo del Jordi..i per acabar en Carles a la flauta d’una manera delicada...

Però no, he decidit acabar amb el tema que inicia aquest compacte en honor als dos amics que toquen el saxo alto, en Carles i en Guim....en el gran tema del Pere, també amb guitarra elèctrica però en pla gipsy...

1.- Catgaria               (P.S.)              7m13s

Aquí el solo inicial al canal central és el del Guim, tot i que anteriorment els dos saxos han ocupat cadascun d’ells un dels canals, el dret pel Guim i l’esquerre pel Carles. Després és el Carles qui fa el seu solo, magnífic també, no endebades ens havia fet gaudir tant en les seves intervencions a les Jam sessions acompanyant al gran Geni Barry. Un gran tema on els dos músics acaben fent un tète a tète impressionant. Mare meva quina gran intervenció de tots dos per després deixar pas a la bateria del Jordi Gardeñas, i no oblidem que teníem també al líder, també a Josep Traver, Curro Gàlvez, i Walter Lampe.

I tot i que hi ha més temes, i tots força interessants com el Blues Lee magnífic també, el Swing ping, etc.. no els puc posar tots però sí que us dic com sempre que mireu d’aconseguir el disc que és un dels grans discos realitzats enguany, amb un treball de producció integrament realitzat pel Pere, mesclat i masteritzat a 24 bits i amb una freqüència de mostreig de 48KHz. Alta fidelitat digital per a gaudi de tots nosaltres.

I ja amb aquest darrer disc del Pere Soto amb amics ens acomiadem de tots vosaltres esperant que hàgiu gaudit del programa amb les tres diferents propostes que us he presentat. I recordar-vos que demà sonarà un altre cop en reemissió a la mateixa hora, i que per aquest divendres tenim el primer concert-jam session del 2015 al Jazz Club La Vicentina, a la Sala Xica i a partir de les 22h, amb un magnífic trio liderat pel gran guitarrista Roc Calvet, el qual ens presentarà el seu darrer treball anomenat “Lifeforms” amb el Miguel Serna, contrabaix i Arnau Obiols, bateria...un concert-jam gratuït patrocinat per l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i la seva regidoria de Cultura.

Doncs res més, gràcies per ser-hi, molt bona nit i molt bon Jazz Club de Nit en el Jaç de cadascú. Miquel Tuset i Mallol

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates |